Κοσμος

9χρονος με Covid-19 «αγκάλιασε» 170 άτομα και δεν κόλλησε κανένας

Τι συμπεράσματα εξάγουν οι επιστήμονες από την περίπτωση αυτού του παιδιού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός, Γαλλία
Ο 9χρονος κόλλησε τον ιό σε σαλέ της Γαλλίας © Pietro De Grandi on Unsplash

Θετικά συμπεράσματα από την περίπτωση 9χρονου με κορωνοϊό που δεν μετέδωσε τον ιό σε κανένα από τα άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή.

Ένα αγόρι ηλικίας εννέα ετών, το οποίο προσβλήθηκε από τη νόσο Covid-19 ενώ βρισκόταν στην ανατολική Γαλλία, διαπιστώθηκε ότι δεν έχει μεταδώσει τον ιό σε κανέναν από τους περισσότερους από τους 170 ανθρώπους με τους οποίους είχε έρθει σε επαφή. Η περίπτωση του 9χρονου κάνει τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι ίσως τα παιδιά να μην είναι τόσο μεγάλοι μεταδότες του κορωνοϊού όσο αρχικά πιστευόταν.

Το παιδί ανήκε σε μια ομάδα κρουσμάτων που όλα συνδέονταν με τον Στιβ Γουόλς, τον Βρετανό επιχειρηματία που πρώτος διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό μετά την επιστροφή από ένα συνέδριο στη Σιγκαπούρη τον Ιανουάριο. Ο Στιβ Γουόλς εν αγνοία του μετέδωσε τον ιό όταν ταξίδεψε από το Λονδίνο στη Γαλλία στο χειμερινό τουριστικό θέρετρο Κονταμίν-Μοντζουά. Εκεί ήρθε σε επαφή με δέκα Βρετανούς ενήλικες και μια πενταμελή οικογένεια. Στη συνέχεια παρουσίασαν συμπτώματα οι περισσότεροι επισκέπτες του σαλέ. Ωστόσο, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας διαπίστωσε ότι το 9χρονο συμπτωματικό αγόρι δεν μετέδωσε τον ιό ούτε στα αδέλφια ούτε σε κάποιο άλλο από τα 172 άτομα με τα οποία είχε έρθει σε επαφή.

Επισκέπτες και εργαζόμενοι στο σαλέ τέθηκαν σε καραντίνα για τουλάχιστον 14 ημέρες. Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι το 9χρονο παιδί παρουσίασε ήπια συμπτώματα της νόσου Covid-19. Μάλιστα τα επίπεδα του ιού στον οργανισμό του ήταν σχεδόν μη ανιχνεύσιμα και αυτός είναι ο βασικός λόγος που δεν μετέδωσε τον ιό. «Τελικά τα παιδιά ενδέχεται να μην είναι τόσο σημαντική μετάδοσης του νέου ιού», αναφέρεται σε επιδημιολόγων που δημοσιεύτηκε στην ιατρικής επιθεώρηση, Clinical Infectious Diseases.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates
Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό
Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ