- CITY GUIDE
- PODCAST
-
24°
Νεκρός από κορωνοϊό ο πιο γνωστός αρχηγός φυλής του Αμαζονίου
Ο Paulinho Paiakan αγωνιζόταν σε όλη του τη ζωή για την προστασία του τροπικού δάσους
Πέθανε από κορωνοϊό ο πιο γνωστός αρχηγός φυλής αυτοχθόνων του Αμαζονίου. Ο Paulinho Paiakan ήταν περίπου 65 ετών.
Ο Paulinho Paiakan, ένας από τους πιο γνωστούς στον κόσμο αυτόχθονες του Αμαζονίου που αγωνιζόταν για την προστασία του τροπικού δάσους, πέθανε από κορωνοϊό. Ο Paiakan, ο οποίος εκτιμάται πως ήταν περίπου 65 ετών, ήταν αρχηγός της φυλής Kayapo.
Όπως σημειώνει δημοσίευμα στο BBC ο αυτόχθονας έγινε παγκοσμίως γνωστός κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 όταν «πολέμησε» εναντίον της κατασκευής του γιγαντιαίου υδροηλεκτρικού φράγματος Μπέλο Μόντε στη Βραζιλία. Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο φράγμα στον κόσμο.
Το 1998, ο Paiakan καταδικάστηκε για τον βιασμό μιας 18χρονης. Η σύζυγός του κρίθηκε επίσης ένοχη για συνέργεια στον βιασμό. Ωστόσο, οι οπαδοί του εκλιπόντα αυτόχθονα έκαναν λόγο για μια κατασκευασμένη κατηγορία προκειμένου να αμαυρώσουν τη φήμη του αρχηγού της φυλής Kayapo.
Μέχρι στιγμής 25 αυτόχθονες έχουν πεθάνει στο τροπικό δάσος, καθώς η επιδημία του κορωνοϊού διεισδύει αργά σε απομονωμένα χωριά, αλλά περισσότεροι από 100 έχουν πεθάνει στις αστικές περιοχές, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές και οργανώσεις αυτοχθόνων.
«Φοβάμαι μια γενοκτονία», δήλωσε ο Αρτούρ Βιρζίλιο Νέτο, δήμαρχος της Μανάους, μιας πόλης 2 εκατομμυρίων κατοίκων, πρωτεύουσας της πολιτείας Αμαζόνας, σε βίντεο που ανήρτησε αργά προχθές, Τρίτη, στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Ο δήμαρχος επισήμανε ότι η κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου δεν ασχολείται με την τύχη των αυτοχθόνων και δεν κάνει τίποτα για να σώσει τις ζωές τους που απειλούνται από την επιδημία.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Δούκισσα του Σάσεξ τοποθετήθηκε για τις καταγγελίες που αφορούν υλικό παιδικής κακοποίησης
Στο πλαίσιο της συμφωνίας Τραμπ με Πούτιν
Άνθρωποι τρέχουν πανικόβλητοι
Η απόφαση ανακοινώθηκε μετά από επίθεση κοντά στη Χεβρώνα
Από τον Ιούνιο του 2028 θα τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση
Οι ισχυρισμοί του Ρώσου προέδρου και το διπλωματικό αδιέξοδο
Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να παρενέβη προσωπικά
«Ήταν αντίγραφο», απαντά το Πεντάγωνο
«Χρειαζόμαστε εναλλακτικές λύσεις εκτός από τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους», δηλώνει ο ηθοποιός
«Είμαι εδώ, θα το παλέψουμε μαζί», του είπε η Ρεμπέκα Γκέιχαρτ όταν έμαθε για τη διάγνωσή του
Σημαντική απειλή για την οικονομία της Σίλικον Βάλεϊ
Συνολικά, 450 επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές στο Παρίσι και 228 λεηλατήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο
Απαιτεί μάλιστα και συγγνώμη
«Αυτή τη φορά θα σε σκοτώσουμε», φώναζαν οι περαστικοί
Χιλιάδες συλλήψεις για ταραχές και λεηλασίες - Έκτακτα μέτρα ασφαλείας στο Παρίσι
Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα κιτ πρώτης ανάγκης
Η δόνηση χτύπησε την περιοχή Σιζάνγκ προκαλώντας συναγερμό για καταστροφές
Τι λέει για τον κίνδυνο εξάπλωσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.