- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Θλίψη και οργή στον Καναδά που τιμά τα θύματα του Μπόινγκ
57 Καναδοί σκοτώθηκαν στην αεροπορική τραγωδία στο Ιράν
Καναδάς: Χιλιάδες άνθρωποι τιμούν τα θύματα της συντριβής του αεροπλάνου στο Ιράν.
Περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Τορόντο για μια επιμνημόσυνη τελετή για τα θύματα του ουκρανικού επιβατηγού αεροσκάφους που καταρρίφθηκε στο Ιράν, μια καταστροφή στην οποία σκοτώθηκαν 57 Καναδοί, πολλοί ιρανικής καταγωγής.
Χιλιάδες ακόμη αναμένονται σε μια επιμνημόσυνη τελετή στο Έντμοντον της Αλμπέρτα αργά σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα), περιλαμβανομένου του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, ο οποίος θα απευθύνει ομιλία.
Το Ιράν παραδέχθηκε χθες ότι ο στρατός του κατέρριψε το αεροσκάφος την Τετάρτη, σκοτώνοντας και τους 176 ανθρώπους που επέβαιναν σε αυτό, σε αυτό που ο πρόεδρος της χώρας χαρακτήρισε «ολέθριο λάθος», με την αεράμυνα να εξαπολύει πυρά κατά λάθος ευρισκόμενη σε επιφυλακή έπειτα από ιρανικά πυραυλικά πλήγματα σε στόχους των ΗΠΑ στο Ιράκ.
Στο Τορόντο, ο κόσμος γέμισε ασφυκτικά μια πανεπιστημιακή αίθουσα εκφράζοντας τη θλίψη και την οργή του.
«Όλοι είναι θυμωμένοι, όλοι είναι ανάστατοι. Δεν έχω δει έτσι τους Ιρανούς από το 1979, την επανάσταση», δήλωσε ο Μεχρντάντ Αριανετζάντ, διευθύνων σύμβουλος της Tirgan, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που οργάνωσε την επιμνημόσυνη τελετή.
«Δεν υπάρχει δικαιοσύνη σ’ αυτόν τον κόσμο», είπε ο Μασούντ Νικνάμ, ο αδελφός του οποίου Φαρχάντ Νικνάμ, οδοντίατρος, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών από το Τορόντο, σκοτώθηκε στο δυστύχημα.
«Δεν πιστεύω σε τίποτα πια. Θα έχουμε μια τρύπα πάντα στην καρδιά μας και αυτό δεν μπορεί να γεμίσει με τίποτα.»
Το γραφείο του Τριντό επιβεβαίωσε χθες ότι ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην επιμνημόσυνη τελετή στο Έντμοντον σε ένα γήπεδο μπάσκετ χωρητικότητας 1.700 ατόμων. Δεκατρία από τα θύματα ζούσαν στο Έντμοντον.
Στην τελετή θα παρευρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπάν.
«Ο Καναδάς και η διεθνής κοινότητα έχουν ακόμα πολλές ερωτήσεις, ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν», δήλωσε χθες ο Τριντό σε συνέντευξη Τύπου στην Οτάβα.
Των επιμνημόσυνων τελετών είχαν προηγηθεί ημέρες πένθους στον Καναδά, που περιελάμβαναν αγρυπνίες με κεριά σε πολλές πόλεις.
«Η κοινότητα είναι κάτι το απίστευτο. Ο κόσμος αισθάνεται ότι ολόκληρος ο Καναδάς τον αγκαλιάζει», δήλωσε ο Ρεζά Ακμπαρί, πρόεδρος της Iranian Heritage Society του Έντμοντον.
Καναδοί απόθεσαν λουλούδια και σκόρπισαν ροδοπέταλα αυτή την εβδομάδα έξω από το γραφείο στο Έντμοντον του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα Πεντράμ Μουσαβί, ο οποίος σκοτώθηκε στο δυστύχημα μαζί με τη σύζυγό του, την καθηγήτρια Μοτζγκάν Ντανεσμάντ, και τις δύο κόρες τους.
«Ήταν και οι δυο τόσο καλοί και στοργικοί», έγραψε ο Ντένις Ραμσαουάκ, ο οποίος παρακολουθούσε μαθήματα και των δύο καθηγητών, σε μια διαδικτυακή επιμνημόσυνη τελετή. «Είμαι συντετριμμένος. Είναι μεγάλη απώλεια για την κοινότητα».
Η ιρανική κοινότητα του Έντμοντον συγκεντρώνει χρήματα για να τα έξοδα της κηδείας και άλλα έξοδα των οικογενειών των θυμάτων.
Μερικοί συγγενείς στο Έντμοντον βρίσκονται ήδη στο Ιράν για να θάψουν τους συγγενείς τους, είπε ο Ακμπαρί, ο οποίος πρόσθεσε πως η μεταφορά των σορών στον Καναδά για ταφή θα ήταν πολύ πολύπλοκη και δαπανηρή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς της σύγχρονης Μέσης Ανατολής εξηγεί το γιατί
Μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου των ΗΠΑ για τη Γροιλανδία
Ο ποντίφικας έχει επικρίνει ορισμένες από τις πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ
H προειδοποίηση του επικεφαλής της JP Morgan από το Νταβός
Το SEMAF υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ότι οι εργαζόμενοι του τομέα είχαν καταγγείλει «την κακή κατάσταση» του δικτύου
Σε εξέλιξη οι έρευνες της Πολιτοφυλακής και της Επιτροπής Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων
Mια εξέλιξη που προκαλεί ανησυχία στους Ρεπουμπλικανούς
Ο Αμερικανός πρόεδρος απέσυρε τους δασμούς που είχε επιβάλει σε 8 χώρες από την 1η Φεβρουαρίου
Ξυλοδαρμοί, πείνα και απόλυτη απομόνωση
Η κόντρα του CEO της αεροπορικής με τον μεγιστάνα ξεκίνησε με αφορμή το Wifi
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια είναι σφοδρός επικριτής του προέδρου
Ανησυχία στο Κογκρέσο για στρατιωτική εμπλοκή στη Γροιλανδία – Ψηφίσματα, δασμοί και εσωκομματικές ρωγμές
Ο ΥΠΕΞ Δανίας προειδοποιεί ότι δασμοί και απειλές Τραμπ πλήττουν ΝΑΤΟ και παγκόσμια τάξη
Tην ώρα που οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται εμφανώς διστακτικοί
Οι αξίες και τα συμφέροντα δεν συμπίπτουν πλέον αυτόματα
Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε την εμφάνιση του Γάλλου ομολόγου του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
Kαθώς η ΜΚΟ οργάνωση HRANA αναφέρει ότι έχει επιβεβαιώσει 4.519 θανάτους
Η συμφωνία του 1951 και η παρουσία των ΗΠΑ στη Γροιλανδία
Ο Δούκας εμφανίστηκε για δεύτερη φορά στην ζωή του στο εδώλιο μάρτυρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.