- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γαλλία: Εισαγγελική έρευνα στο περιοδικό με το ρατσιστικο σκίτσο
Αναπαριστά μια Γαλλίδα αριστερή μαύρη βουλευτίνα ως σκλάβα με αλυσίδες στο λαιμό της
Υπό εισαγγελική έρευνα το γαλλικό περιοδικό που δημοσίευσε σκίτσο που αναπαριστά μια Γαλλίδα μαύρη βουλευτίνα ως σκλάβα με αλυσίδες στο λαιμό.
Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε σήμερα, 31 Αυγούστου την έναρξη έρευνας μετά τη δημοσίευση ενός σκίτσου σε γαλλικό υπερσυντηρητικό περιοδικό που αναπαριστά μια Γαλλίδα αριστερή μαύρη βουλευτίνα ως σκλάβα με αλυσίδες στο λαιμό της, έπειτα από τις οργισμένες αντιδράσεις που προκάλεσε στη χώρα η δημοσίευση αυτή.
Ο εισαγγελέας του Παρισιού, Ρεμί Χέιτζ, δήλωσε ότι ξεκινά έρευνα για πιθανά αδικήματα που αφορούν ρατσιστική προσβολή σχετικά με την απεικόνιση της Ντανιέλ Ομπονό, βουλευτίνας της αντιπολίτευσης στο Valeurs Actuelles.
Η Ομπονό, σε tweet της την Παρασκευή, χαρακτήρισε «ρατσιστικά σκατά» το σκίτσο που δημοσιεύτηκε στην τελευταία έκδοση του περιοδικού Valeurs Actuelles και περιέγραψε τη γαλλική ακροδεξιά ως «απεχθή, ηλίθια και βάρβαρη». Την επόμενη μέρα, καταγγέλλοντας την «προσβολή των προγόνων (της), της οικογένειάς της» και «προς τη Δημοκρατία», αλλά και την «αγριότητα μέσων μαζικής ενημέρωσης» εναντίον της, η Γαλλίδα βουλευτίνα ανέφερε πως «σκέφτεται» να υποβάλει μήνυση.
Σύμφωνα με το Ελιζέ, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε με την Ομπονό για να της εκφράσει την «απόλυτη καταδίκη του σε κάθε μορφή ρατσισμού».
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ με tweet του το Σάββατο δήλωσε ότι η απεικόνιση αυτή του περιοδικού πρέπει να «καταδικαστεί απερίφραστα», προσθέτοντας πως η βουλευτίνα Ντανιέλ Ομπονό έχει «την υποστήριξη ολόκληρης της κυβέρνησης».
«Στεκόμαστε στο πλευρό της στον αγώνα κατά του ρατσισμού και για το σεβασμό προς όλους τους εκλεγμένους εκπροσώπους της δημοκρατίας», τόνισε επίσης σε ανάρτησή του στο twitter ο Ρισάρ Φεράν, πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.
«Είμαστε ελεύθεροι να γράφουμε ένα μυθικό μυθιστόρημα, εντός των ορίων που ορίζει ο νόμος. Είμαστε επίσης ελεύθεροι να το μισούμε. Εγώ, το μισώ και το καταδικάζω», έγραψε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερίκ Ντιπόν-Μορετί.
Ο κεντρώος Γάλλος πρόεδρος, του οποίου η κυβέρνηση κινείται προς τα δεξιά σε θέματα εθνικής ταυτότητας, προκάλεσε διαμάχη πέρυσι δίνοντας αποκλειστική συνέντευξη στο Valeurs Actuelles.
Το περιοδικό υπερασπίστηκε το σκίτσο υποστηρίζοντας ότι αποτελούσε μέρος της ετήσιας καλοκαιρινής σειράς μυθοπλασίας στην οποία χαρακτήρες από την πολιτική, την τέχνη ή τα μέσα ενημέρωσης ταξιδεύουν στο χρόνο. Τίτλος του άρθρου: «Ομπονό η Αφρικανική».
Στο τεύχος αυτό, η Ομπονό ταξιδεύει στον 18ο αιώνα και βιώνει «τη φρίκη της δουλείας, όπως οργανώθηκε από τους Αφρικανούς τον 18ο αιώνα», σύμφωνα πάντα με το περιοδικό.
Το περιοδικό απέρριψε ότι είχε ρατσιστικές προθέσεις, σημειώνοντας ωστόσο πως κατανοεί πως η Γαλλίδα βουλευτίνα «πληγώθηκε προσωπικά». «Λυπούμαστε γι αυτό και της ζητάμε συγγνώμη», υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του το Valeurs Actuelles.
Η δημόσια ρατσιστική προσβολή συνιστά έγκλημα στη Γαλλία που τιμωρείται με πρόστιμο, ακόμη και με φυλάκιση. Η Ομπονό, γεννημένη στη Γκαμπόν, είναι εκλεγμένη κοινοβουλευτική εκπρόσωπος περιοχής του βόρειου Παρισιού.
Το περιοδικό βάζει συχνά στο στόχαστρο την αριστερά, τους μετανάστες και το Ισλάμ. Στο παρελθόν είχε και πάλι προκαλέσει αντιδράσεις με τεύχος του που είχε τίτλο «Ρομά, υπερβολική δόση».
Il paraît 'Qu'on-Peut-Pu-Rien-Dire' #BienPensance. Heureusement on peut encore écrire de la merde raciste dans un torchon illustrée par les images d'une députée française noire africaine repeinte en esclave...
— Députée Obono (@Deputee_Obono) August 28, 2020
L'extrême-droite, odieuse, bête et cruelle. Bref, égale à elle-même. pic.twitter.com/EupKSXZ207
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eίχαν αρνηθεί να τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο σε αγώνα ποδοσφαίρου και θεωρήθηκαν «προδότριες»
Δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Τραμπ θα στήριζε εξόντωση του νέου ανώτατου ηγέτη του Ιράν
Μία ώρα διήρκεσε η συνομιλία Τραμπ - Πούτιν για τον πόλεμο στο Ιράν και τη διπλωματική λύση
Οι κασέτες αποκάλυψαν τον ρόλο του Νίξον στην προσπάθεια συγκάλυψης
Yποστηρίζοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται πολύ μπροστά από το αρχικό χρονοδιάγραμμα
Την ίδια ώρα ο τραγουδιστής βρίσκεται εκ νέου αντιμέτωπος με κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση
Ιδιαίτερα επικίνδυνες θεωρούνται οι λεγόμενες «υγρές» BBL
Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε την Τεχεράνη για τις «λανθασμένες και προκλητικές ενέργειες»
Παρέμβαση Τραμπ για τις Ιρανές ποδοσφαιρίστριες - Καλεί την Αυστραλία να τους δώσει άσυλο
Δύο 16χρονοι άφησαν κατά λάθος την τσάντα - Συνελήφθησαν όταν επέστρεψαν πανικόβλητοι να τη βρουν
Φιλοζωικές οργανώσεις καταγγέλλουν κύμα εγκατάλειψης
Οι υπουργοί Οικονομικών εξετάζουν χρήση στρατηγικών αποθεμάτων για σταθεροποίηση της αγοράς ενέργειας
Το θέμα έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις μετά από αναφορές ότι πέντε παίκτριες της ιρανικής ομάδας ζήτησαν προστασία
Η Άγκυρα κατέρριψε δεύτερο ιρανικό βαλλιστικό πύραυλο - Ανάπτυξη έξι F-16 στη βόρεια Κύπρο
Λίγες ημέρες μετά από σοβαρό τροχαίο
Στα Χανιά ο Γάλλος πρόεδρος: Με ελικόπτερο στο «Charles de Gaulle» μετά την τριμερή στην Κύπρο
Ο επικεφαλής Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν απαντά στη γαλλική πρόταση για αποστολή προστασίας στο Ορμούζ
Τηλεδιάσκεψη με 13 ηγέτες για ενεργειακή ασφάλεια, αποτροπή κλιμάκωσης και στήριξη στον Λίβανο
Συνολικά πλέον εννέα άτομα βρίσκονται υπό έρευνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.