- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το 50-50 στη Γερουσία περνά από τις επαναληπτικές στην Τζώρτζια
Πώς οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να πάρουν τον έλεγχο από τους Ρεπουμπλικάνους, πατώντας πάνω σε «παραθυράκι» για την εν δυνάμει αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις
Τον Ιανουάριο του 2021 κρίνεται η μάχη στη Γερουσία, με την Τζώρτζια να κρίνει αν τελικά οι Δημοκρατικοί θα πετύχουν το πολυπόθητο «50-50» στις έδρες.
Ολοένα και πιο περίπλοκη γίνεται η κατάσταση με τη Γερουσία στις ΗΠΑ και την κατανομή των εδρών με βάση τα αποτελέσματα στις αμερικανικές εκλογές 2020.
Αυτήν τη στιγμή οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν την πλειοψηφία με 53 έδρες, την ώρα που οι Δημοκρατικοί έχουν 47.
Λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, στην παράταξη του Τζο Μπάιντεν θεωρείται κομβικής σημασίας να αλλάξουν οι ισορροπίες και στη Γερουσία. Στην περίπτωση που οι Δημοκρατικοί εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία, τα χέρια του Τζο Μπάιντεν λύνονται, επιτρέποντάς του να περάσει με άνεση πολλά θέματα από την πολιτική του ατζέντα. Όλα αυτά στην περίπτωση που νικήσει τελικά τον Ντόναλντ Τραμπ και τον διαδεχτεί στον Λευκό Οίκο, καθώς η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται.
Ωστόσο, ο δρόμος για να γίνει αυτό είναι μακρύς, με τις ελπίδες των Δημοκρατικών να μετατίθενται για τον Ιανουάριο του 2021, όταν η Τζώρτζια θα διεξάγει εκλογές για τις δύο έδρες που έχει στη Γερουσία. Εκτός από την επανακαταμέτρηση που αποφασίστηκε στη συγκεκριμένη πολιτεία - κλειδί, ελήφθη η απόφαση να γίνουν επαναληπτικές εκλογές για τις δύο έδρες της Γερουσίας στις 5 Ιανουαρίου 2020. Και αυτό γιατί ο εκλογικός νόμος που ισχύει στην Τζώρτζια προβλέπει ότι ο υποψήφιος πρέπει να έχει συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50% των ψήφων, προκειμένου να μπει σε αυτό το σώμα του αμερικανικού Κογκρέσου. Κάτι το οποίο δεν έγινε στην παρούσα εκλογική αναμέτρηση σε καμία από τις δύο θέσεις.
Πρακτικά, οι Δημοκρατικοί ποντάρουν σε μια «ισοπαλία» 50 - 50 στις έδρες της Γερουσίας. Για να γίνει αυτό, πρέπει να κερδίσουν τις δύο θέσεις που δίνει η Τζώρτζια. Σημειώνεται ότι έχουν καταφέρει να «αρπάξουν» θέση - κλειδί στην Αριζόνα, με τον πρώην αστροναύτη Μαρκ Κέλι να επικρατεί της Μάρθα ΜακΣκάλι των Ρεπουμπλικανών.
Μια κατάσταση «50-50» στη Γερουσία, και με την προϋπόθεση ότι ο Τζο Μπάιντεν θα είναι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, δίνει τον έλεγχο στους Δημοκρατικούς, δεδομένης της εξουσίας που έχει ο εκάστοτε αντιπροέδρος (σ.σ. στην προκειμένη περίπτωση η Καμάλα Χάρις) σε ψηφοφορίες που καταλήγουν σε ισοψηφία.
Αμερικανικές εκλογές 2020 - Ποιοι δίνουν μάχη για τις δύο θέσεις που δίνει η πολιτεία Τζώρτζια στη Γερουσία
Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ντέιβιντ Πέρντοου (49,8% των ψήφων) και ο Δημοκρατικός Τζον Όσοφ (47,9%) μάχονται για τη μία έδρα, την ώρα που ο Δημοκρατικός Ράφαελ Γουάρνοκ (32,9%) κονταροχτυπιούνται με τη Ρεπουμπλικανή γερουσιαστή Κέλι Λόεφλερ (26%).
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τόνισε ότι η Τεχεράνη δεν ζήτησε ποτέ κατάπαυση του πυρός και δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
Μια σειρά άρθρων που εξηγεί βήμα προς βήμα την ιστορία του Κυπριακού για όσους θέλουν να το καταλάβουν καλύτερα
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν για μια πιθανή επέκταση της ναυτικής αποστολής
«Πεθαίνω... για καφέ» αναφέρει σε ανάρτησή του, σατιρίζοντας τις φήμες ότι έχει πεθάνει
Συνεχείς οι αναχαιτίσεις ιρανικών drones και πυραύλων στις χώρες του Κόλπου
Ο πρώτος Αμερικανός ποντίφικας προειδοποίησε πως η βία δεν θα οδηγήσει στην απονομή της δικαιοσύνης
Η Κεντροδεξιά πολιορκεί το Παρίσι και η Ακροδεξιά τη Μασσαλία - Στο 20% η συμμετοχή το μεσημέρι
Η κυβέρνηση Νετανιάχου ενέκρινε συμπληρωματικό προϋπολογισμό για άμεσες αγορές οπλισμού
«Προμήθεια συναλλαγής» φέρνει δισεκατομμύρια στα ταμεία για τον έλεγχο της δημοφιλούς πλατφόρμας
Ανάληψη ευθύνης με βίντεο-ντοκουμέντο από την Ashab Al Yamim - «Κύμα αντισημιτισμού» καταγγέλλει το Τελ Αβίβ
Συνελήφθη ο δράστης - Ερευνώνται καταγγελίες για αντι-ισλαμικά συνθήματα
Ο Αμερικανός πρόεδρος απορρίπτει το ενδεχόμενο άμεσης ειρήνης με την Τεχεράνη
Οι δύο ήταν «μεταξύ των πιο σημαντικών προσώπων στην ιρανική κοινότητα πληροφοριών»
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε σήμερα το κάλεσμά του προς άλλες χώρες να βοηθήσουν στην ασφάλεια των Στενών του Χορμούζ
15η ημέρα του πολέμου στη Μέση Ανατολή
ΗΠΑ και Ιράν αντιτίθενται στην πιθανότητα εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή
Πρώτη συνομιλία των δύο χωρών μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράν
Πέθανε σε ηλικία 96 ετών ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους του 20ού και των αρχών του 21ου αιώνα
Εάν πληγούν ενεργειακές υποδομές της
Το ζευγάρι απαντά σε αποσπάσματα από το νέο βιβλίο του Τομ Μπάουερ που ισχυρίζονται ότι η Μέγκαν «έκανε πλύση εγκεφάλου» στον Χάρι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.