- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Τουρκική λίρα: Υποχώρησε σε νέο χαμηλό επίπεδο
Στο νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 8,05 λιρών ανά δολάριο
Η τουρκική λίρα υποχώρησε σήμερα στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 8 λιρών ανά δολάριο - Η τουρκική κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της.
Στο νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 8,05 λιρών ανά δολάριο έπεσε η τουρκική λίρα συνεχίζοντας την πτωτική της πορεία που ακολουθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Να θυμίσουμε πως η τουρκική κεντρική τράπεζα διατήρησε την περασμένη εβδομάδα αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της κόντρα στις προσδοκίες για μία σημαντική αύξησή του, κάτι που προκάλεσε ανησυχία στους επενδυτές.
Η ένταση της Τουρκίας στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, η διένεξή της με τη Γαλλία, η διαμάχη της με την Ελλάδα για τα θαλάσσια δικαιώματα και η σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ αναστάτωσαν τους επενδυτές.
Το τουρκικό νόμισμα εξασθένησε περισσότερο από 1% έως το επίπεδο των 8,0515 λιρών ανά δολάριο από τις 7,9650 λίρες που είχε διαμορφωθεί η ισοτιμία του στο κλείσιμο της αγοράς την Παρασκευή, ενώ έχει χάσει το 26% της αξίας του φέτος έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Η λίρα υποχώρησε επίσης σε χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται πέρα από τις 9,5 λίρες ανά ευρώ.
Η τουρκική κεντρική τράπεζα αναμενόταν να αυξήσει το βασικό επιτόκιό της κατά 175 μονάδες βάσης (1,75 ποσοστιαίες μονάδες) στο 12% την περασμένη Πέμπτη λόγω της εξασθένισης της λίρας που έχει προκληθεί από τις ανησυχίες για τον υψηλό πληθωρισμό και τη μεγάλη μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων.
Ωστόσο, άφησε το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο στο 10,25% την περασμένη Πέμπτη, ενώ αύξησε ένα επιτόκιο παροχής ρευστότητας στο 14,75%, δηλώνοντας ότι έχει ήδη επιτευχθεί σημαντική σύσφιξη των χρηματοδοτικών συνθηκών μετά τα βήματα που έχουν γίνει για τον περιορισμό των πληθωριστικών κινδύνων.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η άλλη ευρωπαϊκή χώρα που έχει ενταχθεί είναι η Ουγγαρία
Ειρωνεία στα social media μετά την παραδοχή του Τσέχου πρωθυπουργού για ακριβή υδρόγειο και γεωπολιτικά σχόλια
Μελέτη της Greenpeace αποκαλύπτει ακραία συγκέντρωση αγροτικών επιδοτήσεων σε έξι χώρες της ΕΕ
Γροιλανδία: «Κόκκινη γραμμή» η κυριαρχία – Άγνοια για όσα συζήτησαν Τραμπ και Ρούτε
Ο πρόεδρος αμφισβητεί τη μεθοδολογία της Times–Siena και μιλά για «εγκληματικές» δημοσκοπήσεις
Γονείς ζήτησαν την απαγόρευσή του από σχολικές βιβλιοθήκες
«Μικροπράγματα» οι καταγγελίες, λέει η υπεράσπιση
Καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Harry σε Σικελία και Καλαβρία, εκτεταμένες ζημιές από την κακοκαιρία στον ιταλικό Νότο
Αγωγή 5 δισ. δολαρίων κατά της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας
Σε ορισμένες περιπτώσεις φέρεται να ζήτησε ακόμη και θέση στο πιλοτήριο
Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η σύλληψη του μικρού Λίαμ και του πατέρα του
Αίτημα πρόωρης αποφυλάκισης από τη φυλακή
Ο τραγικός απολογισμός αυξάνεται μετά τον εντοπισμό δύο ακόμη θυμάτων στο σημείο της σύγκρουσης
Γαλλική ναυτική επιχείρηση στη Μεσόγειο κατά δεξαμενόπλοιου υπό κυρώσεις, με στήριξη συμμάχων
«Έχουμε όλα τα ατού», προειδοποιεί από το Νταβός - Μεγάλα ευρωπαϊκά ταμεία αποσύρουν ήδη τα κεφάλαιά τους από τις ΗΠΑ
Στο τραπέζι το ζήτημα της Γροιλανδίας, οι εμπορικές απειλές Τραμπ και το αμφιλεγόμενο «Συμβούλιο για την Ειρήνη»
Η κρίση ανέδειξε ένα βαθύτερο πρόβλημα για το ευρωπαϊκό αντισυστημικό κίνημα
Ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, παρουσίασε ένα σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας
Η «Top Gun» εμφάνιση στο Νταβός προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον και «έριξε» την ιστοσελίδα της κατασκευάστριας εταιρείας
Σκληρή επίθεση του Ουκρανού προέδρου στην ευρωπαϊκή αδράνεια από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.