- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Το Βερολίνο αποσύρει μέρος των στρατιωτών του που σταθμεύουν στο Ιράκ.
Η Γερμανία μετακινεί μέρος του στρατιωτικού προσωπικού της από το Ιράκ σε γειτονικές χώρες εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλεια, ανακοίνωσε η κυβέρνηση μερικές ημέρες μετά τον φόνο ενός κορυφαίου ιρανού στρατιωτικού διοικητή με επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροπλάνου.
Στο μεταξύ η Σλοβακία ανακοίνωσε πως μετακίνησε προσωρινά από το Ιράκ τους επτά στρατιώτες της που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική αποστολή του ΝΑΤΟ, καθώς οι εντάσεις στην περιοχή αυξάνονται.
Περίπου 30 από τους 120 γερμανούς στρατιώτες στο Ιράκ, οι οποίοι κυρίως εκπαιδεύουν τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, θα μεταφερθούν στην Ιορδανία και το Κουβέιτ, ανέφερε η γερμανική κυβέρνηση με επιστολή της προς το κοινοβούλιο.
Το κοινοβούλιο του Ιράκ κάλεσε την Κυριακή τα αμερικανικά και άλλα ξένα στρατεύματα να φύγουν μετά τον φόνο, την Παρασκευή, του διασημότερου ιρανού στρατηγού, του Κασέμ Σουλεϊμανί, με επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροπλάνου εναντίον της αυτοκινητοπομπής του στη Βαγδάτη.
Η μείωση των γερμανικών στρατευμάτων διατάχθηκε από την υπό τις ΗΠΑ κοινή διοίκηση του πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση. Θα ισχύσει κυρίως για τα στρατεύματα που βρίσκονται στη Βαγδάτη και την Τάτζι, μια πόλη λίγο βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας όπου είναι ανεπτυγμένοι σχεδόν 30 γερμανοί στρατιωτικοί.
Από τους 120 γερμανούς στρατιώτες που βρίσκονται στο Ιράκ, περίπου 90 σταθμεύουν στην κουρδική περιοχή στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε πως οι δυνάμεις της μπορεί να επιστρέψουν στο Ιράκ, αν επαναληφθεί η εκπαιδευτική αποστολή τους.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας εξέφρασε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF την ανησυχία του για ενδεχόμενη ανάκαμψη του Ισλαμικού Κράτους, αν τα ξένα στρατεύματα αποχωρήσουν γρήγορα από το Ιράκ. «Κανένας δεν το θέλει πραγματικά αυτό», δήλωσε.
Στο μεταξύ η Σλοβακία ανακοίνωσε πως απέσυρε προσωρινά από το Ιράκ τους επτά στρατιώτες της που είχαν αναπτυχθεί εκεί.
«Μπροστά στην τρέχουσα κατάσταση στο Ιράκ, η οποία έχει οδηγήσει στην αναστολή των δραστηριοτήτων της εκπαιδευτικής αποστολής του ΝΑΤΟ, πραγματοποιήθηκε η προσωρινή μετεγκατάσταση επτά σλοβάκων στρατιωτών έξω από τη χώρα, σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας», αναφέρει σε δήλωσή του ο σλοβάκος πρωθυπουργός Πέτερ Πελεγκρίνι.
«Περαιτέρω μέτρα θα ληφθούν έπειτα από διαβούλευση με συμμάχους», προστίθεται στη δήλωση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.