Κοσμος

Α21: Παγκόσμια δράση ενάντια στην εμπορία ανθρώπων

Προβολές ντοκιμαντέρ και δράσεις ευαισθητοποίησης στις 17 Οκτωβρίου

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
a21-human-trafficking.jpg

Ο διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός Α21 μας καλεί να πάρουμε μέρος στην Παγκόσμια Δράση για την Ελευθερία στις 17 Οκτωβρίου ενάντια στην εμπορία ανθρώπων

Η εμπορία ανθρώπων τροφοδοτεί και τροφοδοτείται από άλλες παράνομες δραστηριότητες οργανωμένου εγκλήματος και έχει σοβαρές επιπτώσεις σε κάθε πτυχής της ανθρώπινης ζωής. Είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο έγκλημα στον κόσμο.

Η ζήτηση για φθηνή εργασία και φθηνές σεξουαλικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, την καθιστά βασικό προορισμό για θύματα εμπορίας ανθρώπων. H Η Ελλάδα είναι γνωστή ως “το κέντρο της εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη”, καθώς είναι τόσο χώρα διέλευσης όσο και χώρα προορισμού για τα θύματα. Εξαιτίας της γεωμορφολογίας της και της γεωγραφικής της θέσης αποτελεί κύρια είσοδο για την Ευρωπαϊκή  Ένωση και συγκεντρώνει το 90% των περιπτώσεων παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι από τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού στην εμπορία ανθρώπων.

Με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, ο διεθνής οργανισμός Α21, που δραστηριοποιείται για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων (human trafficking), καλεί όλους να πάρουν μέρος στην Παγκόσμια Δράση για την Ελευθερία.

Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020, χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη θα συντονιστούν για να πάρουν μέρος στην παγκόσμια κινητοποίηση για την ελευθερία των ανθρώπων που ζουν υπό το καθεστώς της σύγχρονης δουλείας. Φέτος, η 17η Οκτωβρίου θα είναι μία ημέρα ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης της τοπικής κοινότητας για το έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων.

Η Παγκόσμια Δράση για την Ελευθερία περιλαμβάνει δύο στάδια: στο πρώτο, οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν ένα ντοκιμαντέρ για το trafficking, διάρκειας 1 ώρας, μέσα από το οποίο θα πληροφορηθούν για το έγκλημα, τις μορφές του, τους τρόπους αναγνώρισής του, καθώς και τους τρόπους καταπολέμησης. Στο βίντεο το λόγο θα έχουν, μεταξύ άλλων, και οι ιδρυτές της Α21 Νικ και Κριστίν Κέιν, όπως και ο Επιχειρησιακός Διευθυντής, Φίλιπ Χίλντγκαρντ, ενώ θα παρουσιαστεί συνοπτικά το έργο που κάνει η Α21 σε 12 διαφορετικές χώρες. Στη δεύτερη φάση, η κάθε ομάδα θα αποφασίσει με ποιον τρόπο θέλει να ευαισθητοποιήσει πρακτικά την πόλη ή την κοινότητά της.

Η εμπορία ανθρώπων είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εγκληματική βιομηχανία στον κόσμο, έχοντας κέρδη πάνω από €135 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Αυτή τη στιγμή, περισσότερο από ποτέ, υπάρχει ανάγκη να προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες ανθρώπων που βάλλονται από την εκμετάλλευση. Μία ημέρα. Χιλιάδες συμμετέχοντες.

Ένα παγκόσμιο γεγονός που ενώνει τους ανθρώπους γύρω από μία κοινή αξία: την ελευθερία κάθε ανθρώπου στη Γη.


Σχετικά με την Α21
Η Α21 είναι ένας διεθνής μη-κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2008 στη Θεσσαλονίκη και αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται σε 17 πόλεις σε 12 χώρες του κόσμου. Το όνομα A21 – Καταργώντας τη Δουλεία στον 21ο αιώνα (Abolishing Slavery in the 21st Century) εκφράζει το όραμα του οργανισμού για έναν κόσμο χωρίς δουλεία. Η Α21 αναλαμβάνει την φροντίδα και την ενδυνάμωση των επιζώντων trafficking, προσφέροντας πρόσβαση σε στέγαση, ιατρική φροντίδα, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, επαναπατρισμό κ.α., σύμφωνα πάντα με τις εξατομικευμένες ανάγκες της καθεμιάς και του καθενός και με στόχο την ομαλή επανένταξη στην κοινωνία. Παράλληλα, επιδιώκει την ποινική δίωξη των διακινητών και τη νομική εκπροσώπηση των διασωθέντων στις δικαστικές διαδικασίες. Επίσης, η Α21 συνεργάζεται στενά με τις αρχές για την υποστήριξη ερευνών που στοχεύουν στον εντοπισμό και την ταυτοποίηση θυμάτων, μέσω της τηλεφωνικής Γραμμής Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων 1109. Τέλος, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη του φαινομένου και στην ενημέρωση του κοινού και των ευάλωτων ομάδων μέσω εκδηλώσεων και προγραμμάτων εκπαίδευσης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Παγκόσμια Δράση για την Ελευθερία δείτε εδώ: A21.org/Greece και A21.org/Summit.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ