- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Η Φινλανδία δίνει στους μπαμπάδες 7 μήνες άδεια πατρότητας
Στόχος η ισότητα με τις μαμάδες στις γονικές άδειες
Η φινλανδική κυβέρνηση θα προσφέρει στους νέους πατέρες όση άδεια μετ' αποδοχών δικαιούνται οι μητέρες.
Η νέα κυβέρνηση της Φινλανδίας σχεδιάζει να φέρει την ισότητα στις γονικές άδειες. Ανακοίνωσε τα σχέδια της να διπλασιάσει σχεδόν τη διάρκεια της άδειας πατρότητας ώστε να δώσει στους νέους πατέρες άδεια μετ' αποδοχών ίσης διάρκειας με εκείνη που δικαιούνται οι νέες μητέρες, ανακοινώθηκε σήμερα.
Η άδεια πατρότητας μετ' αποδοχών θα παραταθεί σε σχεδόν επτά μήνες, ευθυγραμμιζόμενη με την άδεια μητρότητας. Περίπου η μισή από την άδεια αυτή μπορεί να δίνεται στον άλλον γονιό.
Οι έγκυες δικαιούνται επίσης άδεια εγκυμοσύνης ενός μήνα πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία του τοκετού.
Η υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων Άινο-Κάισα Πεκόνεν δήλωσε πως ο στόχος της «ριζικής μεταρρύθμισης» είναι τόσο η βελτίωση της ισότητας των φύλων όσο και η ενίσχυση των χαμηλών ποσοστών των γεννήσεων.
«Αυτή (η μεταρρύθμιση) επιτρέπει τη βελτίωση της ισότητας μεταξύ των γονέων», είπε. Επισήμανε πως άλλες χώρες, όπως η Σουηδία και η Ισλανδία, αύξησαν τα ποσοστά γεννητικότητας αφού προσέφεραν περισσότερη άδεια στους πατέρες.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Φινλανδίας αποτελείται από πέντε κόμματα, που έχουν όλα επικεφαλής γυναίκες, τέσσερις από τις οποίες είναι κάτω των 35 ετών. Η ενίσχυση της ισότητας μεταξύ των φύλων ήταν μεταξύ των στόχων της κυβέρνησης αφότου ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με το τρέχον σύστημα στη Φινλανδία η άδεια μητρότητας είναι 4,2 μήνες, ενώ της πατρότητας 2,2 μήνες μέχρι το παιδί να συμπληρώσει το δεύτερο έτος της ηλικίας του. Κατά μέσο όρο μόνο ένας στους 4 Φινλανδούς κάνει χρήση της γονικής άδειας.
Η γειτονική στη Φινλανδία, Σουηδία, έχει το πιο γενναιόδωρο σύστημα γονικής άδειας με 240 ημέρες στον κάθε γονέα μετά τη γέννηση του μωρού.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καταδικάστηκε σε θάνατο έπειτα από οκτώ μήνες κράτησης
Ο Τζέιμς ΜακΚρέρι Β΄ αποχώρησε από το έργο τον Οκτώβριο του 2025
Tα επιστημονικά δεδομένα παραμένουν περιορισμένα
Ο δημοσιογράφος δεν την δέχεται
Οι δύο χειριστές κατάφεραν να εγκαταλείψουν εγκαίρως το αεροσκάφος
Ένα χάσμα μεγαλύτερο του ενός αιώνα
Τι αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα - Η αναζήτηση μιας «ενδιάμεσης» λύσης
Ο πρώην παραγωγός αναμένεται να ακούσει νέα ποινή και στην Καλιφόρνια
Ο κόπος ανταμείφθηκε με το ασημένιο μετάλλιο στους Ασιατικούς Αγώνες
Ο Μασούντ Πεζεσκιάν κάλεσε σε διεθνή συνεργασία για ειρήνη - Αποχώρησε η αμερικανική αντιπροσωπεία
Σκληρή κριτική από τους Σοσιαλδημοκράτες
Δημοσκοπικό αδιέξοδο για το CDU, με την AfD να παγιώνει το προβάδισμά της
Η δημόσια τηλεόραση NPO παίρνει τη σκυτάλη μετά την αποχώρηση του Avrotros
Η παρέμβασή του έγινε πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας
Η γυναίκα αρνείται τις καταγγελίες, ενώ οι φίλοι της υποστηρίζουν ότι ο εν διαστάσει σύζυγός της προσπάθησε να την παγιδεύσει
Το δικαστήριο διέταξε την κατάσχεση της συλλογής του
Η υπόθεση εξελίχθηκε σε νέο σημείο έντασης γύρω από τη στεγαστική κρίση στην Ισπανία
Βρετανικά μέσα αναφέρουν ότι οι δύο πιλότοι εκτινάχθηκαν πριν από την πτώση
Επί τάπητος εμπόριο, AI και γεωπολιτικές διαφορές
«Έπρεπε να είχα διακόψει κάθε επαφή μαζί του νωρίτερα», δήλωσε ο νορβηγός διπλωμάτης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.