ΟΗΕ: Απίθανο να γίνει η ετήσια γενική συνέλευση
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες
Μάλλον απίθανο είναι να γίνει στη Νέα Υόρκη η ετήσια γενική συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, με παρόντες τους ηγέτες των χωρών μελών.
Εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, μοιάζει «ελάχιστα πιθανό να μπορέσουν να συγκεντρωθούν στη Νέα Υόρκη χιλιάδες αντιπρόσωποι που θα έρθουν από ολόκληρο τον κόσμο» για την ετήσια γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κρίνει ο Γενικός Γραμματέας του Αντόνιο Γκουτέρες.
Ερωτηθείς σχετικά στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο γαλλικό εβδομαδιαίο ειδησεογραφικό περιοδικό Paris-Match και δημοσιεύεται στο τεύχος του που κυκλοφορεί σήμερα, ο Γκουτέρες διευκρινίζει ότι μελετώνται «διάφορες εναλλακτικές λύσεις» που προσφέρει «η πληροφορική» και θα παρουσιαστούν στα κράτη μέλη.
Πολλοί πρεσβευτές προεξοφλούν ήδη την καταφυγή στις βιντεοδιασκέψεις, ιδίως για να τιμηθεί η 75η επέτειος από την ίδρυση του ΟΗΕ. Φέτος οι τεχνικές λεπτομέρειες ως προς τις εργασίες του οργανισμού θα είναι «σίγουρα ασυνήθιστες, υβριδικές, διαφορετικές» και μάλλον δεν θα προβλεφθεί «φυσική παρουσία» των ηγετών, εξήγησε διπλωμάτης, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Απέκλεισε σε κάθε περίπτωση το ενδεχόμενο ο ΟΗΕ να οργανώσει τη «συγκέντρωση τεράστιου πλήθους ανθρώπων στο Μανχάταν» χωρίς να έχει εξαλειφθεί προηγουμένως η πανδημία του κορονοϊού.
Από τα μέσα του Μαρτίου, εξαιτίας της πανδημίας και των μέτρων που έλαβαν η πολιτεία και η πόλη της Νέας Υόρκης, επίκεντρο της μάστιγας αυτής στις ΗΠΑ, οι περισσότεροι λειτουργοί του ΟΗΕ, όπως και οι περισσότεροι διπλωμάτες, είναι υποχρεωμένοι να τηλεργάζονται.
Η έδρα του Οργανισμού παραμένει ανοικτή, κυρίως για λόγους συμβολισμού, όμως ελάχιστοι είναι οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί και οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως και της Γενικής Συνέλευσης, γίνονται μέσω βιντεοδιάσκεψης. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας παρατάθηκε πρόσφατα έως τουλάχιστον τα τέλη Ιουνίου.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τυπικά είναι προγραμματισμένο να αρχίσει τη 15η Σεπτεμβρίου, ενώ η διαδικασία του γενικού διαλόγου και των ομιλιών των ηγετών των χωρών του κόσμου ολόκληρου, που διαδέχονται ο ένας τον άλλο στο βήμα, θα κρατήσει περίπου δέκα ημέρες από την 22η Σεπτεμβρίου.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διπλωματική άσκηση στον πλανήτη, στο περιθώριο της οποίας κάθε χρόνο οργανώνονται εκατοντάδες συναντήσεις σε διμερές ή πολυμερές επίπεδο. Η ετήσια ΓΣ δεν έχει ακυρωθεί ποτέ από το 1945.
Μόνο δύο χρονιές υπήρξε αναβολή της Γενικής Συνέλευσης. Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οι εργασίες της το 2001 καθυστέρησαν ως τη 10η Νοεμβρίου. Ενώ η Γενική Συνέλευση του 1964 είχε αναβληθεί ως την 1η Δεκεμβρίου, καθώς είχε ξεσπάσει οικονομική κρίση στον οργανισμό και κινδύνευαν να χάσουν το δικαίωμα ψήφου τους πολλές χώρες.
Αντίθετα, ο θάνατος τη 18η Σεπτεμβρίου 1961 του τότε ΓΓ του ΟΗΕ, του σουηδού Ντογκ Χαμαρχόλντ, στο ως ακόμη και σήμερα ανεξιχνίαστο επεισόδιο της συντριβής του αεροσκάφος του στην τότε Βόρεια Ροδεσία — τη σημερινή Ζάμπια — δεν είχε οδηγήσει στην αναβολή της Γενικής Συνέλευσης.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθεί το παράδειγμα της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Ιρλανδίας και της Σλοβενίας
Η έκθεση καταγράφει επίσης ότι το Πεκίνο υπερτερεί αριθμητικά σχεδόν σε όλα τα είδη πυραύλων μικρού, μεσαίου και ενδιάμεσου βεληνεκούς
Aναπόσπαστο κομμάτι της αιγυπτιακής κουζίνας από τον 19ο αιώνα.
Ποιο είναι το επίθετο που χρησιμοποιούν
Μόνο μία κάμερα λειτουργούσε στο σημείο - Αποκαλύπτονται σοβαρές ελλείψεις
Η δόνηση έρχεται λίγα 24ωρα μετά από τα 7,6 Ρίχτερ που συγκλόνισαν τη χώρα
Ο ίδιος έχει υποστηρίζει ότι ενήργησε σε αυτοάμυνα
Ο Τόμας Μαρκλ υπέστη ακρωτηριασμό στο αριστερό του πόδι
Τι συμβαίνει με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και τη σύζυγό του, Ούσα;
Το βραβείο παρέλαβε η κόρη της
Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του του CEO της UnitedHealthcare Μπράιαν Τόμσον
Η πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια που την πρώτη θέση δεν καταλαμβάνει Ευρωπαίος ηγέτης
Η σημασία της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ
Δυο φορές ισόβια και 50 χρόνια στον 26χρονο δολοφόνο
Η πρόταση για εκείνα που θα μπορούσαν να ζητούνται από όσους επιθυμούν να επισκεφτούν τη χώρα
«Η αναγνώριση αυτή τιμά την ταυτότητά μας» δηλώνει η Τζόρτζια Μελόνι
Η συγκλονιστική περιγραφή της Σάρον για τις τελευταίες στιγμές του θρυλικού Όζι Όσμπορν
Ποιοι ήταν και γιατί δεν παρέστησαν στην εκδήλωση
Το νέο δόγμα Τραμπ στοχεύει στη δομική αποσύνθεση της ευρωπαϊκής Δύσης και την αναβίωση του πολεμικού εφιάλτη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.