Κοσμος

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Αγία Σοφία που έγινε τζαμί: Νέα δήλωση

Τι ζητά το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ από τις τουρκικές αρχές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί
Η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί © EPA/SEDAT SUNA

Νέα ανακοίνωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Αγία Σοφία που μετατράπηκε σε τζαμί με απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επανέρχεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με νέα δήλωση για την Αγία Σοφία που έγινε τζαμί παρά τις διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση Ερντογάν.

Την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκε η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, με τον Ερντογάν να ψέλνει στίχους από το Κοράνι.

Η ιστοσελίδα Hellas Journal δημοσιεύει δήλωση του Στέιτ Ντιπάρμεντ, το οποίο ζητά από την κυβέρνηση της Τουρκίας να διασφαλίσει την προσβασιμότητα σε όλους και να διατηρήσει την κληρονομιά του ιστορικού μνημείου.

«Όπως είπαμε προηγουμένως, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απογοητευμένες από την απόφαση της κυβέρνησης της Τουρκίας να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί. Η Αγία Σοφία αποτελεί μαρτυρία όχι μόνο της θρησκευτικής έκφρασης, αλλά και της καλλιτεχνικής και τεχνικής ιδιοφυΐας. Σημειώνουμε ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας δεσμεύτηκε να διατηρήσει και να προβάλλει την ιστορική θρησκευτική εικονογραφία της Αγίας Σοφίας και να διασφαλίσει την προσβασιμότητα χωρίς εμπόδια σε όλους τους επισκέπτες» επισημαίνεται στη δήλωση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την κληρονομιά αυτού του αξιοθαύμαστου κτιρίου και την αξεπέραστη ικανότητά της -τόσο σπάνια στον σύγχρονο κόσμο- να εξυπηρετεί την ανθρωπότητα ως μια πολύ απαραίτητη γέφυρα μεταξύ εκείνων των διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων και πολιτισμών» καταλήγει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Αγία Σοφία και την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στο εσωτερικό της.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ