- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Ένα ποίημα της Πάτι Σμιθ για τα γενέθλια της Γκρέτα Τούνμπεργκ
Η 17χρονη πλέον Γκρέτα σχολίασε τα όσα συμβαίνουν στην Αυστραλία, ζητώντας πολιτική δράση για να μπει τέρμα στις πυρκαγιές
Οι τελευταίοι στίχοι του ποιήματος της Πάτι Σμιθ αναφέρονται στην απεργία της Τούνμπεργκ για το κλίμα μπροστά στο Κοινοβούλιο της Σουηδίας.
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έγινε 17 χρόνων πριν από λίγες μέρες και η Πάτι Σμιθ για να τα γιορτάσει έγραψε ένα ποίημα για αυτήν αναρτώντας το στον λογαριασμό της στο Instagram, μαζί με μια φωτογραφία της Γκρέτα.
«This is/Greta Thunberg, turning/seventeen today, asking/for no accolade, no gifts/save we not be neutral./The Earth knows its kind,/just as all deities, just as/animals and the healing/spring. Happy birthday/to Greta, who stood today,/as every Friday, refusing/to be neutral.»
Οι τελευταίοι στίχοι του ποιήματος αναφέρονται στην απεργία της Τούνμπεργκ για το κλίμα μπροστά στο Κοινοβούλιο της Σουηδίας, κρατώντας το διάσημο σήμερα πλακάτ «Skolstrejk för klimatet (απεργία από το σχολείο για το κλίμα)», την οποία ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018. Αν και η Γκρέτα επέστρεψε στα θρανία, η απεργία της εξελίχθηκε στη διαμαρτυρία #FridaysForFuture που κάθε Παρασκευή τη βρίσκει μπροστά στο κτήριο της σουηδικής Βουλής. Και η ίδια πέρασε τα γενέθλιά της διαμαρτυρόμενη εκεί, και στον λογαριασμό της στο Twitter ανήρτησε φωτογραφία της με λεζάντα «School strike week 72».
Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πέρυσι στο Rolling Stone, η Τούνμπεργκ είχε πει ότι «σε πέντε χρόνια από σήμερα, ελπίζω να μη δουλεύω για το κλίμα γιατί αυτό θα σημαίνει ότι όλα θα είναι εντάξει. Αλλά πιθανά θα συνεχίσω, και πολλοί άλλοι θα το κάνουν λόγω του ότι έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Βλέπουμε τις επιπτώσεις του σήμερα, και θα τις δούμε πιο καθαρά τότε».
Τα γενέθλια περνούν αλλά η δράση για το κλίμα δεν σταματά ούτε στιγμή. Σε ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Instagram, η 17χρονη πλέον Γκρέτα σχολίασε τα όσα συμβαίνουν στην Αυστραλία, ζητώντας πολιτική δράση για να μπει τέρμα στις πυρκαγιές: «Η Αυστραλία φλέγεται. Και μόλις μπήκε το καλοκαίρι εκεί. Το 2019 ήταν έτος με θερμοκρασίες-ρεκόρ και ξηρασία-ρεκόρ. Σήμερα, η θερμοκρασία έξω από το Σίντνεϊ ήταν 48,9 βαθμοί Κελσίου. Υπολογίζεται ότι 500 (!!) εκατομμύρια ζώα είναι νεκρά λόγω των πυρκαγιών στη λόχμη. Πάνω από 20 άνθρωποι πέθαναν και χιλιάδες σπίτια κάηκαν ολοσχερώς.»
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιστρέφει στα καθήκοντά του
Σε υπόθεση που συνδέεται με εκείνη της Cambridge Analytica, της συμβουλευτικής εταιρείας που ενεπλάκη στην προεδρική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ το 2016
Η ψηφοφορία για τον τερματισμό του εμπάργκο στο νησιωτικό κράτος θα πραγματοποιηθεί την άλλη εβδομάδα
Η κοινή δήλωση των 27 κρατών-μελών
Ο άνδρας υπέστη θανάσιμο τραυματισμό στο κεφάλι
Δημοσκόπηση των New York Times και Siena College καταγράφει τη χαμηλότερη επίδοση του Αμερικανού προέδρου
Παιδεία, κόστος ζωής και αντίθεση στη στρατιωτική θητεία στην ατζέντα των κινητοποιήσεων - Φόβοι για επεισόδια
Η σύνδεση με την πρώην ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία»
Η συγκεκριμένη αστυνομική φύλαξη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ερωτήματα για προνομιακή μεταχείριση
Tι ανέφερε ο γεννημένος στην περιοχή κατά κόσμο Φεντερίκο Λουτσία
Η επίσημη ανακοίνωση του Αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών
Ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύεται ότι δεν θα επαναληφθούν οι σκηνές βίας
Μία γυναίκα που ταξίδεψε από το Κονγκό διαγνώστηκε με τον ιό, εντείνοντας τους φόβους
Η περιγραφή για όσα ακολούθησαν και η θέση της υπεράσπισης
Μετά τα χθεσινά βίαια επεισόδια στην καρδιά των Τιράνων, η αστυνομική παρουσία είναι έντονη στην αλβανική πρωτεύουσα
Ο Στιβ Γουίτκοφ συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο στην Αγία Πετρούπολη με νέες προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου
Με όλες τις σημαντικές ιδιαιτερότητες κάθε χώρας, καλλιεργείται η αίσθηση ότι όλοι λίγο πολύ στο ίδιο καζάνι βράζουμε
Η συμφωνία βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης για τις θαλάσσιες οριοθετήσεις
367 ημέρες έχει διαρκέσει η θερμική καταιγίδα Vera, που συνεχίζει να επηρεάζει τη Γη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.