- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Σύνοδος Κορυφής: Άρχισε η ολομέλεια - Πόσο κοντά είναι η συμφωνία
Ποια είναι η συμβιβαστική πρόταση που εξετάζεται στο τραπέζι έπειτα από 4 ημέρες σκληρών διαπραγματεύσεων
Σύνοδος Κορυφής: Ξεκίνησε στις Βρυξέλλες η ολομέλεια - Τι προβλέπει η νέα συμβιβαστική πρόταση που εξετάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες έπειτα από 4 ημέρες συζητήσεων.
Μετά από διαδοχικές αναβολές ξεκίνησε η ολομέλεια στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για την τέταρτη ημέρα σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής πάνω στο Ταμείο Ανάκαμψης και στον 7ετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ολομέλεια ήταν αρχικά να ξεκινήσει στις 17.00 (ώρα Ελλάδος), για να αναβληθεί και να πάει στις 19.00. Τελικά, έπειτα από αρκετές καθυστερήσεις και πυρετό διαβουλεύσεων και χοντρό παρασκήνιο, η ολομέλεια ξεκίνησε λίγο πριν από τις 23.00 (ώρα Ελλάδος). Είχε προηγηθεί δείπνο μεταξύ των 27 Ευρωπαίων ηγετών. Οι ηγέτες των κρατών - μελών εξετάζουν τη νέα συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόσο για το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και για τον 7ετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με την νέα συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ, το Ταμείο Ανάκαμψης για τον κορωνοϊό θα αποτελείται από επιχορηγήσεις 390 δισεκατομμυρίων ευρώ και δάνεια 360 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε δημοσίευμά του το Politico αναφέρει ότι στην πρόταση του Σαρλ Μισέλ προβλέπεται επίσης προϋπολογισμός 2021-2027 ύψους 1,074 τρισ. ευρώ, ενώ αυξάνονται οι επιστροφές εισφορών των χωρών που συνεισφέρουν περισσότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή των χωρών του «Βορρά».
Η νέα συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είναι αισθητά διαφοροποιημένη από αυτήν της Κομισιόν που προέβλεπε 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια για όσα κράτη-μέλη «χτυπήθηκαν» από τον κορωνοϊό. Στόχος είναι να βρεθεί η «χρυσή τομή» μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ, να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των κρατών του «Νότου» και του «Βορρά» και να υπάρξει τελική συμφωνία, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να μπούμε στην 5η ημέρα σκληρών διαπραγματεύσεων.
Μεταξύ άλλων, στη συμβιβαστική του πρόταση, ο Σαρλ Μισέλ πρότεινε στους Ευρωπαίους ηγέτες:
- Τα εθνικά σχέδια διάθεσης των χρημάτων θα πρέπει να λάβουν την έγκριση της ενισχυμένης πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
- Η εκταμίευση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα συνδέεται επίσης με κυβερνήσεις που τηρούν το Κράτος Δικαίου, γεγονός που θα καθιερωθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία των 27.
Αισιοδοξία Σαρλ Μισέλ για συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής
Νωρίτερα, ο Σαρλ Μισέλ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής.
«Θα στείλω τη νέα πρόταση σε όλους τους αρχηγούς. Έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά κι αυτή η πρόταση είναι αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς όλων των ηγετών και των ομάδων τους. Ξέρω ότι τα τελευταία βήματα είναι πάντα τα πιο δύσκολα αλλά είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία είναι πιθανή» σημείωσε μεταξύ άλλων.
Σύνοδος κορυφής: Το μήνυμα από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και το τελεσίγραφο του Νταβίντ Σασόλι
Από τη μεριά του τελεσίγραφο έθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, στους συμμετέχοντες της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Σε περίπτωση που μειωθεί υπερβολικά το ποσό χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης για τις χώρες που έχουν πληγεί από τον νέο κορωνοϊό και τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, δεν θα δώσουμε την έγκρισή μας» δήλωσε ο Νταβίντ Σασόλι, επικεφαλής του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου. Και πρόσθεσε: «Το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο έχει ορίσει τις προτεραιότητές του και αναμένει ότι θα ικανοποιηθούν».
Λίγο πριν οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ καθήσουν και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε τους ηγέτες να καταλήξουν σε λύση.
«Μετά από τρεις ημέρες και τρεις νύχτες μαραθωνίου, τώρα εισερχόμαστε στην κρίσιμη φάση, αλλά έχω την εντύπωση ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πραγματικά θέλουν τη συμφωνία. Έδειξαν βούληση να βρουν λύση και χρειαζόμαστε λύση για να ξεπεραστεί αυτή η κρίση και η Ευρώπη να προετοιμαστεί για το μέλλον» τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη Σύνοδο Κορυφής.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι αμερικανικοί δασμοί, τα επιχειρήματα του Λευκού Οίκου και ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο κέντρο του κόσμου (του)
Απίθανη η άμεση επιστροφή των ΗΠΑ
«Ένα λάθος θα ήταν καταστροφικό»
Τι υποσχέθηκε και τι έπραξε ο Αμερικανός πρόεδρος από τον Ιανουάριο του 2025
Τα σημεία τριβής μεταξύ των δύο χωρών, οι θρησκευτικές και πολιτιστικές διαφορές
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς της σύγχρονης Μέσης Ανατολής εξηγεί το γιατί
Μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου των ΗΠΑ για τη Γροιλανδία
Ο ποντίφικας έχει επικρίνει ορισμένες από τις πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ
H προειδοποίηση του επικεφαλής της JP Morgan από το Νταβός
Το SEMAF υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ότι οι εργαζόμενοι του τομέα είχαν καταγγείλει «την κακή κατάσταση» του δικτύου
Σε εξέλιξη οι έρευνες της Πολιτοφυλακής και της Επιτροπής Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων
Mια εξέλιξη που προκαλεί ανησυχία στους Ρεπουμπλικανούς
Ο Αμερικανός πρόεδρος απέσυρε τους δασμούς που είχε επιβάλει σε 8 χώρες από την 1η Φεβρουαρίου
Ξυλοδαρμοί, πείνα και απόλυτη απομόνωση
Η κόντρα του CEO της αεροπορικής με τον μεγιστάνα ξεκίνησε με αφορμή το Wifi
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια είναι σφοδρός επικριτής του προέδρου
Ανησυχία στο Κογκρέσο για στρατιωτική εμπλοκή στη Γροιλανδία – Ψηφίσματα, δασμοί και εσωκομματικές ρωγμές
Ο ΥΠΕΞ Δανίας προειδοποιεί ότι δασμοί και απειλές Τραμπ πλήττουν ΝΑΤΟ και παγκόσμια τάξη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.