Κοσμος

Γερμανία - Κορωνοϊός: Φόβοι για πτωχεύσεις και τραπεζική κρίση

«Μαύρο» 2021 προβλέπει Γερμανός οικονομολόγος λόγω των συνεπειών από την πανδημία Covid-19

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επαίτης σε δρόμο του Αμβούργου στη Γερμανία
Επαίτης σε δρόμο του Αμβούργου στη Γερμανία © EPA/SRDJAN SUKI

Γερμανός οικονομολόγος προειδοποιεί για κύμα πτωχεύσεων, «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια και τραπεζική κρίση στη χώρα το 2021 λόγω κορωνοϊού.

Για τον κίνδυνο σοβαρής τραπεζικής κρίσης στη Γερμανία, με χιλιάδες πτωχεύσεις και έως και το 25% των επιχειρηματικών δανείων να μην εξυπηρετούνται, λόγω των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ινστιτούτου του Λάιμπνιτς για την Οικονομική Έρευνα (IWH) Ράιντ Ε. Γκροπ.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για νέα τραπεζική κρίση» τονίζει ο διακεκριμένος οικονομολόγος στη γερμανική BILD.

Και εξηγεί ότι η αναστολή της υποχρέωσης δήλωσης πτώχευσης, η οποία αποφασίστηκε στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της οικονομίας στη Γερμανία, δημιούργησε χιλιάδες «εταιρείες - ζόμπι», οι οποίες παρότι ήταν ήδη προ πολλού αφερέγγυες, δεν έχουν ακόμη υποβάλει αίτηση χρεοκοπίας.

«Όταν όμως τεθεί και πάλι σε ισχύ η νομοθεσία στην αρχή του νέου έτους, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κύμα πτωχεύσεων. Αυτό για τις τράπεζες θα είναι τεράστιο πρόβλημα, καθώς θα πρέπει να θεωρούμε ότι έως και 25% των επιχειρηματικών δανείων δεν θα μπορούν πλέον να εξυπηρετηθούν» προσθέτει ο κ. Γκροπ, σημειώνοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση ακόμη και κάποια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα απειλούνται πλέον με χρεοκοπία. Η κυβέρνηση θα πρέπει, υποστηρίζει ο οικονομολόγος, να ασκήσει πίεση προς τις τράπεζες να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους και να εξασφαλιστούν ενόψει της κρίσης.

Ήδη, την προηγούμενη εβδομάδα είχε δοθεί στη δημοσιότητα έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, στην οποία αναφερόταν η πρόβλεψη για περίπου 6.000 πτωχεύσεις κατά το α' τρίμηνο του 2021, η οποία ωστόσο δεν συνοδευόταν από τόσο δυσοίωνη πρόβλεψη για τις τράπεζες της χώρας.

Γερμανική κρίση λόγω κορωνοϊού - Τι υποστηρίζουν οι τραπεζίτες

Η αντιπρόεδρος της Bundesbank Κλαούντια Μπουχ διαβεβαίωσε, πάντως, ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα θεωρείται πλέον σταθερό και δεν θα χρειαστεί να «επισκευαστεί», όπως συνέβη με τη χρηματοπιστωτική κρίση. «Οι τράπεζες λειτουργούν, ο δανεισμός τρέχει» δήλωσε από την πλευρά του το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, Γιοάχιμ Βουερμέλινγκ, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών Βάλτερ Πέτερς τόνισε ότι η αύξηση των πτωχεύσεων δεν θα θέσει σε κίνδυνο τις γερμανικές τράπεζες, οι οποίες «έχουν γίνει "αδιάβροχες" και έχουν γεμίσει τα αποθέματα κεφαλαίου τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ