Έρευνα: Το 1/3 των Γερμανών πιστεύει στις θεωρίες συνωμοσίας
Το 20% των ερωτηθέντων δείχνει κατανόηση για τις διαδηλώσεις κατά των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού
Σύμφωνα με το συμπέρασμα έρευνας του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ, το 1/3 των Γερμανών πιστεύει στις θεωρίες συνωμοσίας
Σχεδόν το ένα τρίτο των Γερμανών έχει μια τάση να πιστεύει τις θεωρίες συνωμοσίας. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας του προσκείμενου στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ, την οποία δημοσίευσε η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung / FAS(κυριακάτικη έκδοση της "Frankfurter Allgemeine Ζeitung").
Η φράση «Υπάρχουν μυστικές δυνάμεις που ελέγχουν τον κόσμο» βρίσκει απολύτως σύμφωνο το 11% των ερωτηθέντων. Το 19% θεωρεί ότι η φράση πιθανόν ισχύει.
Οι απαντήσεις σχετικά με ποιές είναι αυτές οι μυστικές δυνάμεις ποικίλλουν. Ένας στους έξι δεν μπόρεσε να απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση. Το 13% των ερωτηθέντων που πιστεύουν σε τέτοιες δυνάμεις θεωρούν ότι είναι επιχειρήσεις, τράπεζες ή το «χρηματοοικονομικό κεφάλαιο». Το 12% κατονόμασε μυστικές υπηρεσίες όπως η CIA, η Mossad ή η μη υφιστάμενη πλέον KGB, ενώ το 11% κατονόμασε «πλούσιους ανθρώπους» και «πλούσιες οικογένειες ή μεμονωμένα την οικογένεια Ροκφέλερ ή την εβραϊκή οικογένεια Ρότσιλντ».
Η πίστη στις θεωρίες συνωμοσίας δεν περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα: «Την βρίσκουμε στην Ανατολή και στη Δύση, μεταξύ ηλικιωμένων και νέων, ανδρών και γυναικών», αναφέρει η μελέτη.
Η πεποίθηση ότι υπάρχει μια παγκόσμια συνωμοσία είναι πάντως ευρέως διαδεδομένη μεταξύ των υποστηρικτών του (ακροδεξιού) κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD): Μεταξύ αυτών, η πλειοψηφία, το 56%, θεωρεί ότι η φράση «Υπάρχουν μυστικές δυνάμεις που ελέγχουν τον κόσμο» ισχύει σίγουρα ή είναι πιθανόν σωστή.
Επίσης, όπως προκύπτει από τα πρώτα ευρήματα μελέτης του «Επιστημονικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών του Βερολίνου» (Wissenschaftszentrum Berlin für Sozialforschung), την οποία δημοσιεύει η ίδια εφημερίδα, πολλοί Γερμανοί δείχνουν κατανόηση για τις διαμαρτυρίες κατά των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Σύμφωνα με αυτήν, το 10% των ερωτηθέντων είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους διαμαρτυρίες, ενώ το 20% δείχνει κατανόηση για τις διαδηλώσεις αυτές.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Ξεχωριστή θέση στη συλλογή είχε ένα μοναδικό δοχείο και κουτάλι, έργο του αργυροχόου Μαρσέλ Μπλοκ
Παράλληλα, η Ουκρανία επανήλθε στο προσκήνιο με την άφιξη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Η καταγγελία είχε κατατεθεί στις 5 Ιανουαρίου
Ωστόσο ο βασικός κατηγορούμενος πέθανε πριν από λίγους μήνες
Aφού ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε υποτιμητικά σχόλια
«Ζήτησα να μπορέσει να αναθεωρηθεί η συγκεκριμένη δομή»
Το σχέδιο αποκάλυψε στο Νταβός ο Στιβ Γουίτκοφ
Έντονες αντιδράσεις για την υπόθεση
Φίλος του κατέβαλε εγγύηση 200.000 φράγκων
Στην ίδια υπόθεση παραπέμφθηκαν ακόμη πέντε άνδρες
Eνώ η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα στήριξης
Έκτακτη ευρωπαϊκή βοήθεια σε νοσοκομεία και κρίσιμες υποδομές μετά τις ρωσικές επιθέσεις στην ενέργεια
Το αισιόδοξο κλίμα ήρθε σε αντίθεση με τις υποβόσκουσες ανησυχίες
Bρισκόταν στη λίστα των «10 Πιο Καταζητούμενων» του FBI
Κεντρικό ρόλο στο νέο σχήμα αναλαμβάνουν η Oracle, η Silver Lake
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χαιρετίζει τις επικρίσεις που δέχθηκε η Ευρώπη κατά την διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ
Οι αρχές εξετάζουν τα τρένα που πέρασαν από το ίδιο σημείο τις 48 ώρες πριν το ατύχημα για να προσδιοριστεί η στιγμή που δημιουργήθηκε η βλάβη
Σε φάση κύρωσης η καταγγελία συμφωνιών – Αντιδρά η Μόσχα, επικαλούμενη οικονομικές συνέπειες
Ξεπερνούν τους 5.000 οι νεκροί από την καταστολή - Ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.