- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σικάγο: Απομακρύνθηκαν δύο αγάλματα του Χριστόφορου Κολόμβου
Πριν μία εβδομάδα το ένα είχε γίνει στόχος διαδηλωτών
Στο Σικάγο, ο δήμος απομάκρυνε δύο αγάλματα του Χριστόφορου Κολόμβου. Πριν μία εβδομάδα, το ένα είχε γίνει στόχος διαδηλωτών
Ο δήμος του Σικάγο απομάκρυνε προσωρινά, σήμερα τα ξημερώματα, δύο αγάλματα του Χριστόφορου Κολόμβου και ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει την «καταλληλότητα» όλων των μνημείων της πόλης.
H κίνηση αυτή έγινε μία εβδομάδα αφότου διαδηλωτές επιχείρησαν να γκρεμίσουν το ένα από αυτά και συγκρούστηκαν βίαια με την αστυνομία.
Εργάτες του δήμου, με τη βοήθεια ενός γερανού, απομάκρυναν μέσα στη νύχτα το άγαλμα που βρισκόταν στο πάρκο Γκραντ. «Είναι ωραίο να το βλέπουμε να πέφτει. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι μας έλεγαν ψέματα για να μας καταπιέζουν», είπε μια κάτοικος, η Μπρέντα Αρμέντα, που πήγε να δει την «αποκαθήλωση» του εξερευνητή.
Η Δημοκρατική δήμαρχος Λόρι Λάιτφουτ εξήγησε σε ανακοίνωσή της ότι η απόφαση αυτή ελήφθη για να προστατευτεί «η δημόσια ασφάλεια» και «να διατηρηθεί ένας ασφαλής χώρος για έναν δημοκρατικό, δημόσιο διάλογο γύρω από τα σύμβολα της πόλης μας».
Για ποιο λόγο έγινε στόχος
Οι διαδηλωτές που συμμετέχουν στις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις τους τελευταίους δύο μήνες έχουν βάλει στο στόχαστρο τα μνημεία του Κολόμβου σε όλες τις ΗΠΑ, θεωρώντας ότι ο εξωραϊσμός του «ανθρώπου που ανακάλυψε την Αμερική» μέσω της εκπαίδευσης υποβαθμίζει ή αγνοεί τη βαρβαρότητα που επέδειξε προς τους ιθαγενείς.
Εκτός από το άγαλμα στο πάρκο Γκραντ, απομακρύνθηκε και άλλο ένα από τη συνοικία Λιτλ Ίταλι. Απέμειναν στο σημείο μόνο τα βάθρα. Οι αρχές δεν διευκρίνισαν πού μετέφεραν τα μνημεία αυτά.
Αγάλματα του Κολόμβου έχουν ήδη απομακρυνθεί από τη Βαλτιμόρη, τη Βοστόνη και το Σαν Φρανσίσκο, ωστόσο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που θεωρεί ότι αυτές είναι ενέργειες «αναρχικών» και «ταραχοποιών», υπερασπίστηκε τον εξερευνητή. «Θα αγωνιστούμε μαζί για το αμερικάνικο όνειρο και θα υπερασπιστούμε, θα προστατεύσουμε και θα διατηρήσουμε τον αμερικάνικο τρόπο ζωής που ξεκίνησε το 1492 όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική», είπε στην ομιλία του για την εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου.
Η απόφαση της Λάιτφουτ ενδέχεται να επιτείνει την ένταση με τον Λευκό Οίκο που διέταξε, παρά την αντίθετη γνώμη της δημάρχου, να σταλούν ομοσπονδιακές δυνάμεις στο Σικάγο για να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Ουάσιγκτον άρχισε να διενεργεί σειρά ερευνών για εμπορικά ζητήματα
Τι αναφέρει το δημοσίευμα της Wall Street Journal
Ο δεύτερος γύρος θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή
Το Ιράν προειδοποιεί άλλες χώρες κατά «οποιασδήποτε ενέργειας» που θα μπορούσε να κλιμακώσει τον πόλεμο
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε στο CNN ότι ο ισραηλινός στρατός «δεν δουλεύει με το χρονόμετρο ή βάση χρονοδιαγράμματος»
Tο 72% των προγραμματισμένων αποδεσμεύσεων αφορά αργό πετρέλαιο
Τι αναφέρει το δημοσίευμα της Daily Mail
Τόνισε ότι η Τεχεράνη δεν ζήτησε ποτέ κατάπαυση του πυρός και δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
Μια σειρά άρθρων που εξηγεί βήμα προς βήμα την ιστορία του Κυπριακού για όσους θέλουν να το καταλάβουν καλύτερα
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν για μια πιθανή επέκταση της ναυτικής αποστολής
«Πεθαίνω... για καφέ» αναφέρει σε ανάρτησή του, σατιρίζοντας τις φήμες ότι έχει πεθάνει
Συνεχείς οι αναχαιτίσεις ιρανικών drones και πυραύλων στις χώρες του Κόλπου
Ο πρώτος Αμερικανός ποντίφικας προειδοποίησε πως η βία δεν θα οδηγήσει στην απονομή της δικαιοσύνης
Η Κεντροδεξιά πολιορκεί το Παρίσι και η Ακροδεξιά τη Μασσαλία - Στο 20% η συμμετοχή το μεσημέρι
Η κυβέρνηση Νετανιάχου ενέκρινε συμπληρωματικό προϋπολογισμό για άμεσες αγορές οπλισμού
«Προμήθεια συναλλαγής» φέρνει δισεκατομμύρια στα ταμεία για τον έλεγχο της δημοφιλούς πλατφόρμας
Ανάληψη ευθύνης με βίντεο-ντοκουμέντο από την Ashab Al Yamim - «Κύμα αντισημιτισμού» καταγγέλλει το Τελ Αβίβ
Συνελήφθη ο δράστης - Ερευνώνται καταγγελίες για αντι-ισλαμικά συνθήματα
Ο Αμερικανός πρόεδρος απορρίπτει το ενδεχόμενο άμεσης ειρήνης με την Τεχεράνη
Οι δύο ήταν «μεταξύ των πιο σημαντικών προσώπων στην ιρανική κοινότητα πληροφοριών»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.