- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Τουρκία μπλόκαρε την Κύπρο στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό
Η Κύπρος ήταν μεταξύ ενός μεγάλου αριθμού χωρών που ζήτησαν να συμμετάσχουν ως παρατηρητές
Η Τουρκία μπλόκαρε τη συμμετοχή της Κύπρου στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Τουρκία μπλόκαρε σήμερα αίτημα της Κύπρου να συμμετάσχει με το καθεστώς του παρατηρητή στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό, στη Γενεύη, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Κύπρος, αναφέρεται, ήταν μεταξύ ενός μεγάλου αριθμού χωρών που ζήτησαν να συμμετάσχουν ως παρατηρητές στην πρώτη συνεδρίαση του έτους του 65μελούς φόρουμ, που εδρεύει στη Γενεύη.
Με μια εξαίρεση, όλα τα αιτήματα έλαβαν την απαραίτητη συναίνεση των μελών, αναφέρεται. Όταν όμως εγέρθηκε το αίτημα της Λευκωσίας, εκπρόσωπος της Τουρκίας ζήτησε και έλαβε τον λόγο. Όπως είπε, στο παρελθόν η Άγκυρα απέφυγε να μπλοκάρει τη συμμετοχή της Κύπρου, εκφράζοντας απλά τη δυσαρέσκειά της μέσω επιστολής κατά την ολοκλήρωση κάθε συνεδρίασης. Όμως αυτό έχει αλλάξει, είπε, προσθέτοντας πως «η Τουρκία δεν θα υποστηρίξει το συγκεκριμένο αίτημα φέτος».
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την κίνηση αυτή της Τουρκίας. «Είναι ατυχές το γεγονός ότι η Τουρκία αποφάσισε να εμποδίσει την Κύπρο από το να συμμετάσχει στις εργασίες της διάσκεψης» είπε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Διάσκεψη, Ρόμπερτ Γουντ, προτρέποντας την Τουρκία να επανεξετάσει την στάση της.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αντίρρηση της Τουρκίας σημειώνεται εν μέσω αυξανόμενης έντασης, τη στιγμή που η Άγκυρα επεκτείνει τις διεκδικήσεις της σε μια μεγάλη περιοχή, πλούσια σε υδρογονάνθρακες, που η Κύπρος λέει ότι περιλαμβάνει τα χωρικά της ύδατα.
Αναφέρεται επίσης ότι η Κύπρος, η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Ιταλία σχεδιάζουν έναν φιλόδοξο αγωγό στην Ανατολική Μεσόγειο, μήκους 2.000 χλμ, για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, παρά την εχθρική στάση που τηρεί η Τουρκία έναντι της συμφωνίας. Λέει ακόμη ότι η Κύπρος συντάσσεται με την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Γαλλία, καταδικάζοντας τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και τη στρατιωτική συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με την αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη Κυβέρνηση της Λιβύης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τουρκία κάνει επίδειξη δύναμης στη Μεσόγειο, από τη Λιβύη μέχρι τη Συρία, όπου η Άγκυρα έχει αναλάβει διπλωματικό και στρατιωτικό ρόλο.
Αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η Άγκυρα θεωρεί την Κύπρο ως τον αδύναμο κρίκο της περιφερειακής συμμαχίας που παρεμβάλλεται στις φιλοδοξίες της Άγκυρας, λέει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό είναι ένα πολυμερές φόρουμ για τον αφοπλισμό που συνέρχεται τρεις φορές ετησίως στη Γενεύη, διαπραγματεύεται συμφωνίες για τον έλεγχο των όπλων και τον αφοπλισμό και επικεντρώνεται στην κατάπαυση της κούρσας των πυρηνικών εξοπλισμών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΚΥΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετά τη συντριπτική εκλογική ήττα της συμμαχίας του έπειτα από 16 χρόνια
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια και εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να περικόψει τη χρηματοδότησή της
Παράλληλα, ένα διαφορετικό μοντέλο πατρότητας φαίνεται να αναδύεται στα social media
Από κινητά μέχρι τρακτέρ
Από τη σύγκρουση υπέστη βαριά τραύματα και έπεσε σε κώμα
Μπορεί η Αμερική να καθαιρέσει τον Τραμπ; Και αν ναι, θέλει;
Το διπλωματικό σκηνικό γίνεται εκ νέου θολό
Ορισμένοι παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους για περισσότερες από 12 ώρες
Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η ταπείνωση από τον Ομπάμα το 2011 τον έστρεψε στην πολιτική
Σε μια περίοδο που οι λεγόμενες «prediction markets» κερδίζουν συνεχώς έδαφος
«Ο κόσμος μου, όπως τον ήξερα, κατέρρευσε», αναφέρει χαρακτηριστικά
Μπαράζ 660 πυραύλων και drones έπληξε υποδομές στο Ντνίπρο
Ο Μπόρις Πιστόριους ανακοίνωσε την ετοιμότητα του ναυτικού για ναρκαλιεία και επιτήρηση
Το υπουργείο Δικαιοσύνης διευρύνει τις μεθόδους εκτέλεσης των μελλοθάνατων, επαναφέροντας πρακτικές που είχαν καταργηθεί
Παραδέχτηκε πως είχε εντοπιστεί ο ύποπτος λογαριασμός της 18χρονης μήνες πριν τη δολοφονία οκτώ ανθρώπων
Συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά φερόμενων διακινητών ναρκωτικών εν μέσω αντιδράσεων
«Συγκεκριμένα μέτρα μείωσης των κινδύνων πρέπει να εφαρμοστούν»
Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χωρίς να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό
«Όπως βλέπετε, θα γεννήσω από στιγμή σε στιγμή», είπε στην τελευταία ενημέρωση πριν γίνει για δεύτερη φορά μητέρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.