- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Κι αν ο Τραμπ αρνηθεί να δεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών;
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει κάνει λόγο για μαζική νοθεία, δημιουργώντας ανησυχία
Επανειλημμένα ο Τραμπ έχει αρνηθεί να δηλώσει αν θα αποχωρήσει ειρηνικά από τον Λευκό Οίκο σε περίπτωση ήττας του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
«Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά, αλλά πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο», εξηγεί ο Σον Έλντριτζ ένας από τους διοργανωτές μιας ένωσης που ετοιμάζει διαδηλώσεις σε όλες τις ΗΠΑ «στην περίπτωση που» ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθήσει να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών ή την ενδεχόμενη ήττα του.
Επανειλημμένα ο Τραμπ έχει αρνηθεί να δηλώσει αν θα αποχωρήσει ειρηνικά από τον Λευκό Οίκο σε περίπτωση ήττας του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει κάνει λόγο για μαζική νοθεία στις εκλογές - η οποία, όπως ισχυρίζεται χωρίς αποδείξεις, θα καταστεί δυνατή λόγω του μεγάλου αριθμού των Αμερικανών που επέλεξαν την επιστολική ψήφο- εξαιτίας της οποίας ίσως να μην καταφέρει να κερδίσει, εγείροντας ανησυχίες για το αν θα είναι ειρηνική η μεταβίβαση της εξουσίας, ακόμη και μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων.
«Ποτέ ξανά στην αμερικανική ιστορία δεν έχουμε ανησυχήσει για το αν ο απερχόμενος πρόεδρος θα δεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών και θα διασφαλίσει μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας», δηλώνει ο 34χρονος Έλντριτζ, πρώην υποψήφιος των Δημοκρατικών για το Κογκρέσο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Ο ίδιος έχει ιδρύσει την οργάνωση κατά του Τραμπ «Stand Up America».
«Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έκανα κάτι τέτοιο, όμως πρέπει να πιστεύουμε (τον Τραμπ) όταν λέει ότι ενδέχεται να μην δεχθεί τα αποτελέσματα», διότι «το μόνο που κάνει εδώ και τριάμισι χρόνια είναι να επιδεικνύει μια παντελή έλλειψη σεβασμού προς τους δημοκρατικούς κανόνες», εκτίμησε.
Στόχος του Έλντριτζ είναι να οργανώσει διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.
Ο συνασπισμός «Protect the results» (Προστατέψτε τα αποτελέσματα), ένας από τους υπεύθυνους του οποίου είναι ο Έλντριτζ, ανήρτησε την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώσεις για σχεδόν 250 «συγκεντρώσεις», από το Λας Βέγκας και τη Νέα Υόρκη ως το Μέιν και τη Φλόριντα.
Στον συνασπισμό αυτό συμμετέχουν περισσότερες από 100 οργανώσεις - κυρίως υπεράσπισης του περιβάλλοντος, των δικαιωμάτων των γυναικών και των ομοφυλόφιλων και τουλάχιστον μία οργάνωση Ρεπουμπλικάνων που είναι αντίθετοι στον Τραμπ- με «πολλές δεκάδες εκατομμύρια μέλη», εξηγεί ο ίδιος.
Αν και δεν έχουν καθοριστεί τα ακριβή μέρη των διαδηλώσεων, οι συμμετέχοντες έχουν ανακοινώσει ότι οι κινητοποιήσεις ενδέχεται να ξεκινήσουν στις 17:00 την 4η Νοεμβρίου.
Κίνδυνος βίαιων επεισοδίων;
Με δεδομένο τον όγκο των ψηφοδελτίων που έχουν σταλεί μέσω ταχυδρομείου ή έχουν κατατεθεί πρώιμα «πρέπει να είμαστε έτοιμοι ότι θα χρειαστούν ημέρες ή και περισσότερο προτού μάθουμε ποιος κέρδισε τις εκλογές. Και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι Αμερικανοί θα αντιδράσουν άμεσα σε οποιαδήποτε πίεση τυχόν ασκήσει ο Τραμπ για να υπονομεύσει τα αποτελέσματα», προειδοποιεί ο Έλντριτζ.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος έχει καλέσει τους υποστηρικτές του να προετοιμαστούν «να παρακολουθήσουν πολύ στενά» τι συμβαίνει στα εκλογικά κέντρα και να καταγγείλουν οποιαδήποτε απόπειρα νοθείας.
Η προεκλογική του ομάδα έχει δημιουργήσει έναν ιστότοπο για να κινητοποιήσει τους υποστηρικτές του Τραμπ, όμως κάποιοι ανησυχούν για το όνομα που επιλέχθηκε για τον ιστότοπο «Army for Trump» (Στρατός του Τραμπ) και για την άρνηση του προέδρου να καταγγείλει κάποιες ακροδεξιές οργανώσεις, όπως οι Proud Boys, από τους οποίους έχει ζητήσει «να είναι έτοιμοι».
Σε αυτό το πλαίσιο είναι πιθανές συγκρούσεις; Σύμφωνα με αξιωματούχους του FBI, τους οποίους επικαλέστηκε πρόσφατα η Washington Post και οι οποίοι θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, η ομοσπονδιακή αστυνομία «προσέχει ιδιαίτερα» φέτος για το ενδεχόμενο ταραχών και θα έχει έτοιμες ομάδες για παν ενδεχόμενο. Αξιωματούχοι της αστυνομίας της Νέας Υόρκης επίσης επεσήμαναν ότι προετοιμάζονται για μετεκλογικές διαδηλώσεις.
Ο Σον Έλντριτζ διαβεβαιώνει ότι ο συνασπισμός δεν θα κάνει τίποτα, αν ο Τραμπ κερδίσει «ξεκάθαρα», χωρίς «σοβαρές παρεμβάσεις» στα αποτελέσματα. «Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να κινητοποιηθούμε», δηλώνει.
Αλλά αν πραγματοποιηθούν, οι διαδηλώσεις θα είναι «μη βίαιες», τονίζει. «Όμως δεν θα επιτρέψουμε να μας τρομοκρατήσει η επικίνδυνη ρητορική και η βία που παρατηρούμε από την άλλη πλευρά», προσθέτει.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αντιμέτωπος με τη «Φοιτητική Λίστα» ο παραιτηθέντας πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Σε κλοιό οικονομικής πίεσης η χώρα ως αποτέλεσμα του πολέμου
Έπειτα από ιατρική εξέταση, εγκρίθηκε η προσωρινή νοσηλεία του σε ψυχιατρικό ίδρυμα
Οι δύο υποψήφιοι διασταύρωσαν τα πυρά τους για την ακρίβεια, τη φορολογία και την οικονομική κατάσταση των Βραζιλιάνων
Αρνείται τις κατηγορίες ο πατέρας της Μέγκαν Μαρκλ κάνοντας λόγο για «σωρό από ψέματα»
Παρών στη διαδήλωση στο Παρίσι και ο Μελανσόν
Επανήλθαν οι επικοινωνίες στην πρώτη γραμμή του μετώπου
Επικοινωνία Δένδια και Τασούλα με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων
Χαοτική η κατάσταση στην καρδιά της αλβανικής πρωτεύουσας
«Εγγυημένες συντάξεις» έγραφαν τα πλακάτ στα χέρια 25.000 διαδηλωτών
Με τη στήριξη των Πατριαρχείων και των Εκκλησιών Ελλάδος και Κύπρου θωρακίζεται το καθεστώς της Μονής
Δεύτερος γύρος κινητοποιήσεων κατά της κυβέρνησης - Αυξημένα μέτρα ασφαλείας
Ο Γάλλος πρόεδρος καταδικάζει την αιματηρή επίθεση με έναν νεκρό και πέντε τραυματίες
Η Ελλάδα ήταν Ιδρυτικό μέλος του Ο.Η.Ε. το 1945.
Η πρώην εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σχολίασε τη σύντομη θητεία της Κέιτι Ζακάρια
Χιλιάδες memes δημιουργήθηκαν, περιγελώντας τον πανικό και την απόγνωση της
Η κυβέρνηση Τραμπ προσφεύγει πριν βγουν τα αποτελέσματα
«Πρέπει να βοηθήσουμε τις γυναίκες να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους», δηλώνει
Το μοναδικό μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας που είχε συμμετάσχει κατά το παρελθόν, ήταν η Σάρα Φέργκιουσον, η πρώην σύζυγος του έκπτωτου πρίγκιπα Άντριου. το 2009
Για «τρομοκρατική επίθεση από «ομάδα εξτρεμιστών» , μιλά η κυβέρνηση της Ιορδανίας - Kαταδικάζει το ελληνικό ΥΠΕΞ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.