- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Brexit: «Η ΕΕ θα συνεχίσει το έργο της μόλις ο ήλιος ανατείλει»
«Για μας.., όπως και για τόσους άλλους, η σημερινή ημέρα θα σημαδευτεί αναπόφευκτα από σκέψεις και μικτά συναισθήματα»
Brexit, Ώρα Μηδέν. «Η ΕΕ θα συνεχίσει το έργο της μόλις ο ήλιος ανατείλει αύριο το πρωί» αναφέρουν Σαρλ Μισέλ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Νταβίντ Σασόλι
Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χαιρετίζουν «μία Ευρώπη στην αυγή μιας νέας εποχής», υπενθυμίζοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι χάνει τα προνόμια του κράτους μέλους μετά το Brexit σε κοινή επιστολή τους που δημοσιεύεται σήμερα, ημέρα της βρετανικής αποχώρησης.
Ο Σαρλ Μισέλ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Νταβίντ Σασόλι δηλώνουν έτοιμοι να διαμορφώσουν μία νέα σύμπραξη με τους βρετανούς γείτονες της Ευρώπης.
«Για μας.., όπως και για τόσους άλλους, η σημερινή ημέρα θα σημαδευτεί αναπόφευκτα από σκέψεις και μικτά συναισθήματα», παραδέχονται.
Καθώς ανοίγεται μία περίοδος διαπραγματεύσεων για την μελλοντική σχέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το Λονδίνο, οι τρεις ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι «αν δεν υπάρξουν όροι ισοτιμίας στους τομείς του περιβάλλοντος, της εργασίας, της φορολογίας και των κραιτκών επιδοτήσεων, δεν πρόκειται να υπάρξει ευρεία πρόσβαση (του Ηνωμένου Βασιλείου) στην ενιαία αγορά».
«Δεν μπορεί κανείς να διατηρήσει τα προνόμια που συνοδεύουν το καθεστώς του μέλους (της ΕΕ) όταν δεν έχει πλέον αυτήν την ιδιότητα», υπενθυμίζουν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαπραγματευθεί την μετά το Brexit σχέση από τις αρχές του Μαρτίου και μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου στο τέλος του 2020.
«Αν και όχι πλέον μέλος της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να ανήκει στην Ευρώπη. Η κοινή γεωγραφία και η ιστορία μας, καθώς και οι δεσμοί μας σε τόσο πολλούς τομείς μάς ενώνουν κατά αναπόδραστο τρόπο και μας κάνουν φυσικούς συμμάχους», σημειώνουν οι τρεις αξιωματούχοι.
Μετά το Brexit, «τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συνεχίσουν να ενώνουν τις δυνάμεις τους και να οικοδομούν ένα κοινό μέλλον...Καμία χώρα δεν μπορεί, μόνη της, να ανασχέσει την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής, να βρει λύσεις για το ψηφιακό μέλλον ή να κάνει την φωνή της να ακουστεί μέσα στην αυξανόμενη κακοφωνία που κυριαρχεί στον κόσμο», προειδοποιούν οι τρεις αξιωμνατούχοι.
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεχίσει το έργο της μόλις ο ήλιος ανατείλει αύριο το πρωί», καταλήγουν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Μαρκ, να θυμάσαι ότι ο Καναδάς ζει χάρη στις ΗΠΑ», λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
«Τι έπρεπε να κάνουν; Να αφήσουν ένα παιδί πέντε ετών να πεθάνει από το κρύο;» διερωτήθηκε
Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Πώς από ένα ταψάκι κέικ έγινε ένα από τα διασημότερα παιχνίδια στον κόσμο
Η άλλη ευρωπαϊκή χώρα που έχει ενταχθεί είναι η Ουγγαρία
Ειρωνεία στα social media μετά την παραδοχή του Τσέχου πρωθυπουργού για ακριβή υδρόγειο και γεωπολιτικά σχόλια
Μελέτη της Greenpeace αποκαλύπτει ακραία συγκέντρωση αγροτικών επιδοτήσεων σε έξι χώρες της ΕΕ
Γροιλανδία: «Κόκκινη γραμμή» η κυριαρχία – Άγνοια για όσα συζήτησαν Τραμπ και Ρούτε
Ο πρόεδρος αμφισβητεί τη μεθοδολογία της Times–Siena και μιλά για «εγκληματικές» δημοσκοπήσεις
Γονείς ζήτησαν την απαγόρευσή του από σχολικές βιβλιοθήκες
«Μικροπράγματα» οι καταγγελίες, λέει η υπεράσπιση
Καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Harry σε Σικελία και Καλαβρία, εκτεταμένες ζημιές από την κακοκαιρία στον ιταλικό Νότο
Αγωγή 5 δισ. δολαρίων κατά της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας
Σε ορισμένες περιπτώσεις φέρεται να ζήτησε ακόμη και θέση στο πιλοτήριο
Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η σύλληψη του μικρού Λίαμ και του πατέρα του
Αίτημα πρόωρης αποφυλάκισης από τη φυλακή
Ο τραγικός απολογισμός αυξάνεται μετά τον εντοπισμό δύο ακόμη θυμάτων στο σημείο της σύγκρουσης
Γαλλική ναυτική επιχείρηση στη Μεσόγειο κατά δεξαμενόπλοιου υπό κυρώσεις, με στήριξη συμμάχων
«Έχουμε όλα τα ατού», προειδοποιεί από το Νταβός - Μεγάλα ευρωπαϊκά ταμεία αποσύρουν ήδη τα κεφάλαιά τους από τις ΗΠΑ
Στο τραπέζι το ζήτημα της Γροιλανδίας, οι εμπορικές απειλές Τραμπ και το αμφιλεγόμενο «Συμβούλιο για την Ειρήνη»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.