- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πολωνία: Τέλος στα κινητά στα σχολεία για μαθητές έως 15 ετών
Νομοθετική ρύθμιση περιορίζει τα smartphones στα σχολεία λόγω εθισμού και συγκέντρωσης
Η Πολωνία απαγορεύει κινητά στα σχολεία έως 15 ετών από τον Σεπτέμβριο 2026 λόγω εθισμού
Η Πολωνία ετοιμάζεται να προχωρήσει σε απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων στα σχολεία για μαθητές κάτω των 16 ετών, από την 1η Σεπτεμβρίου 2026, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, Μπάρμπαρα Νοβάκα.
Η πρωτοβουλία αφορά ουσιαστικά το σύνολο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς στο πολωνικό σύστημα τα παιδιά ηλικίας 7 έως 15 ετών φοιτούν στο δημοτικό σχολείο. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και αναμένεται να αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις στην εκπαιδευτική καθημερινότητα.
Ο σκοπός του περιορισμού στην Πολωνία: Ενίσχυση συγκέντρωσης και αντιμετώπιση εθισμού
Η υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι η χρήση κινητών εντός σχολείου «δεν μπορεί να είναι ο κανόνας», επισημαίνοντας την αυξανόμενη εξάρτηση των παιδιών από το διαδίκτυο και τις ψηφιακές συσκευές.
Η Πολωνία εντάσσεται έτσι σε ένα ευρύτερο διεθνές ρεύμα περιορισμού της χρήσης smartphones από μαθητές. Χώρες όπως η Ολλανδία, η Νότια Κορέα και η Ιταλία έχουν ήδη υιοθετήσει αντίστοιχα μέτρα, επικαλούμενες αρνητικές επιπτώσεις στη συγκέντρωση, τη σχολική επίδοση και τη συμπεριφορά των παιδιών.
Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει και περαιτέρω περιορισμούς, καθώς ήδη από τον Φεβρουάριο είχαν παρουσιαστεί σχέδια για απαγόρευση της πρόσβασης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των 15 ετών. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση με μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, κυρίως αμερικανικές.
Η επικείμενη ρύθμιση αποτυπώνει την αυξανόμενη ανησυχία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τον ρόλο των ψηφιακών μέσων στην παιδική και εφηβική ηλικία και την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των ορίων χρήσης τους εντός της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Αν το πουν θα τους σκοτώσουν δικοί τους» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ αναφέρθηκε τελικά στη γειτονική χώρα με τη συνταγματική της ονομασία
Η Ντανιέλα Σαντανκέ ήταν από τα βασικά στελέχη του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ υπογράμμισε ότι ο Τραμπ «δεν μπλοφάρει»
Η νικήτρια φωτογραφία «Flying Rodent» αιχμαλώτισε τον νεαρό λύγκα σε μια μοναδική κυνηγετική στιγμή
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έλαβε την πρώτη θέση στις εκλογές αλλά χωρίς πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο
«Οι απαιτήσεις των ΗΠΑ είναι υπερβολικές»
Η μητέρα της παρουσιάστριας του NBC παραμένει αγνοούμενη για πάνω από 50 ημέρες
Φορούσε μπλούζα με γραμμένη την λέξη «vendetta» και βιντεοσκόπησε την επίθεση
Η Τεχεράνη θεώρησε υπερβολικό το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου
Θα διαδεχθεί τον Τιμ Ντέιβι, ο οποίος παραιτήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου
Η Άγκυρα προσπαθεί να τοποθετηθεί ως πιθανός μεσολαβητής
Αρχικά προβλέπεται εκεχειρία ενός μήνα - «Διαπραγματεύεστε με τον εαυτό σας», λέει η Τεχεράνη
«Μαζί, οι δύο χώρες μας είναι σύμμαχοι στην ελευθερία, ενωμένες από την ιστορία»
Το Πεντάγωνο αναμένεται να διατάξει την αποστολή 3.000 στρατιωτών στη Μέση Ανατολή
Η υπόθεση έρχεται να προστεθεί στον ευρύτερο φάκελο αποκαλύψεων
Τρεις δεκαετίες μετά την καταδίκη
Yπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει συντονισμός
Το βίντεο καταγράφει τη συμπλοκή, η οποία αφήνει τον γείτονα με εμφανή τραύματα στο πρόσωπο
Ο Τραμπ ψήφισε με επιστολική ψήφο στις εκλογές της κομητείας Παλμ Μπιτς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.