- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Τουρκία: «Πράσινο φως» για στρατεύματα στη Λιβύη
Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο από το Κοινοβούλιο - Οι πρώτες αντιδράσεις
Πέρασε από το Κοινοβούλιο της Τουρκίας το σχέδιο νόμου για την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη.
Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα το απόγευμα το νομοσχέδιο με το οποίο επιτρέπεται η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, ανακοίνωσε ο πρόεδρός του, Μουσταφά Σεντόπ, ανοίγοντας τον δρόμο για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης, παρά τις επικρίσεις που εκφράζει η αντιπολίτευση.
Ο Σεντόπ είπε ότι η πρόταση πέρασε με ψήφους 325 υπέρ έναντι 184 κατά από την Εθνοσυνέλευση, όπου το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι εθνικιστές σύμμαχοί του διαθέτουν πλειοψηφία. Όλα τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το νομοσχέδιο.Με το νομοσχέδιο αυτό επί της ουσίας εγκρίθηκε για ένα χρόνο η εντολή για την ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη. Επαφίεται πλέον στον πρόεδρο Ερντογάν να αποφασίσει το αν και πότε θα αναπτυχθούν στρατιωτικές δυνάμεις σε αυτή τη χώρα ή αν η βοήθεια της Άγκυρας θα λάβει άλλη μορφή, για παράδειγμα με την αποστολή «συμβούλων».
Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ενεργεί κατόπιν έκκλησης για βοήθεια από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) του Φάγιεζ αλ Σάρατζ στη Λιβύη, η οποία είναι αντιμέτωπη με την επίθεση που έχει εξαπολύσει ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, για να καταλάβει την Τρίπολη. Ο Ερντογάν έχει δηλώσει πολλές φορές ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να βοηθήσει στρατιωτικά την GNA, την κυβέρνηση που έχουν αναγνωρίσει τα Ηνωμένα Έθνη, όμως δεν έχει πει ξεκάθαρα αν θα αναπτυχθούν μάχιμες στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη.
Την Τετάρτης, ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι είπε ότι τουρκικός στρατός είναι «έτοιμος», όμως υπογράμμισε ότι το εύρος και το είδος της αποστολής θα εξαρτηθούν από «τις εξελίξεις επί του εδάφους».
Από Κάιρο οι πρώτες αντιδράσεις
Η Αίγυπτος καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την έγκριση, από το τουρκικό κοινοβούλιο, της πρότασης για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη.
Το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην τουρκική Εθνοσυνέλευσης, ανέφερε ότι μια τέτοια αποστολή «θα επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα της περιοχής της Μεσογείου». Απηύθυνε επίσης έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει κατεπειγόντως στην εξέλιξη αυτή.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να παρενέβη προσωπικά
«Ήταν αντίγραφο», απαντά το Πεντάγωνο
«Χρειαζόμαστε εναλλακτικές λύσεις εκτός από τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους», δηλώνει ο ηθοποιός
«Είμαι εδώ, θα το παλέψουμε μαζί», του είπε η Ρεμπέκα Γκέιχαρτ όταν έμαθε για τη διάγνωσή του
Σημαντική απειλή για την οικονομία της Σίλικον Βάλεϊ
Συνολικά, 450 επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές στο Παρίσι και 228 λεηλατήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο
Απαιτεί μάλιστα και συγγνώμη
«Αυτή τη φορά θα σε σκοτώσουμε», φώναζαν οι περαστικοί
Χιλιάδες συλλήψεις για ταραχές και λεηλασίες - Έκτακτα μέτρα ασφαλείας στο Παρίσι
Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα κιτ πρώτης ανάγκης
Η δόνηση χτύπησε την περιοχή Σιζάνγκ προκαλώντας συναγερμό για καταστροφές
Τι λέει για τον κίνδυνο εξάπλωσης
Συγκλονιστικές καταθέσεις φίλων και γονέων θύματος
Οι περισσότεροι εργαζόμενοι εργάζονται εξ αποστάσεως
Μπαράζ πυραυλικών πληγμάτων στην Ουκρανία - Νεκροί, τραυματίες και καταστροφές σε υποδομές
Στο κλιπ μια μητέρα στρέφεται κατά της κόρης της
«Ήταν μια πολύ τρομακτική εμπειρία, αλλά είμαι χαρούμενος που είναι όλοι ασφαλείς», δήλωσε ο Μπιλ Μάρεϊ
Οι καταγγελίες για βασανιστήρια και η καταδίκη σε 15 χρόνια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.