- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αυτόν πρότεινε ο Πούτιν για νέο πρωθυπουργό της Ρωσίας
Μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του Ντμίτρι Μεντβέντεφ - Τι επιδιώκει να πετύχει με τις συνταγματικές αλλαγές
Ρωσία: Αυτός είναι ο εκλεκτός του Πούτιν για την πρωθυπουργία μετά την παραίτηση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την παραίτηση που υπέβαλε η κυβέρνηση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρότεινε ως υποψήφιο πρωθυπουργό τον επικεφαλής των Φορολογικών Υπηρεσιών της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν. Ο Μισούστιν βρίσκεται σε αυτήν τη θέση από τον Απρίλιο του 2010. Σε 1,5 μήνα θα γίνει 54 ετών. Είναι κατά 6 μήνες νεότερος του πρώην πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Η παραίτηση Μεντβέντεφ έγινε μετά τις εξαγγελίες Πούτιν ενώπιον του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) για συνταγματικές αλλαγές. Με αυτές ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται να επιδιώκει να τροποποιήσει ριζικά το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την «επόμενη ημέρα» μετά την αποχώρησή του από το ανώτατο πολιτικό αξίωμα της χώρας, το 2024. Και αυτό γιατί ενισχύεται ο ρόλος της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλή), η οποία με βάσει τις προτάσεις Πούτιν δεν θα εγκρίνει μόνο την υποψηφιότητα του πρωθυπουργού αλλά και όλων των μελών της κυβέρνησης. Παράλληλα, ο πρόεδρος της χώρας δεν θα μπορεί να εκλέγεται περισσότερο από δύο συνεχόμενες φορές.
Ο Ντμίτρι Μπαντόφσκι, επικεφαλής του «Ινστιτούτου κοινωνικό-οικονομικών και πολιτικών ερευνών», εκτιμά ότι με τις προτάσεις αυτές άρχισε στην ουσία «η μετάβαση της εξουσίας».
«Στην ουσία σήμερα για πρώτη φορά στα 25 χρόνια ύπαρξης του ρωσικού Συντάγματος ακούστηκαν τέτοιας ευρείας κλίμακας προτάσεις για συνταγματικές τροπολογίες. Αυτό σημαίνει ότι η λεγόμενη μετάβαση της εξουσίας άρχισε» δήλωσε στην εφημερίδα Vedomosti, επισημαίνοντας: «Από την άποψη του Πούτιν, το πολιτικό σύστημα πρέπει να στηρίζεται στους θεσμούς και η μετάβαση την εξουσίας δεν μπορεί να είναι προσωπική, αλλά μπορεί να είναι μόνο θεσμική». Και πρόσθεσε: «Πρόκειται για το ότι η εξισορρόπηση και υπευθυνότητα διασφαλίζουν τη σταθερότητα του συστήματος».
Ετοιμάζεται η διαδοχή Πούτιν - Το μοντέλο... Καζακστάν
Στις δηλώσεις του υπονόησε σαφώς με τις επισημάνσεις του ότι οι προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές θα προετοιμάσουν το έδαφος για τη διαδοχή του Ρώσου προέδρου, παρότι ξεκαθάρισε ότι «προς το παρόν είναι δύσκολο να ειπωθεί ποιο αξίωμα θα έχει ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν το 2024».
Ο πολιτειολόγος Αλεξάντρ Κίνεφ, εκτιμά «ότι το σύνολο των προτάσεων που έγιναν, μας προδιαθέτει να μιλάμε για ένα τροποποιημένο σενάριο που εφαρμόστηκε στο Καζακστάν (σύμφωνα με το εν λόγω σενάριο δίνεται στον παραιτηθέντα πρόεδρο της χώρας Νουσουρλτάν Ναζαρμπάγιεφ, με την ιδιότητα του εθνάρχη, διά βίου το δικαίωμα να απευθύνεται στον λαό και στα κρατικά θεσμικά όργανα και να αναλαμβάνει διάφορες πρωτοβουλίες για διάφορα σημαντικά κρατικά ζητήματα)».
Και διευκρινίζει: «Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει εθνάρχης, αλλά ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των ανώτατων κρατικών αξιωματούχων και προφανώς του Κρατικού Συμβουλίου και του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Πρόκειται για ένα είδος παρατηρητηρίων από τα οποία θα μπορεί να παρακολουθεί κάποιος τις διαδικασίες, ώστε να μην αναδειχθεί κάποιος αυτοτελώς ως διάδοχος του Πούτιν».
Άγνωστο τι θα κάνει ο Πούτιν
Κατά την άποψη του Κονσταντίν Κόστιν, που είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Ανάπτυξης της κοινωνίας των πολιτών, ο Πούτιν ως αρχιτέκτονας του σύγχρονου πολιτικού συστήματος προσπαθεί να δημιουργήσει μια τέτοια πολιτική δομή που θα λειτουργεί για χρόνια χωρίς την δική του προσωπική συμμετοχή.
«Αυτό μοιάζει με παρτίδα σκακιού, καθώς αυξάνει την δυνατότητα να κάνει δικές του κινήσεις όσο πλησιάζει το 2024. Ωστόσο, είναι νωρίς ακόμη να μιλάει κανείς για ένα τελικό συνδυασμό κινήσεων».
Από τη μεριά του ο πολιτειολόγος Βιτάλι Ιβανόφ δηλώνει ότι «ο Πούτιν σήμερα παρουσίασε ένα σχεδιάγραμμα του νέου συνταγματικού μοντέλου. Αλλά όπως ξέρουμε το σχεδιάγραμμα μπορεί να διαφέρει εντελώς από την τελική του μορφή. Ποιο αξίωμα θα επιλέξει ο Πούτιν για τον εαυτό του και πότε θα το επιλέξει είναι εντελώς ασαφές».
Τέλος, ο πολιτικός αναλυτής Αμπάς Γκαλιάμοφ, θεωρεί ότι «ο Βλαντίμιρ Πούτιν αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να μην αλλάξεις κάτι». Και διευκρινίζει: «Η απαίτηση για αλλαγές είναι εξαιρετικά μεγάλη. Γι' αυτό προσπαθεί να επιλύσει δύο πράγματα ταυτόχρονα. Να δείξει στην κοινωνία ότι δεν υπάρχει καμία στασιμότητα, αλλά αντίθετα υπάρχουν μεταρρυθμίσεις και να διασφαλίσει έτσι το πολιτικό του μέλλον».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τη Σελήνη έως τα εμβόλια: Πώς η παραπληροφόρηση, ο φόβος και η ανάγκη του ανήκειν διαμορφώνουν πεποιθήσεις
Η σατιρική αποδόμηση της εξουσίας, ο λαϊκισμός και οι λόγοι πίσω από τη διαρκή απήχηση του Ντόναλντ Τραμπ στους ψηφοφόρους του
Η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να ανεβαίνει
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.