Κοσμος

Κορωνοϊός: Συμβουλές «επιβίωσης» από αστροναύτες για την καραντίνα

Εξηγούν τι πρέπει να κάνουμε προκειμένου να αντέξουμε ψυχικά και σωματικά μέσα στο σπίτι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αστροναύτες δίνουν συμβουλές για το πώς θα βγούμε αλώβητοι από την καραντίνα στο σπίτι λόγω κορωνοϊού
Αστροναύτες δίνουν συμβουλές για το πώς θα βγούμε αλώβητοι από την καραντίνα στο σπίτι λόγω κορωνοϊού/© EPA/NASA

Αστροναύτες εξηγούν τι πρέπει να κάνουμε τώρα που είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι λόγω κορωνοϊού - Οι συμβουλές τους.

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν οι συμβουλές «επιβίωσης» από αστροναύτες για την καραντίνα εν μέσω κορωνοϊού. Βασική αρχή είναι η δημιουργία μιας νέας καθημερινής ρουτίνας, η οποία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται.

Τηρήστε μια σταθερή, καθημερινή ρουτίνα, παραμείνετε σε επαφή με τους φίλους και την οικογένειά σας και περιστασιακά επιτρέψτε στον εαυτό σας μια απόλαυση. Είναι κάποιες από τις συμβουλές «επιβίωσης» που δίνουν Γερμανοί αστροναύτες σε όσους αναγκάστηκαν να περιοριστούν στο σπίτι τους λόγω της κρίσης του νέου κορωνοϊού -κατάσταση που (όπως λένε) θυμίζει πολύ την παραμονή τους στο Διάστημα.

Ο Τόμας Ράιτερ, 61 ετών, ο πρώτος Γερμανός που έκανε διαστημικό περίπατο, θυμήθηκε στη συζήτηση που είχε μέσω Skype με άλλους συναδέλφους του ότι τηρούσε μια αυστηρή ρουτίνα. «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να τηρείς συνειδητά ένα πρόγραμμα σε μια τέτοια κατάσταση, να το διατηρείς όλη την εβδομάδα» είπε ο Ράιτερ που πλέον έχει αποσυρθεί. Όμως, είναι επίσης σημαντικό να αναμένεις ότι το Σαββατοκύριακο θα αφεθείς να ενδώσεις σε κάποια απόλαυση. «Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας παίρναμε από το δοχείο του φαγητού όσα μας άρεσαν περισσότερο και τα κρατούσαμε για την Παρασκευή ή το βράδυ του Σαββάτου, ώστε να τρώμε λίγο καλύτερο φαγητό» εξήγησε.

Επίσης, χρησιμοποιούσε το Skype για να επικοινωνεί με την οικογένειά του όσο βρισκόταν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Πρότεινε ακόμη να χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι την καραντίνα ως ευκαιρία για να το ρίξουν στο διάβασμα. Το σημαντικό, όμως, πρόσθεσε, είναι να θέτεις σε προτεραιότητα την ομάδα των ανθρώπων με τους οποίους είσαι αποκλεισμένος.

«Συνεργάζεστε ως ομάδα, πρέπει να σκέφτεστε τους άλλους» ξεκαθάρισε.

Κορωνοϊός και #menoumespiti: Λύστε τις διαφορές με ήρεμο τρόπο πριν καταλήξουν σε αντιδικία

Ο 50χρονος Ματίας Μάουρερ, η νεότερη προσθήκη στο σώμα των αστροναυτών της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, είπε ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπίζονται τυχόν παράπονα, προτού να καταλήξουν σε αντιδικίες.

«Όλοι μας έχουμε κάποιες ιδιοτροπίες που μπορεί να ενοχλήσουν τους άλλους» ανέφερε, φέρνοντας ως παράδειγμα τον εαυτό του: Το πάθος του για τις… μπανάνες ενοχλούσε έναν συνάδελφό του που δεν άντεχε τη μυρωδιά τους. «Αν δεν το έλεγε τόσο ευγενικά και ξεκάθαρα, θα συνέχιζα να τον ενοχλώ» εξήγησε.

Κορωνοϊός και καραντίνα: Πάρτε τον έλεγχο της κατάστασης

Ο Αλεξάντερ Γκερστ, 43 ετών, μίλησε για το άγχος που μπορεί να αισθανθούν πολλοί άνθρωποι κατά τη διάρκεια της επιδημίας κορωνοϊού. Πριν ξεκινήσει μια αποστολή, οι αστροναύτες σκέφτονται ποιο είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί και μετά μαθαίνουν πώς να το χειρίζονται.

«Έχεις τότε την αίσθηση όχι ότι χάνεις τον έλεγχο αλλά ότι έχεις κάποιον έλεγχο στην κατάσταση. Τώρα η κατάσταση είναι παρόμοια. Έχουμε έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο να περιορίσουμε αυτήν την ασθένεια, γι' αυτό μένουμε σπίτι» τόνισε.

Ο Ράιτερ προέτρεψε τους ανθρώπους να ενεργούν σαν να ήταν αστροναύτες που μπαίνουν σε καραντίνα πριν από μια αποστολή -έτσι ορίζει το πρωτόκολλο, ώστε να μην ασθενήσουν κατά την παραμονή τους στο Διάστημα. «Κάποιοι άνθρωποι λένε: Είμαι νέος, δεν κινδυνεύω, δεν έχω συμπτώματα, δεν χρειάζεται να προσέχω. Επαφίεται σε όλους να συμπεριφερθούν καταλλήλως τώρα, όπως κάνουμε εμείς στην καραντίνα» κατέληξε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY