- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γαλλία: Διαδήλωση αστυνομικών για την απαγόρευση λαβής στον λαιμό
Σε ένα αστυνομικό φορτηγό υπήρχε ένα πόστερ που έγραφε «Καμία αστυνομία, καμία ειρήνη»
Αστυνομικοί διαδηλώνουν στην Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων κατά της απαγόρευσης ακινητοποίησης υπόπτων με λαβή στον λαιμό.
Αστυνομικοί διαδήλωσαν σήμερα, 12 Ιουνίου στην διάσημη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι και στάθμευσαν δεκάδες οχήματά τους μπροστά από την Αψίδα του Θριάμβου για να διαμαρτυρηθούν κατά της απαγόρευσης ακινητοποίησης υπόπτων με λαβή στον λαιμό (chokehold) και άλλων μεθόδων που προβλέπονται στη διάρκεια συλλήψεων.
Η νέα απαγόρευση εντάσσεται στις κυβερνητικές προσπάθειες καταπολέμησης της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού στον απόηχο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ.
Σε ένα αστυνομικό φορτηγό υπήρχε ένα πόστερ που έγραφε «Καμία αστυνομία, καμία ειρήνη», ενώ ένα άλλο είχε φωτογραφίες από σοβαρά τραυματισμένους αστυνομικούς εν ώρα υπηρεσίας και έγραφε: «Ποιος σφάζει ποιον;».
Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε με τα συνδικάτα των αστυνομικών να ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν σήμερα συνομιλίες με τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ σχετικά με τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στις αστυνομικές μεθόδους έπειτα από την ανακοίνωση του υπουργού στις αρχές της εβδομάδας ότι θα απαγορεύεται εφεξής το κεφαλοκλείδωμα στους υπόπτους κατά την σύλληψή τους.
Ο Καστανέρ ωστόσο δεν απαγόρευσε μία άλλη επικίνδυνη τεχνική – την πίεση στο στήθος ενός υπόπτου, η οποία επίσης έχει κατηγορηθεί ότι προκαλεί ασφυξία και πιθανό θάνατο. Οι τεχνικές αυτές έχουν δεχτεί έντονες επικρίσεις μετά τον θάνατο του Φλόιντ, αλλά η γαλλική αστυνομία εκτιμά ότι οι νέοι περιορισμοί είναι υπερβολικοί.
Χθες το βράδυ, σε μια συμβολική κίνηση, αστυνομικοί από το συνδικάτο Unité SGP Police FO ακούμπησαν στο έδαφος τις χειροπέδες τους, έξω από αστυνομικά τμήματα ανά την Γαλλία. «Θέλουν να μας εμποδίσουν από το να εργαζόμαστε. Ο κ. Καστανέρ φαίνεται να μας άκουσε, αλλά όχι αρκετά», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό BFM ο εκπρόσωπος του συνδικάτου Ιβ Λεφέμπρ.
Στη Γαλλία έχουν πραγματοποιηθεί πολλές αντιρατσιστικές διαδηλώσεις έπειτα από τον θάνατο του Φλόιντ και μια ακόμη είναι προγραμματισμένη για αύριο.
Το αστυνομικό τμήμα του Παρισιού ανακοίνωσε ότι κάλεσε τους καταστηματάρχες και τους ιδιοκτήτες άλλων επιχειρήσεων σε περιοχές γύρω από την πλατεία της Δημοκρατίας ως την Όπερα να κλείσουν αύριο εξαιτίας του ενδεχόμενου να προκληθούν ταραχές στην διαδήλωση.
Η αστυνομία κάλεσε σήμερα τους καταστηματάρχες να καλύψουν τα παράθυρα των καταστημάτων τους και ζήτησε από τις τοπικές αρχές να απομακρύνουν όποια αντικείμενα μπορούν να πεταχθούν εναντίον επιχειρήσεων.
Οι διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον θάνατο του Ανταμά Τραορέ, ενός 24χρονου μαύρου Γάλλου, το 2016 σε επιχείρηση της αστυνομίας, σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν αύριο πορεία από την Πλατεία Δημοκρατίας ως την Όπερα. Σε προηγούμενη ανάλογη διαμαρτυρία τους είχαν προκληθεί επεισόδια.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι όροι της συμφωνίας, κυρίως οι οικονομικοί
Νέος νόμος επιτρέπει άμβλωση έως 12 εβδομάδες, αλλά οι εκλογές απειλούν την άμεση εφαρμογή του
Το δημοτικό συμβούλιο είχε αφαιρέσει από τον πρίγκιπα Άντριου την ίδια διάκριση το 2022
Η έκθεση καταγράφει επίσης αύξηση των επιθέσεων από Ισραηλινούς εποίκους
Στον νέο κόσμο κυριαρχεί η δύναμη. Στην οικονομία κυριαρχούν τα λίγα πανίσχυρα μονοπώλια. Στην παγκόσμια πολιτική οι τρεις υπερδυνάμεις.
Με γραπτή δήλωση «εμφανίστηκε» ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν
Ραγδαία άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, μετά τα πλήγματα στο μεγαλύτερο κοίτασμα αερίου στον κόσμο
Τα Phantom MK-1 δοκιμάζονται σε πραγματικές συνθήκες μάχης - Νέο κεφάλαιο στρατιωτικής τεχνολογίας
Μαζικές αναστροφές και ακυρώσεις πτήσεων μετά από επιθέσεις drones στο Ντουμπάι
Τι σημαίνει για την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας ο θάνατος κορυφαίων πολιτικών και στρατιωτικών στελεχών
Η εξέλιξη προκάλεσε άμεση αντίδραση στις αγορές, με τις τιμές του πετρελαίου Brent να αυξάνονται περίπου κατά 5%
Ο χολιγουντιανός σταρ επέλεξε να βρίσκεται στο Κίεβο αντί να παραστεί στην τελετή απονομής των βραβείων
Βλήμα έπληξε τον σταθμό χωρίς ζημιές, ενώ αυξάνονται οι φόβοι για πυρηνικό κίνδυνο
Συμφωνία των Ευρωπαίων με τον Τραμπ για Ιράν, με αντάλλαγμα στήριξη στην Ουκρανία
Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται επίσης ο Αλί Λαριτζανί και ο Αζίζ Νασιρζαντέχ
Χάρτες από το 2021 υποδεικνύουν αδήλωτα κρούσματα και μολυσμένα ζώα στη Γουχάν - Ερωτήματα για διαφάνεια
Ο ηγεμών των ΗΠΑ εκφράζει την ακύρωση του ορθολογισμού και την επιβολή της παράνοιας. Ομιλεί με όρους οπτικών μηνυμάτων και διαφημιστικών σποτ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περιοχή επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι
Οι κατηγορίες για βιασμό και η κρίση στη βασιλική οικογένεια της Νορβηγίας
Νομοθετική ρύθμιση περιορίζει τα smartphones στα σχολεία λόγω εθισμού και συγκέντρωσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.