- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μπ. Τζόνσον: Tα πρώτα βήματα προς την χαλάρωση των περιορισμών
Θα επιτηρείται ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού όπως και ο αριθμός των νέων περιστατικών
Ο Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε τα σχέδια της κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση του lockdown.
Δεν μπορεί να υπάρξει άμεση άρση του lockdown, εφόσον δεν εκπληρώνονται όλες οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για να αποφασιστεί κάτι τέτοιο, ωστόσο επιτρέπονται από την ερχόμενη εβδομάδα περισσότερες εξωτερικές δραστηριότητες, ακόμη και επιστροφή στην εργασία (μόνο για όσους δεν μπορούν να δουλέψουν από το σπίτι, όπως στον κατασκευαστικό τομέα), ενώ δεν αποκλείεται να ανοίξουν τμηματικά από τον Ιούνιο, καταστήματα, δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, και από τον Ιούλιο κάποιοι χώροι εστίασης και τουρισμού.
Τις ανακοινώσεις αυτές έκανε σήμερα ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, παρουσιάζοντας με τηλεοπτικό του μήνυμα στους πολίτες τα «πρώτα, προσεχτικά βήματα», το πρώτο σχεδιάγραμμα, όπως είπε, προς την χαλάρωση του lockdown. «Παρ' όλο που σημειώσαμε πρόοδο στην εκπλήρωση κάποιων από τους όρους που θέσαμε, δεν τους εκπληρώσαμε σε καμία περίπτωση όλους, και συνεπώς, όχι, δεν είναι αυτή η στιγμή να λήξουμε το lockdown αυτή την εβδομάδα» είπε χαρακτηριστικά.
Ανακοινώνοντας τις αρχικές αλλαγές είπε ότι πρώτο βήμα είναι η ενθάρρυνση να πάνε στην εργασία τους, μόνο όσοι δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι. Όσοι έχουν τη δυνατότητα, θα συνεχίζουν να εργάζονται από το σπίτι, ενώ θα καθιερωθούν νέες οδηγίες στους εργοδότες ώστε οι χώροι εργασίας να γίνουν ασφαλείς από τον Covid-19.
Επίσης, συστήνεται αποφυγή των μέσων μαζικής μεταφοράς, κατά το δυνατό, καθώς θα πρέπει να διατηρηθεί το μέτρο κοινωνικής απόστασης, επιλέγοντας περισσότερο το αυτοκίνητο, το ποδήλατο ή τα πόδια. Από την Τετάρτη, συμπλήρωσε, ενθαρρύνονται όλοι σε περισσότερες εξωτερικές δραστηριότητες, ηλιοθεραπεία σε κοντινά πάρκα, μετακίνηση με το αυτοκίνητο σε άλλους προορισμούς και αθλήματα μόνο με μέλη της οικογένειας.
Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι καθημερινά θα επιτηρείται ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού όπως και ο αριθμός των νέων περιστατικών, για να διαπιστώνεται η πρόοδος που σημειώνεται και μόνο τότε μαζί με την εκπλήρωση των πέντε κριτηρίων, τις επόμενες εβδομάδες και μήνες θα μπορέσει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέες αποφάσεις για την χαλάρωση των περιορισμών και την άρση του lockdown.
Σε αυτή την περίπτωση, είπε, θα προχωρήσει η χώρα στο δεύτερο βήμα - το νωρίτερο την 1η Ιουνίου - οπότε θα εξακριβωθεί εάν είναι σε θέση να ανοίξουν σταδιακά τα καταστήματα και να επιστρέψουν οι μαθητές του δημοτικού στα σχολεία, και πάλι σταδιακά. Σε ότι αφορά τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και ειδικά όσους θα έχουν εξετάσεις την επόμενη χρονιά, είπε ότι φιλοδοξούμε να έχουν κάποιο χρόνο στο σχολείο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.
Στη συνέχεια, το τρίτο βήμα - το νωρίτερο μέχρι τον Ιούλιο - και δεδομένου ότι κάτι τέτοιο θα μπορεί να υποστηριχθεί από τους αριθμούς, προβλέπεται η επαναλειτουργία τμήματος της τουριστικής βιομηχανίας και άλλων δημόσιων χώρων (καφέ, εστιατόρια), με την προϋπόθεση της ασφάλειας και της ενίσχυσης της κοινωνικής απόστασης. «Πρέπει να τονίσω πάλι ότι όλα αυτά είναι υποθετικά και ότι εξαρτώνται από μία σειρά μεγάλων ‘εάν'» πρόσθεσε ο Μπόρις Τζόνσον.
Καραντίνα στις αφίξεις και σύστημα συναγερμού για τον κορωνοϊό με επίπεδα
Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι πρόκειται να εφαρμοστεί περίοδος καραντίντας για όσους φτάνουν στη χώρα με αεροπλάνο, προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα επαναμόλυνσης από το εξωτερικό. «Και φυσικά θα επιβλέπουμε την πρόοδό μας τοπικά, περιφερειακά και εθνικά, και εάν υπάρξουν προβλήματα και εξάρσεις, δεν θα διστάσουμε να βάλουμε φρένο» είπε.
Στη συνέχεια περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο θα παρακολουθείται η πρόοδος, μέσα από ένα σύστημα συναγερμού που θα λειτουργεί μέσω του Κέντρου Κοινής Βιοασφάλειας. Το σύστημα αυτό θα λαμβάνει υπόψη του τον δείκτη αναπαραγωγής του ιού και τον αριθμό των νέων περιστατικών, προκειμένου να δείξει την κλίμακα στην οποία βρίσκεται η χώρα, μέσα από πέντε επίπεδα, με το νούμερο πέντε να βρίσκεται στο μέγιστο, κρίσιμο σημείο. Ανάλογα με την ένδειξη του συναγερμού θα προτείνονται αυστηρότερα ή χαλαρότερα μέτρα κοινωνικής απόστασης, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης σε τοπικό επίπεδο. Την περίοδο του lockdown η χώρα βρίσκεται στο νούμερο 4 του συναγερμού και τώρα είναι σε θέση να μετακινηθεί προς το νούμερο τρία, είπε ο πρωθυπουργός.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
O πρόεδρος της Γαλλίας ζητά παγκόσμια συμμαχία για τη σωτηρία του κινηματογράφου
H υπόθεση αφορούσε την παρουσία ινδουιστικής θρησκευτικής αντιπροσωπείας
Το fund διαχειρίζεται περίπου 22 δισ. δολάρια
Εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τη Βουλή, ανοίγει ο δρόμος για έρευνες κατά του προέδρου
Ζητούν την απομάκρυνσή του
Η εμφάνιση ήρθε μόλις δύο ημέρες μετά τη νέα διάψευση του ότι φορά περούκα
Ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ δεν θα εγκατασταθούν σε βασιλική κατοικία
Πολιτικός σεισμός από την επικράτηση της ακροδεξιάς - Aπέχει τρεις έδρες από την αυτοδυναμία
Η απόφαση που εξέπληξε τους πάντες
Αντιδράσεις από την ΕΕ για τις τιμές στον καταδικασμένο για εγκλήματα πολέμου πρώην διοικητή των σερβοβοσνιακών δυνάμεων
Ενισχύονται οι δεσμοί Μόσχας και Πιονγκγιάνγκ - Ανησυχίες για πιθανή στρατιωτική χρήση
Τέσσερα χρόνια μετά το περιστατικό στη Βραζιλία
Η συγκομιδή ξεκίνησε ασυνήθιστα νωρίς στις περισσότερες αμπελουργικές περιοχές
Το ακροδεξιό κόμμα βλέπει τη νίκη ως πρώτο βήμα προς την επικράτηση στις ομοσπονδιακές εκλογές
Η προγραμματίστρια πίσω από ένα από τα σημαντικότερα πειράματα του 20ού αιώνα
Ο Μερτς χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «τη χειρότερη ήττα του CDU εδώ και δεκαετίες»
Διάγνωση με σπάνια πάθηση του αίματος - Συνεχίζει τη δουλειά παρά την εξάντληση
Επίθεση σε επιβάτες και πλήρωμα σε πτήση της American Airlines - Αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη
Παρέμβαση Φόλκερ Τουρκ στη Γενεύη - Ανησυχία για τις μαζικές απελάσεις της ICE
Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.