Κοσμος

Σε επίπεδα ρεκόρ οι μετρήσεις CO2 τον Μάιο παρά το lockdown

Τα μέτρα για τον κορωνοϊό δεν φαίνεται να βοήθησαν την κατάσταση με την κλιματική αλλαγή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το lockdown για τον κορωνοϊό δεν εμπόδισε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα να φθάσουν σε επίπεδα ρεκόρ τον Μάιο
Το lockdown για τον κορωνοϊό δεν εμπόδισε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα να φθάσουν σε επίπεδα ρεκόρ τον Μάιο/ © Pixabay

Οι μετρήσεις CO2 έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Μάιο παρά τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό.

Έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ οι μετρήσεις CO2 τον Μάιο παρά το lockdown του κορωνοϊού.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020 η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μία βασική μέτρηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Γης κατέγραψε επίπεδα ρεκόρ τον Μάιο, μολονότι η παγκόσμια πανδημία κορωνοϊού ανάγκασε τις οικονομίες σε όλον τον κόσμο σχεδόν σε παύση.

Το διοξείδιο του άνθρακα που καταγράφηκε στο Παρατηρητήριο της Μάουνα Λόα στη Χαβάη έφθασε τα 417 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) τον Μάιο, σε επίπεδα υψηλότερα από το ρεκόρ των 414,8 ppm που είχαν καταγραφεί πέρυσι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Διεύθυνσης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας και του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο.

Η πτώση των εκπομπών σε παγκόσμια κλίμακα λόγω των περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας κορωνοϊού -που εκτιμάται ότι σε ορισμένες χώρες έφθασε το 26% κατά τη διάρκεια της αιχμής των μέτρων- δεν έχει καταφέρει να αντισταθμίσει τις μεγάλες φυσικές διακυμάνσεις στις εκπομπές άνθρακα, οι οποίες προκαλούνται από τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν τα φυτά και τα εδάφη στη θερμοκρασία, την υγρασία και άλλους παράγοντες, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Θα χρειαστούν μειώσεις διοξειδίου του άνθρακα σε επίπεδα από 20% έως 30% για έξι έως 12 μήνες ώστε να επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησης των μετρήσεων στο Μάουν Λόα, σύμφωνα με το Scripps.

Εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα - Το πρόβλημα παραμένει - Δεν βοήθησε ιδιαίτερα το lockdown για τον κορωνοϊό

Τον περασμένο μήνα, η δημοσιευμένη έρευνα στο περιοδικό Nature Climate Change προέβλεπε ότι οι παγκόσμιες εκπομπές θα μπορούσαν να μειωθούν έως και 7% φέτος.

«Ο ρυθμός αύξησης του CO2 θα μειωθεί λίγο, όμως θα εξακολουθήσει να αυξάνεται» τονίζει σε συνέντευξή του ο Πίτερ Τανς, επικεφαλής επιστήμονας στο εργαστήριο παρακολούθησης αερίων θερμοκηπίου της NOAA. «Έτσι, μια αλλαγή 10% μας είναι ακόμη δύσκολο να το μετρήσουμε».

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μάιος αποτελεί την ετήσια «αιχμή» για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε όλον τον κόσμο, οι οποίες βρίσκονται σε επίπεδα που η ατμόσφαιρα του πλανήτη δεν έχει βιώσει εδώ και πολλά εκατομμύρια χρόνια.

Οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στο Μάουνα Λόα αποτυπώνονται σε ένα γράφημα γνωστό ως καμπύλη Keeling, που ονομάστηκε προς τιμήν του Τσάρλς Κίλινγκ, ο οποίος ξεκίνησε τις μετρήσεις στο συγκεκριμένο σημείο το 1958.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ