- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πλανήτης Άρης: Ανακαλύφθηκαν λίμνες με αλάτι στο υπέδαφος
Από Ιταλούς επιστήμονες - Δείτε το βίντεο από την ESA
Ιταλοί επιστήμονες εντόπισαν κατόπιν μελέτης λίμνες με αλάτι στο υπέδαφος του πλανήτη Άρη.
Λίμνες με αλάτι εντόπισαν Ιταλοί επιστήμονες στο υπέδαφος του πλανήτη Άρη μετά από νέα μελέτη που πραγματοποίησαν στον «κόκκινο πλανήτη».
Συγκεκριμένα, για ακόμα μία φορά προκύπτουν συζητήσεις γύρω από το ενδεχόμενο ύπαρξης ζωής στον Άρη καθώς η πρόσφατη ανακάλυψη ακολουθεί την προ διετίας ανακάλυψη μεγάλης υπόγειας λίμνης στον πλανήτη.
Με άξονα αυτή τη λίμνη, οι Ιταλοί επιστήμονες διεύρυναν τον χώρο των ερευνών τους κατά μερικές εκατοντάδες μίλια χρησιμοποιώντας ακόμα περισσότερα δεδομένα από το διαστημόπλοιο Mars Express της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.
Αναλυτικά, στην πρόσφατη μελέτη, η οποία και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Astronomy οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η λίμνη που εντόπισαν στο υπέδαφος του Άρη είναι διαμέτρου 20 έως 30 χλμ. και βρίσκεται περίπου 1,5χλμ. κάτω από το παγωμένο έδαφος.
Στην ίδια δημοσίευση προσθέτουν ότι βρήκαν άλλες τρεις μικρότερες λίμνες, ξεχωριστά από την αρχική μεγάλη.
Επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι ο Άρης πριν από περίπου 4 δισ. χρόνια ήταν ζεστός και υγρός όπως η Γη αλλά τελικά κατέληξε να γίνει αυτός ο άγονος, ξερός πλανήτης που γνωρίζουμε σήμερα.
Τα ευρήματα για πιθανή παρουσία νερού αυξάνουν τις πιθανότητες για ύπαρξη μικροβιακής ζωής στην επιφάνεια ή στο υπέδαφος του Άρη. Οι υψηλές συγκεντρώσεις αλατιού πιθανότατα εμποδίζουν το νερό από το να γίνει πάγος καθώς η θερμοκρασία στην επιφάνεια του Άρη στην επίμαχη περιοχή φτάνει τους -113 βαθμούς Κελσίου αλλά αυξάνεται στο υπέδαφος.
Οι επιστήμονες καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους ότι «αυτές οι περιοχές με νερό είναι ενδιαφέρουσες από βιολογικής άποψης και οι μελλοντικές αποστολές στον Άρη θα πρέπει να επικεντρωθούν σε αυτή την περιοχή».
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.