- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Θα κλείσουμε ξανά την μητροπολιτική περιοχή του Μπουένος Άιρες ώστε η κυκλοφορία του κορωνοϊού να μειωθεί δραστικά» λέει ο πρόεδρος της Αργεντινής
Ο κεντροαριστερός πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι θα επιβληθούν αυστηρά μέτρα περιορισμού στην πρωτεύουσα της χώρας, το Μπουένος Άιρες, και στην περιφέρειά της από την 1η ως τη 17η Ιουλίου, για να αναχαιτιστεί η αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό.
«Θα κλείσουμε ξανά την μητροπολιτική περιοχή του Μπουένος Άιρες ώστε η κυκλοφορία (του ιού) να μειωθεί δραστικά, για να μειωθούν οι μολύνσεις και η ζήτηση κλινών» σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), εξήγησε ο αρχηγός του κράτους σε διάγγελμά του είχε μαγνητοσκοπηθεί εκ των προτέρων και μεταδόθηκε από τηλεοπτικά δίκτυα της Αργεντινής.
«Την 1η Ιουλίου, θα ζητήσουμε από όλους να απομονωθούν ξανά στο σπίτι και να μη βγαίνουν παρά μόνο για να κάνουν προμήθειες. Από την 1η ως τη 17η Ιουλίου έτσι θα είναι τα πράγματα. Μόνο οι απολύτως απαραίτητες υπηρεσίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν και ορισμένες βιομηχανίες σε κάποιες περιοχές», διευκρίνισε ο Φερνάντες.
Τα μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν στην πρωτεύουσα της Αργεντινής την 20ή Μαρτίου άρχισαν να χαλαρώνουν τις τελευταίες εβδομάδες, όμως ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 άρχισε να επιταχύνεται. Συνολικά, η χώρα των 44 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει 52.444 κρούσματα μόλυνσης από τον ιό και 1.167 θανάτους εξαιτίας του οξέος συνδρόμου του αναπνευστικού που προκαλεί.
Σύμφωνα με τον αρχηγό του κράτους σκοπός είναι να αποφευχθεί ο κίνδυνος το Μπουένος Άιρες και η περιφέρειά του, όπου ζουν 14 εκατομμύρια κάτοικοι, «να μολύνουν την υπόλοιπη χώρα», όπου η δραστηριότητα έχει αποκατασταθεί κατά περίπου 80%.
Ο Φερνάντες επέμεινε ότι οι ανυπόφορες για πολλούς εβδομάδες περιορισμού «έσωσαν ζωές», επιτρέποντας στο σύστημα υγείας να αντεπεξέλθει, να ετοιμαστεί και να εφοδιαστεί.
«Δεν τα έχω χάσει, ξέρω πολύ καλά» ότι η πανδημία του κορωνοϊού και τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή για την αναχαίτισή της «έχουν πολύ αρνητικές συνέπειες» στην οικονομία — που βρίσκεται ήδη σε ύφεση εδώ και δύο χρόνια κι αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 9,9% το 2020, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου — σημείωσε ο πρόεδρος.
«Η οικονομία επιδεινώνεται, αλλά θα ανακάμψει. Αυτοί που δυστυχώς δεν θα ανακάμψουν είναι αυτοί οι χιλιάδες συμπολίτες μας που μας άφησαν», επέμεινε ο Φερνάντες τονίζοντας την ανάγκη να εφαρμοστούν τα μέτρα.
«Ο περιορισμός είναι μια θεραπεία, η μόνη θεραπεία που γνωρίζουμε», είπε ο πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι η προσπάθεια που έγινε ήταν κάθε άλλο παρά «ανώφελη». «Αν δεν είχαμε κάνει αυτό που κάναμε όλα θα ήταν πολύ πιο βαριά», εξήγησε.
Η κατάσταση στην Αργεντινή είναι ελεγχόμενη σε σύγκριση με τις γειτονικές της χώρες (Βραζιλία, Χιλή, Περού), αλλά το τελευταίο διάστημα καταγράφεται ανησυχητική ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα της χώρας. Τα κρούσματα πενταπλασιάστηκαν από τον Μάιο και ξεπέρασαν τα 50.000 την Πέμπτη.
Γιατροί και υγειονομικοί εξέφραζαν φόβους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η κορύφωση της πανδημίας έρχεται το αμέσως προσεχές διάστημα, μαζί με τον χειμώνα του νότιου ημισφαιρίου.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Από τη Σελήνη έως τα εμβόλια: Πώς η παραπληροφόρηση, ο φόβος και η ανάγκη του ανήκειν διαμορφώνουν πεποιθήσεις
Η σατιρική αποδόμηση της εξουσίας, ο λαϊκισμός και οι λόγοι πίσω από τη διαρκή απήχηση του Ντόναλντ Τραμπ στους ψηφοφόρους του
Η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να ανεβαίνει
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.