- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ρωσία: Σκότωσε 8 στρατιώτες - Κατήγγειλε κόλαση καψονιών στον στρατό
Είπε ότι δεν μπορούσε πλέον ν΄ αντέξει τους εξευτελισμούς που υφίστατο
Ο 19χρονος στρατεύσιμος ζητά συγνώμη από τους οικείους των συναδέλφων του που σκότωσε στις 25 Οκτωβρίου του 2019.
Ο στρατεύσιμος Ραμίλ Σαμσουντίνοφ, ο οποίος σκότωσε στην μονάδα που υπηρετούσε στην περιοχή Τσιτά της ρωσικής Άπω Ανατολής στις 25 Οκτωβρίου του 2019 οκτώ άλλους στρατιώτες, σε ανοιχτή του επιστολή, την οποία ανάρτησε στο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης VKontakte oμάδα υποστήριξης προς το πρόσωπό του, ζητά συγνώμη από τους οικείους των συναδέλφων του που σκότωσε, καταγγέλλοντας την «κόλαση» των καψονιών που βίωσε.
Ο ίδιος χαρακτηρίζει την πράξη του ως «ακραία πράξη» για την οποία δεν μετανιώνει, υπογραμμίζοντας ότι δεν είχε άλλη επιλογή, καθώς δεν μπορούσε ούτε να το σκάσει και να πει κάπου τα παράπονά του, ενώ δεν μπορούσε πλέον να αντέξει τους εξευτελισμούς που υφίστατο. Ο 19χρονος στρατεύσιμος στην επιστολή του, την αυθεντικότητα της οποίας επιβεβαίωσε ο πατέρας του και ο δικηγόρος του Ρουσλάν Ναγκίεφ, διαβεβαιώνει ότι είναι πατριώτης, και λέει ότι «ήθελα να υπηρετήσω στον στρατό, είχα σκεφθεί να γίνω επαγγελματίας στρατιώτης, αλλά δεν περίμενα ότι θα βρεθώ σε μια τέτοια κόλαση».
Τα καψόνια ήταν συνήθη την δεκαετία του 1990, αλλά σύμφωνα με τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθούν να γίνονται στην Ρωσία.
Οι δικηγόροι του Σαμσουντίνοφ υποστηρίζουν ότι είχε δεχθεί απειλές για την ζωή του από άλλους στρατιώτες ενώ τον είχαν απειλήσει ότι θα τον «πνίξουν στις τουαλέτες»
Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Σαμσουντίνοφ Ρουσλάν Ναγκίεφ οι ερευνητές άρχισαν ξεχωριστή έρευνα για τα καψόνια στον ρωσικό στρατό.
Ο Σαμσουντίνοφ, ο οποίος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για «μαζική δολοφονία», γράφει ότι δεν θυμάται ποια στιγμή εξερράγη, «προφανώς λειτούργησε το ένστικτο της αυτοσυντήρησης» και πως τώρα αρχίζει να συνειδητοποιεί πόσο πόνο προκάλεσε σε ανθρώπους και πως κατέστρεψε την ζωή του. Νωρίτερα ο Σαμσουντίνοφ είχε πει ότι δεν συνειδητοποιούσε τι έκανε και δεν κατάλαβε πώς πέρασε τα συρματοπλέγματα για να διαφύγει.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε αρνηθεί αρχικά το γεγονός των καψονιών, αποδίδοντας την πράξη του Σαμσουντίνοφ σε «νευρικό κλονισμό» που υπέστη. Ειδική επιτροπή που ασχολήθηκε με το ζήτημα δεν επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν στοιχεία άσκησης βίας εις βάρος του. Αργότερα ωστόσο το υπουργείο Άμυνας παραδέχθηκε ότι ο Σαμσουντίνοφ βρίσκονταν σε διένεξη μ έναν από τους αξιωματικούς.
Τον Δεκέμβριο ο δικηγόρος του, είχε δηλώσει ότι ο Σαμσουντίνοφ, δικάζεται ως θύμα καψονιών που υπέστη, αλλά ως κατηγορούμενος για τις δολοφονίες των οκτώ στρατιωτών που διέπραξε παραδέχθηκε την ενοχή του. Το πρώτο δικαστήριο έχει ορισθεί για τον Ιανουάριο, στο οποίο ο Σαμσουντίνοφ και μερικοί ακόμη στρατεύσιμοι θα μιλήσουν ως θύματα των καψονιών.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πέρυσι από περιστατικά χειροδικίας στα οποία είχαν εμπλακεί διοικητές μονάδων, είχαν υποστεί τραυματισμούς περισσότεροι από 100 στρατεύσιμοι.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο αλγόριθμος που «έτρεξαν» επιστήμονες και οι αντιδράσεις
Σκληρές εικόνες στο βίντεο ντοκουμέντο από το έγκλημα
Οι ΗΠΑ εξετάζουν τη νέα ειρηνευτική πρόταση
Όσα αποκάλυψε σε συνέντευξή της για τα potty party
Οι χώρες παρατήρησαν για πρώτη φορά νέα αμερικανικά οπλικά συστήματα σε δράση
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Το Μπαχρέιν, το Ιράκ, το Κουβέιτ και η Συρία είχαν προηγουμένως άρει παρόμοιους περιορισμούς στους δικούς τους εναέριους χώρους
H κατάσταση της υγείας της έχει επιδεινωθεί σοβαρά, αναφέρει το ίδρυμά της
Τι σημαίνει μια «παγωμένη σύγκρουση» στη Μέση Ανατολή
Λιποθύμησε έπειτα από μέρες επικίνδυνα υψηλής πίεσης και έντονης ναυτίας
Στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Ανδρέα η κηδεία του
Η ιστορία πίσω από τη θρυλική φωτογραφία
Εν μέσω οικονομικών δυσκολιών και υψηλών τιμών πετρελαίου
Πόσο μεγάλες είναι οι στρατιωτικές βάσεις και τι κάνουν
Ο εισαγγελέας Νέιθαν Χόχμαν ισχυρίστηκε ότι ο Μπερκ σκότωσε τη 14χρονη Ρίβας στις 23 Απριλίου 2025
Η σπάνια περίπτωση που άλλαξε τη ζωή δύο γυναικών
Τι δηλώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Οι απειλές Τραμπ προς Ισπανία και Ιταλία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε στη νέα απειλή του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 25% στα αυτοκίνητα και τα φορτηγά που εισέρχονται από την ΕΕ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.