- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αυστρία κατά Ερντογάν: Εκμεταλλεύεται πολιτικά την Αγία Σοφία
Πώς σχολιάζει Αυστριακή υπουργός τη μετατροπή του ιστορικού μνημείου σε τζαμί
Νέα πυρά από την Αυστρία κατά Ερντογάν για την Αγία Σοφία: Ο πρόεδρος της Τουρκίας τη μετέτρεψε σε τζαμί για πολιτικούς σκοπούς.
«Το ότι ο πρόεδρος Ερντογάν εκμεταλλεύεται την Αγία Σοφία για τους πολιτικούς σκοπούς του και τη μετατρέπει σε τζαμί, δείχνει ξεκάθαρα ότι εδώ δεν βρίσκεται στο προσκήνιο η θρησκεία αλλά μία διχαστική πολιτική ιδεολογία» αναφέρει η υπουργός Ενσωμάτωσης της Αυστρίας Σουζάνε Ράαμπ.
Όπως επισημαίνει η αυστριακή υπουργός, «εδώ και δεκαετίες η Αγία Σοφία, ως μουσείο, ήταν ανοικτή σε εκατομμύρια ανθρώπους όλων των πολιτισμών και όλων των θρησκειών και αποτελούσε ένα σημαντικό και όμορφο σύμβολο για την ειρηνική συνύπαρξη».
Ως «νεότερο κρίκο σε μία αλυσίδα προκλήσεων» είχε καταγγείλει πρόσφατα τη μετατροπή από την Τουρκία της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ενώ σε σχέση με τις εξελίξεις στη Λιβύη και στο Βόρειο Ιράκ σημείωνε πως «απλούστατα η Τουρκία δεν είναι αξιόπιστος εταίρος της Ευρώπης».
Ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ είχε τονίσει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ασκεί απέναντι στην Τουρκία «μία ισχυρή πολιτική και να μιλά μία σαφή γλώσσα (…) σε μία σταθερή βάση αξιών», και ταυτόχρονα είχε ζητήσει εκ νέου τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Άγκυρα, επισημαίνοντας ότι "και εδώ η ΕΕ θα έπρεπε να κάνει μία σαφή τομή και να δηλώσει πως όλα αυτά δεν είναι πλέον επιτρεπτά και σωστά".
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα σημειώθηκε μία νέα διπλωματική ένταση μεταξύ Βιέννης και Άγκυρας, εξαιτίας βίαιων συγκρούσεων στην αυστριακή πρωτεύουσα ανάμεσα σε Κούρδους και αριστερούς διαδηλωτές από τη μία πλευρά και σε Τούρκους ακραίους εθνικιστικούς και ακροδεξιούς αντιδιαδηλωτές από την άλλη, κατά τις οποίες υπήρξαν τραυματίες, συλλήψεις και υλικές ζημιές. Σε σχέση με τα επεισόδια αυτά, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, είχε κατηγορήσει την Τουρκία ότι «σπέρνει διχόνοια» και εργαλειοποιεί τα περιστατικά για τους δικούς της σκοπούς.
Σύμφωνα με τον καγκελάριο, η Άγκυρα χρησιμοποιεί την κατάσταση για να «δημιουργήσει κλίμα» για τα δικά της συμφέροντα, και αυτό συνιστά εκμετάλλευση των ανθρώπων με τουρκικές ρίζες που ζουν στην Ευρώπη. Όπως ανέφερε ο ίδιος, για τον λόγο αυτό είχε κληθεί στο αυστριακό Υπουργείο Εξωτερικών ο Τούρκος πρέσβης στη Βιέννη, για να του καταστεί σαφές «ότι πρέπει να δοθεί τέλος στην επιδίωξη της Τουρκίας να ασκεί επιρροή στους ανθρώπους εδώ στην Αυστρία και να τους εργαλειοποιεί για τις διαφορές της».
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι «ευδιάθετη, δεδομένων των συνθηκών», δηλώνει το παλάτι
Oι κατηγορίες του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή πυγμαχίας
«Την πουλούσε σαν να ήταν εμπόρευμα», λέει η δικηγόρος της γυναίκας
Το Σάββατο δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στους δρόμους της Μαδρίτης
Eυτυχώς δεν υπήρξαν θύματα
Snus και ηλεκτρονικά τσιγάρα παραμένουν δημοφιλή - Aνησυχία στους ειδικούς
Σοκ στη Βρετανία από τελετή Kambo
Χωρίς τραυματισμούς το περιστατικό - Το όχημα αποσύρθηκε άμεσα για τεχνικό έλεγχο
Καθώς τα περιστατικά «χαοτικής συμπεριφοράς» γίνονται όλο και πιο συχνά
Το αεροσκάφος του Τζον Χίλι έχασε το σήμα του κοντά στα ρωσικά σύνορα κατά την επιστροφή του από την Εσθονία
Ο ανώτατος ηγέτης της χώρας πήρε εξιτήριο την 1η Μαρτίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας
Η εταιρεία ανέφερε ότι το αεροσκάφος προσγειώθηκε με ασφάλεια
Η τάση συνδέεται με τη γενικότερη άνοδο της κουλτούρας των «kidults»
«Aυτή τη στιγμή η επιδημία μας ξεπερνά σε ρυθμό», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
Ο Αμερικανός πρόεδρος συνδέει τη συμφωνία με το Ιράν με εξομάλυνση σχέσεων με το Ισραήλ
Στο τραπέζι το Στενό του Ορμούζ, το εμπλουτισμένο ουράνιο και η αποδέσμευση κεφαλαίων
«Στην εποχή της AI έχουμε το επείγον χρέος να παραμείνουμε βαθιά ανθρώπινοι», γράφει ο ποντίφικας
H πιο ζεστή ημέρα του Ηνωμένου Βασιλείου εδώ και 80 χρόνια
Οι αρχές του Παρισιού εξετάζουν περισσότερες από 100 καταγγελίες που αφορούν παιδιά ακόμη και τριών ετών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.