- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
DW: Πράσινοι και Αριστερά κατά Μέρκελ- «Όχι όπλα στην Τουρκία»
Γιατί εξαιρούνται τα γερμανικά υποβρύχια τύπου 214
DW: Η απάντηση του υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας για την πώληση όπλων στην Τουρκία και η στάση Πρασίνων και Αριστεράς.
Έμμεση απάντηση προς το ελληνικό αίτημα για να σταματήσει να πουλά όπλα στην Τουρκία έδωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, με τους Πράσινους και την Αριστερά να στρέφονται κατά της Μέρκελ.
Το ΥΠΕΞ της Γερμανίας σημειώνει ότι «τα τελευταία χρόνια η γερμανική κυβέρνηση δεν έδωσε καμία νέα έγκριση για εξαγωγές νευραλγικού χαρακτήρα στρατιωτικού εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Τουρκία σε περιφερειακές στρατιωτικές επιχειρήσεις».
Όπως δημοσιεύει η DW, τα γερμανικά υποβρύχια τύπου 214 εξαιρούνται από το μερικό εμπάργκο όπλων που επέβαλε το Βερολίνο τον Οκτώβριο του 2019 στον απόηχο της τουρκικής εισβολής στη Συρία.
Μάλιστα, σημειώνει ότι αυτό συμβαίνει γιατί τα υποβρύχια εμπίπτουν σε παλιά συμφωνία (2009) και, αφετέρου, επειδή σχετίζονται με συμμαχικές υποχρεώσεις της Γερμανίας στο πλαίσιο κοινών ευρωπαϊκών πρότζεκτ και πολυεθνικών διαδικασιών κατασκευής.
Δηλαδή, από τα τέλη του 2019 η γερμανική κυβέρνηση εγκρίνει πλέον πράγματι ελάχιστες νέες εξαγωγές όπλων στην Τουρκία. Η ολοκλήρωση παλιών παραγγελιών όμως, και κυρίως αυτή που αφορά τα υποβρύχια, συνεχίζεται κανονικά.
Η εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων για ζητήματα αφοπλισμού Κάτια Κόιλ απάντησε σε ερώτηση της DW ότι «οι εξαγωγές πολεμικών όπλων στην Τουρκία, ειδικά η παράδοση των υποβρυχίων που έχουν παραγγελθεί στην ThyssenKrupp, θα έπρεπε να σταματήσουν άμεσα, καθώς το τουρκικό πολεμικό ναυτικό απειλεί τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο».
Αιχμηρή η δήλωση της Σεβίμ Ντάγκντελεν, εκπροσώπου της Αριστεράς για θέματα εξωτερικής πολιτικής, εξοπλισμών και αφοπλισμού, η οποία δήλωσε από την Κύπρο όπου βρίσκεται:
«Όποιος εκφράζεται τόσο σθεναρά υπέρ της αλληλεγγύης προς χώρες της ΕΕ, όπως την Ελλάδα και την Κύπρο, δεν μπορεί να συνεχίσει να πουλάει πολεμικά όπλα στην Τουρκία, όπως το έκανε τα τελευταία χρόνια. Το μπλόκο της καγκελαρίου Μέρκελ και του υπουργού Εξωτερικών Μάας σε ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων συνιστά όνειδος για τη γερμανική εξωτερική πολιτική και ισοδυναμεί με συνενοχή στην επιθετικότητα του Ερντογάν», επισήμανε χαρακτηριστικά η Σεβίμ Ντάνγκντελεν, τονίζοντας ότι «αυτή η αθέμιτη σύμπραξη με το καθεστώς Ερντογάν διχάζει την ΕΕ και θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η διαδρομή ήταν μεγάλη για αυτοκίνητο», δήλωσε ο 69χρονος – «Δεν παραβίασε κανέναν νόμο», λέει η αστυνομία
Πώς γνωρίστηκε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας με την ολλανδικής καταγωγής Μαρί-Φρανς φαν Χελ
Το δημοσίευμα της Mirror - Η αγάπη του ζευγαριού για την Ελλάδα γεννήθηκε το 2011
Στην κομητεία Κάσγουελ
«Δεν θα επιτρέψουμε να σχηματιστεί απειλή στα σύνορά μας», ξεκαθαρίζει ο Εγιάλ Ζαμίρ
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
Νέο κεφάλαιο στη νομική περιπέτεια του καταδικασμένου μουσικού παραγωγού
Τις τελευταίες εβδομάδες είχαν ήδη ανακαλυφθεί δύο άλλες σήραγγες
O πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ έχει δεσμευτεί να συναντηθεί με τα θύματα του Αμερικανού παιδόφιλου
H σημασία της συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου
Η νέα πολιτική προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Μια γυναίκα από τη Δανία αποκαλύπτει πώς ο πρώην σύντροφός της την κακοποιούσε με μία συσκευή τατουάζ
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ - Περισσότεροι από 9 ποδοσφαιριστές τραυματίστηκαν
Υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών εντοπίστηκε στις πλατφόρμες της εταιρίας
Τα δύο μηνύματα στο Χ και η αντίδραση του δικηγόρου των διαβόητων αδελφών
Συναγερμός στο Κόβεντ Γκάρντεν
Οι αποκαλύψεις του BBC φέρνουν ανατροπές στην καριέρα του βραβευμένου με Όσκαρ ηθοποιού
Τέλος στο αντάρτικο κατά το οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι από το 1984
Μέτρα κατά της καταναγκαστικής εργασίας παίρνει η Ουάσινγκτον
Η Ιταλία συνεχίζει να πλήττεται από το τέταρτο κατά σειρά κύμα καύσωνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.