- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τουρκία: «Πράσινο φως» για στρατεύματα στη Λιβύη
Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο από το Κοινοβούλιο - Οι πρώτες αντιδράσεις
Πέρασε από το Κοινοβούλιο της Τουρκίας το σχέδιο νόμου για την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη.
Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα το απόγευμα το νομοσχέδιο με το οποίο επιτρέπεται η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, ανακοίνωσε ο πρόεδρός του, Μουσταφά Σεντόπ, ανοίγοντας τον δρόμο για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης, παρά τις επικρίσεις που εκφράζει η αντιπολίτευση.
Ο Σεντόπ είπε ότι η πρόταση πέρασε με ψήφους 325 υπέρ έναντι 184 κατά από την Εθνοσυνέλευση, όπου το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι εθνικιστές σύμμαχοί του διαθέτουν πλειοψηφία. Όλα τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το νομοσχέδιο.Με το νομοσχέδιο αυτό επί της ουσίας εγκρίθηκε για ένα χρόνο η εντολή για την ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη. Επαφίεται πλέον στον πρόεδρο Ερντογάν να αποφασίσει το αν και πότε θα αναπτυχθούν στρατιωτικές δυνάμεις σε αυτή τη χώρα ή αν η βοήθεια της Άγκυρας θα λάβει άλλη μορφή, για παράδειγμα με την αποστολή «συμβούλων».
Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ενεργεί κατόπιν έκκλησης για βοήθεια από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) του Φάγιεζ αλ Σάρατζ στη Λιβύη, η οποία είναι αντιμέτωπη με την επίθεση που έχει εξαπολύσει ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, για να καταλάβει την Τρίπολη. Ο Ερντογάν έχει δηλώσει πολλές φορές ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να βοηθήσει στρατιωτικά την GNA, την κυβέρνηση που έχουν αναγνωρίσει τα Ηνωμένα Έθνη, όμως δεν έχει πει ξεκάθαρα αν θα αναπτυχθούν μάχιμες στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη.
Την Τετάρτης, ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι είπε ότι τουρκικός στρατός είναι «έτοιμος», όμως υπογράμμισε ότι το εύρος και το είδος της αποστολής θα εξαρτηθούν από «τις εξελίξεις επί του εδάφους».
Από Κάιρο οι πρώτες αντιδράσεις
Η Αίγυπτος καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την έγκριση, από το τουρκικό κοινοβούλιο, της πρότασης για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη.
Το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην τουρκική Εθνοσυνέλευσης, ανέφερε ότι μια τέτοια αποστολή «θα επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα της περιοχής της Μεσογείου». Απηύθυνε επίσης έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει κατεπειγόντως στην εξέλιξη αυτή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το βίντεο αποτελεί το πιο πρόσφατο από μια σειρά παρόμοιων καταγραφών
Πλήγματα σε Ντνιπροπετρόφσκ και Ζαπορίζια με νεκρούς και τραυματίες - Εκρήξεις και στο Κίεβο
Έπειτα από καταγγελίες πρώην εργαζομένων κατά του σεφ Ρενέ Ρετζέπι
Σχόλια στο Χ ανέφεραν πως όσοι καθαρίσουν «αξίζουν και αυτοί από ένα Όσκαρ»
Ο πρώην κοσμήτορας κατηγορείται ως ο ντίλερ με το ψευδώνυμο «ο καθηγητής»
Ο ποντίφικας κάλεσε τους δημοσιογράφους να αποφεύγουν την προπαγάνδα και να προβάλλουν τη φωνή των θυμάτων
Παράνομος ο πόλεμος ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν, ισχυρίζεται η Μαδρίτη
«Το ABC News είναι ίσως ο πιο διεφθαρμένος ειδησεογραφικός οργανισμός στον πλανήτη», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ξεκινά η δίκη σε δεύτερο βαθμό για τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας
Η κάθε πλευρά θέτει διαφορετικούς όρους για το τέλος του πολέμου - Η ανάλυση του BBC
Απειλή για την οικονομία και πλήγμα στη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση
«Δεν είναι δικός μας πόλεμος, δεν τον ξεκινήσαμε εμείς», τόνισε ο Μπόρις Πιστόριους
Όσα αποκαλύπτει βασιλικός συγγραφέας για το παρασκήνιο πίσω από τις απανωτές αποτυχίες του ζευγαριού
Το πετρέλαιο Brent παραμένει πάνω από τα 100 δολάρια/βαρέλι
Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του
Οι δύο ηγέτες δεν συμφωνούν στους τρόπους με τους οποίους θα αποκατασταθεί η τάξη στην περιοχή
Απειλές από τον ηγέτη της χώρας προς τους γείτονές του
Μετά από πλήγμα σε δεξαμενή καυσίμων
Οι απαντήσεις που έχει λάβει μέχρι στιγμής δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.