- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γιατί οι αμερικανικές εκλογές 2020 είναι τόσο σημαντικές
Ο πρώην Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Νίκολας Μπερνς, εξηγεί
Ο Νίκολας Μπερνς, πρώην Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, εξηγεί γιατί αυτές οι αμερικανικές εκλογές είναι οι σημαντικότερες από το 1932.
«Θα έχουμε κατ' εμέ, τις σημαντικότερες εκλογές στις ΗΠΑ που μπορούν να θυμηθούν όσοι ζουν σήμερα στη χώρα. Ίσως οι σημαντικότερες από το 1932, με τον Φράνκλιν Ρούσβελτ. Έχουμε δύο πολύ διαφορετικούς υποψηφίους από πλευράς κοσμοθεωρίας, χαρακτήρα, αξιών και πολιτικής» ανέφερε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, την περίοδο 1997-2001, και καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων στο Χάρβαρντ, Νίκολας Μπερνς, σε συνέντευξή του στον Φάνη Παπαθανασίου για την ΕΡΤ.
Στη συνέντευξη, η οποία είναι δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ, ο Νίκολας Μπερνς δήλωσε πως ο ίδιος υποστηρίζει τον Τζο Μπάιντεν και ότι είναι ένας από τους συμβούλους του κατά τους τελευταίους 18 μήνες. Σημείωσε πως στα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο, ο Μπάιντεν είναι από παλιά φίλος της χώρας μας και των Ελλήνων της Κύπρου, και εξέφρασε την πεποίθηση, πως αν εκλεγεί θα συνεχίσει και θα ενισχύσει την πολύ καλή σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός διπλωμάτης έπλεξε το εγκώμιο του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ. «Πρέπει να πω ότι ήδη έχουμε ένας πολύ αποτελεσματικό πρέσβη, τον Τζεφ Πάιατ. Τον γνωρίζω πολύ καλά, τον σέβομαι και πιστεύω ότι κάνει άριστα τη δουλειά του. Επίσης πιστεύω, ότι ο υπουργός Πομπέο και άλλα μέλη της κυβέρνησης Τραμπ έκαναν κι αυτοί καλή δουλειά. Μας έφεραν πιο κοντά» είπε συγκεκριμένα.
Ειδική μνεία έκανε ο Νίκολας Μπερνς στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Πιστεύω ότι η σταθερότητα, η ευφυία και η αποτελεσματικότητα του πρωθυπουργού σας, τον οποίο σέβομαι πολύ, του Κυριάκου Μητσοτάκη, έφεραν την Ελλάδα σε μια πολύ ισχυρή θέση» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση τι πρέπει να γίνει για να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Νίκολας Μπερνς χαρακτήρισε τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, ως το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ΝΑΤΟ. «Αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Καστελόριζο και την ελληνική κυριαρχία σε όλο το Ανατολικό Αιγαίο. Αμφισβητεί τη δυνατότητα Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για προοπτικές με το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο. Και τώρα παίρνει πολύ αρνητικές αποφάσεις για την Κύπρο, αντίθετες σε όσα ελπίζουμε όλοι για την Κύπρο. Είναι λοιπόν μια δύσκολη εποχή» απάντησε περαιτέρω.
Κληθείς να απαντήσει για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, είπε πως έχουν γίνει πολύ δύσκολες και προσέθεσε: «Η Τουρκία έχει γίνει από πολλές πλευρές ένα αυταρχικό κράτος. Υπάρχουν πιο πολλοί φυλακισμένοι δημοσιογράφοι κι αξιωματικοί απ' ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Έχει γίνει πολύ δύσκολος γείτονας, το ξέρετε. Κι εσείς και η Κύπρος, ακόμα και το Ισραήλ. Η Τουρκία είναι υποκινητής αστάθειας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στη Λιβύη, στη Συρία και στο Ιράκ. Μια αρνητική δύναμη κι ένας πολύ δύσκολος σύμμαχος για όλους τους άλλους στο ΝΑΤΟ».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αντιδράσεις από διεθνείς οργανισμούς για τη νέα αυστηρή οδηγία - Ο υπουργός Παιδείας κάνει λόγο για «έσχατη λύση»
Ο αμερικανικός αποκλεισμός στην περιοχή θα επιτρέψει την επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ για όλα τα πλοία
Αγώνας με το χρόνο ώστε να εντοπιστούν και οι άλλοι συνεπιβάτες της πτήσης
Από υπογεγραμμένα σενάρια του «Friends» μέχρι το εμβληματικό κίτρινο κάδρο - Τα έσοδα θα διατεθούν στο ίδρυμά του
Τι προτείνει το Πεκίνο για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης
«Μου κόστισε τρία χρόνια από τη ζωή μου που δεν θα πάρω ποτέ πίσω», είπε η Κιμ Χάρτνετ
Ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης των Καναρίων Νήσων της Ισπανίας, Φερνάντο Κλαβίχο, απέρριψε την απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης
Η μεγάλη κομπίνα δύο αδελφών που εξαπάτησαν επιχειρηματίες
Διαρροή απόρρητης έκθεσης αποκαλύπτει ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας και αυξανόμενη ανησυχία στο Κρεμλίνο
Απίστευτες εικόνες από το αεροδρόμιο Νιούαρκ
Οι αεροπορικές εταιρείες προγραμματίζουν τα δρομολόγια και τις τιμές
Ξέσπασε η θεία του κοριτσιού στο δικαστήριο
Ελπίδα για μειώσεις στη βενζίνη προσεχώς
Ποια η κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του πλοίο και τι είναι γνωστό για τους θανάτους και τα κρούσματα
Τι σηματοδοτεί η απόφασή του
Δύο εμπορικά πλοία έχουν περάσει από τη διαδρομή που φυλάσσουν οι ΗΠΑ στα Στενά του Ορμούζ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.