- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Επίθεση στη Βιέννη: «Ισλαμιστής τρομοκράτης» ο νεκρός δράστης
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Εσωτερικών
Ως «ισλαμιστή τρομοκράτη» χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας τον δράστη που έπεσε νεκρός από ανταλλαγή πυρών με τους αστυνομικούς.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, χαρακτήρισε «ισλαμιστή τρομοκράτη» τον δράστη που έπεσε νεκρός από ανταλλαγή πυρών με τους αστυνομικούς.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδονται, ορισμένοι εκ των τραυματιών νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση με τραύματα από πυροβολισμό.
Η αστυνομία της Βιέννης έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τουλάχιστον ενός εκ των δραστών των τρομοκρατικών, όπως τις χαρακτήρισε ο καγκελάριος της χώρας και ο υπουργός Εσωτερικών, επιθέσεων που σημειώθηκαν σε έξι σημεία της αυστριακής πρωτεύουσας.
Οι επιθέσεις
Οι επιθέσεις ξεκίνησαν τις βραδινές ώρες κοντά σε μια εβραϊκή συναγωγή, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί αν αποτελούσε στόχο καθώς, σύμφωνα με τον επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας, Όσκαρ Ντόιτς, ήταν κλειστή όταν ξεκίνησαν όλα.
Βαριά οπλισμένοι δράστες, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη ο αριθμός τους με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για «αρκετούς», άνοιξαν πυρ κατά οποίου έβρισκαν μπροστά τους. Και οι έξι επιθέσεις έγιναν σε δρόμους κοντά στη συναγωγή.
Κράδαιναν καραμπίνες, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ ακούστηκαν τουλάχιστον 50 πυροβολισμοί.
Η επίθεση έλαβε χώρα την ώρα που πολλοί πολίτες είχαν βγει για να διασκεδάσουν πριν η περιοχή μπει και πάλι σε lockdown λόγω κορωνοϊού.
Καρέ καρέ η σύλληψη των ενόπλων που αιματοκύλησαν τη Βιέννη
Στη δημοσιότητα δόθηκε νέο βίντεο - ντοκουμέντο που δείχνει τη σύλληψη των ενόπλων που αιματοκύλησαν τη Βιέννη.
Η τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας 2 Νοεμβρίου 2020, με ταυτόχρονα «χτυπήματα» σε 6 διαφορετικά σημεία της αυστριακής πρωτεύουσας, συμπεριλαμβανομένης μιας εβραϊκής συναγωγής και ενός μπαρ σε γειτονική πλατεία.
Οι δράστες, ντυμένοι στα λευκά και φορώντας κουκούλες, άνοιξαν πυρ κατά περαστικών, πυροβολώντας αδιακρίτως. Σε μια περίπτωση, μάλιστα, ένοπλος εκτελεί εν ψυχρώ έναν άτυχο άνδρα που βρέθηκε στον δρόμο του και επιστρέφει για να του δώσει τη χαριστική βολή. Υπάρχουν τουλάχιστον 5 νεκροί, ανάμεσά τους και ένας αστυνομικός, ενώ οι τραυματίες έχουν φθάσει τους 17, εκ των οποίων ορισμένοι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.
Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για συνεχόμενες ριπές όπλων, την ώρα που ακούγονταν κραυγές πολιτών που έτρεχαν έντρομοι να βρουν καταφύγιο για να σωθούν. «Άκουσα τουλάχιστον 50 πυροβολισμούς» τόνισε ένας από τους πολίτες που έκανε δηλώσεις στο τηλεοπτικό δίκτυο ORF. Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νέχαμερ ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για «τρομοκρατική επίθεση» στη Βιέννη, επισημαίνοντας ότι οι δράστες ήταν πολλοί.
Με μηνύματά της στο Twitter η αυστριακή αστυνομία κάνει λόγο για ανταλλαγή πυρών στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας και ενημερώνει για γιγαντιαία επιχείρηση σε εξέλιξη, καλώντας τους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις και σε καμία περίπτωση να μην προσεγγίσουν την περιοχή ή βγουν από τα σπίτια τους. Στις επιχειρήσεις συνδράμουν και δυνάμεις του στρατού.
Τα τελευταία χρόνια στην Αυστρία δεν είχαν σημειωθεί τρομοκρατικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας, όπως εκείνες του Παρισιού, του Βερολίνου ή του Λονδίνου. Τον περασμένο Αύγουστο οι αρχές είχαν συλλάβει έναν 31χρονο Σύρο πρόσφυγα με την κατηγορία ότι προσπάθησε να επιτεθεί στον ηγέτη της εβραϊκής κοινότητας του Γκρατς.
«Τουλάχιστον ένας δράστης διαφεύγει»
Τουλάχιστον ένας από τους φερόμενους ως δράστες της τρομοκρατικής ενέργειας που διαπράχθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βιέννη διαφεύγει τη σύλληψη, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νίχαμερ αργά το βράδυ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλοί νεκροί, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι.
Με βάση όσα ήταν γνωστά ως αυτό το στάδιο, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ένας διερχόμενος και ένας από τους βαριά οπλισμένους δράστες.
«Αυτή είναι η πιο δύσκολη ημέρα που έχει βιώσει η Αυστρία εδώ και πολλά χρόνια», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, προτρέποντας εκ νέου τους κατοίκους της πρωτεύουσας της Αυστρίας να μείνουν στα σπίτια τους ή σε άλλους ασφαλείς χώρους και να αποφεύγουν να πάνε στο κέντρο ωσότου οι αρχές να σημάνουν λήξη συναγερμού.
«Τουλάχιστον ένας ύποπτος διαφεύγει» τη σύλληψη, είπε.
Ο γενικός διευθυντής δημόσιας ασφαλείας της Αυστρία Φραντς Ρουφ ανακοίνωσε στην ίδια συνέντευξη ότι «ενισχύονται οι έλεγχοι στα σύνορα» και ότι έχουν στηθεί οδοφράγματα στη Βιέννη από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Πριν κάνει δηλώσεις ο υπουργός Εσωτερικών, η αυστριακή δημόσια τηλεόραση ÖRF μετέδωσε ότι πολίτες που είχαν παγιδευτεί σε μπαρ κι εστιατόρια άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους. Σε κάποιους συστήθηκε να διανυκτερεύσουν — χωρίς χρέωση — σε ξενοδοχείο του κέντρου.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τηλεφωνική επικοινωνία Φον ντερ Λάιεν με τον πρόεδρο Αούν και στήριξη της ΕΕ στον λαό του Λιβάνου
Βρετανική βόμβα 250 κιλών εντοπίστηκε στον Έλβα - Μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης στο κέντρο της πόλης
Κλιμάκωση στη σύγκρουση Ισραήλ–Λιβάνου μετά από μαζική επίθεση ρουκετών της Χεζμπολάχ
«Η Ρωσία μπορεί να στείλει στρατό στο Ιράν», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος
Ο Μακρόν κάλεσε τη Χεζμπολάχ να παραδώσει τα όπλα
Καμία ανησυχία για ενδεχόμενες επιθέσεις στο έδαφός μας, δηλώνει ο Τραμπ
Ενδεχόμενο να φτάσει έως και 200 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου
Ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποιεί τακτικά αποστολές μέσω της θαλάσσιας αυτή οδού
Η ίδια τράπεζα, όπως και άλλη μία κρατική, υπέστησαν χθες μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση
Είναι η πρώτη φορά που η Σάρλοτ Νίκολς μιλά δημόσια για την εμπειρία της
Η Μαδρίτη τερματίζει επίσημα τη θητεία της πρέσβεως ενώ η ένταση με το Ισραήλ κλιμακώνεται
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επικοινωνούσε με το πλοίο μέσω τηλεφώνου και παρακολουθούσε τη διαδικασία μέσω βίντεο
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αλλάζει τόνο για τα πλήγματα στο Ιράν, μιλώντας για ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου
1:23:06.801 χρειάστηκε ο Τζορτζ Ράσελ για να ολοκληρώσει τον αγώνα στο Grand Prix της Αυστραλίας στη Μελβούρνη και να κατακτήσει την πρώτη θέση στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν στη Formula 1
«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά» είπε χαρακτηριστικά
Το 90% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου περνά από εκεί
Πανηγύρι με τις φωτογραφίες του ζευγαριού
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή από τις 28 Φεβρουαρίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.