- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βίαια επεισόδια στη Βηρυτό - Πολίτες ξεσπούν κατά των τραπεζών
Ρόπαλα και χρήση δακρυγόνων από τις δυνάμεις ασφαλείας - 47 τραυματίες
Λίβανος: Βίαια επεισόδια για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα στη Βηρυτό, όπου συνεχίζεται το ξέσπασμα της οργής των πολιτών εναντίον των τραπεζών.
Βίαια επεισόδια ξέσπασαν στον Λίβανο χθες βράδυ, για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, καθώς συνεχίζονται οι μαζικές κινητοποιήσεις, εκδήλωση της οργής πολλών πολιτών εναντίον του τραπεζικού τομέα. Τουλάχιστον 47 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας, χρησιμοποιώντας ρόπαλα και δακρυγόνα, διέλυσαν βίαια συγκεντρωμένους.
Ο Λίβανος συνεχίζει να σαρώνεται από το κύμα διαδηλώσεων, ειρηνικών στην πλειονότητά τους, εναντίον των ελίτ, που εξώθησε τον πρώην πρωθυπουργό Σάαντ αλ Χαρίρι να υποβάλει την παραίτησή του την 29η Οκτωβρίου. Η ακόμη άλυτη πολιτική κρίση που ακολούθησε ώθησε τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στην οικονομική κρίση που βιώνει. Εν μέσω της πτώσης της λιβανέζικης λίρας, η κεντρική τράπεζα επέβαλε το τελευταίο διάστημα αυστηρά μέτρα ελέγχου κεφαλαίων.
Το βράδυ της Τρίτης ξέσπασαν επεισόδια στη συνοικία Χάμρα της Βηρυτού, όπου προσόψεις υποκαταστημάτων τραπεζών υπέστησαν εκτεταμένες φθορές, ενώ οι δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας πετροβολήθηκαν από συγκεντρωμένους και αντέδρασαν κάνοντας εκτενή χρήση δακρυγόνων. Οι ίδιες εικόνες επαναλήφθηκαν χθες, με διαδηλωτές να πετούν πέτρες και να εκτοξεύουν πυροτεχνήματα εναντίον αστυνομικών έξω από το τμήμα όπου οδηγήθηκαν πολλοί από τους προσαχθέντες της Τρίτης.
Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο του Λιβάνου, τουλάχιστον 47 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 37 διακομίστηκαν σε νοσοκομεία.
Εικονολήπτης του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς χτυπήθηκε από αστυνομικούς. Εισήχθη σε νοσοκομείο, όπου του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες και έλαβε εξιτήριο. Τα λιβανέζικα τηλεοπτικά δίκτυα Αλ Τζαντίντ και MTV μετέδωσαν ότι τραυματίστηκαν επίσης δύο δικοί τους εικονολήπτες. Οι δυνάμεις ασφαλείας δεν απάντησαν όταν τους ζητήθηκε σχόλιο.
Σε ανακοίνωσή της η υπηρεσιακή υπουργός Ράγια αλ Χάσαν καταδίκασε τα επεισόδια και παρότρυνε τους διαδηλωτές να εκφράζονται ειρηνικά. «Δεν αποδεχόμαστε τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων που έκαναν το καθήκον τους, να καλύπτουν τα γεγονότα και τις εξελίξεις, ούτε τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας που διατηρούσαν την τάξη», πρόσθεσε.
«Κάτω η βασιλεία της τράπεζας» αλλά και «ο Ριάντ Σαλάμε χρεοκόπησε τον Λίβανο», φώναζαν χθες βράδυ διαδηλωτές, αναφερόμενοι στον διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Λιβάνου.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τα στελέχη της προχώρησαν σε 59 προσαγωγές. Σύμφωνα με λιβανέζικα ΜΜΕ και ακτιβιστές, περίπου 10 από τους προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.
Δακρυγόνα έπεσαν στον περίβολο της πρεσβείας της Ρωσίας, μετέδωσε το λιβανέζικο δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων ANI.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πιθανή συνάντηση με Μοτζτάμπα Χαμενεΐ αν τα πράγματα «πάνε καλά»
Στο στόχαστρο το λιμάνι και η ναυτική βάση - Μήνυμα Πούτιν και απειλές για αντίποινα
416 προσαγωγές, οδοφράγματα και συγκρούσεις με την Αστυνομία ήταν το αποτέλεσμα των πανηγυρισμών των φιλάθλων της Παρί Σεν Ζερμέν μετά την κατάκτηση του Champions League από την ομάδα τους.
Πώς ο δημοσιογράφος Nicholas Potter ανακάλυψε τη φύση της γερμανικής αριστεράς
Η Μαρία Μονσεράτ Αλβαράδο αναλαμβάνει το πανίσχυρο υπουργείο Επικοινωνίας της Αγίας Έδρας
Η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο
«Δυσανάλογο το πρόστιμο» απαντά η εταιρεία
Η πριγκίπισσα Ίνγκριντ Αλεξάνδρα βρίσκεται κοντά στη μητέρα της
Μετά σκότωσε και μία συνάδελφό του
Η πρώην πρώτη κυρία μιλάει για την απόφαση του Μπάιντεν να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα του 2024 σε εκδήλωση για τα νέα της απομνημονεύματα
Η λέξη που εξηγεί τη στάση των Ρώσων μέσα και έξω από τη χώρα τους
Καλεσμένος όμως ο πρίγκιπας Ουίλιαμ
Μελέτη αποκαλύπτει ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τους κινδύνους για την ασφάλεια των παιδιών
Μία από τις πιο μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες στη βρετανική ιστορία
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης γνωστές προσωπικότητες που έχουν δώσει τη δική τους μάχη
Πάνω από 37 οι τραυματίες - Μάχη με τον χρόνο για τους απεγκλωβισμούς όσων είναι μέσα στα οχήματα
Η ηθοποιός επικαλείται έναν νέο νόμο
Οι περισσότεροι φορούν προστατευτικό εξοπλισμό και στη συνέχεια αλλάζουν ρούχα
Οι παράνομες διελεύσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ έχουν μειωθεί κατά περίπου 55% τα τελευταία δύο χρόνια
«Ζούμε τη σκοτεινότερη στιγμή που έχω βιώσει σε αυτόν τον πλανήτη», δήλωσε ο 76χρονος ηθοποιός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.