Η Χίλαρι Κλίντον θα είναι η επόμενη πρύτανης του Πανεπιστημίου Queen's του Μπέλφαστ και θα γίνει η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του που θα κατέχει αυτό το αξίωμα.
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ορίστηκε σήμερα πρύτανης του πανεπιστημίου Queen's του Μπέλφαστ, αναλαμβάνοντας τον κυρίως τυπικό αυτόν ρόλο στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου η ειρηνευτική διαδικασία θεωρείται μια από τις επιτυχίες της προεδρίας του συζύγου της, του Μπιλ Κλίντον.
Η υποψήφια για την αμερικανική προεδρία το 2016 γίνεται έτσι η πρώτη γυναίκα πρύτανης αυτού του πανεπιστημίου που αριθμεί 175 χρόνια ζωής.
Στη διάρκεια της θητείας της ως ΥΠΕΞ, από το 2009 ως το 2013, η Κλίντον επισκέφθηκε το Μπέλφαστ για να εκφράσει την υποστήριξή της στην εύθραυστη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, στη σύναψη της οποίας είχε συνδράμει, ως διαμεσολαβητής, ο σύζυγός της και η οποία ουσιαστικά τερμάτισε 30 χρόνια βίας ανάμεσα στους καθολικούς εθνικιστές, που ζητούν την ένωση με την Ιρλανδία, και στους προτεστάντες ενωτικούς που θέλουν η Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου.
"Είναι μεγάλη τιμή μου να γίνω Πρύτανης του Πανεπιστημίου Queen's, ενός ιδρύματος που εκτιμώ πολύ και με το οποίο έχω αναπτύξει έναν ισχυρό δεσμό στη διάρκεια των χρόνων", αναφέρει η Κλίντον σε ανακοίνωσή της.
Η Κλίντον ταξίδεψε πολλές φορές στη Βόρεια Ιρλανδία στα μέσα της περιόδου του 1990 μαζί με τον σύζυγό της στη διάρκεια των συνομιλιών για την Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής. Η ενεργή προσέγγιση του Κλίντον θεωρήθηκε ευρέως κομβικής σημασίας σε στιγμές που η συμφωνία έδειχνε να καταρρέει, σχολιάζει το Reuters.
Ο αμερικανός πρώην γερουσιαστής Τζορτζ Μίτσελ, ο οποίος ως Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βόρεια Ιρλανδία προήδρευε των συνομιλιών που οδήγησαν στη Συμφωνία, διετέλεσε πρύτανης του πανεπιστημίου Queen's από το 1999 ως τo 2009.
Η Χίλαρι Κλίντον γίνεται η 11η πρύτανης του πανεπιστημίου.
Ο ρόλος της, τον οποίο θα κατέχει για τα επόμενα πέντε χρόνια, προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι η Κλίντον θα προεδρεύει στις απονομές πτυχίων και θα ενεργεί ως πρέσβειρα και σύμβουλος για το πανεπιστήμιο, σύμφωνα με το Ίδρυμα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η άλλη ευρωπαϊκή χώρα που έχει ενταχθεί είναι η Ουγγαρία
Ειρωνεία στα social media μετά την παραδοχή του Τσέχου πρωθυπουργού για ακριβή υδρόγειο και γεωπολιτικά σχόλια
Μελέτη της Greenpeace αποκαλύπτει ακραία συγκέντρωση αγροτικών επιδοτήσεων σε έξι χώρες της ΕΕ
Γροιλανδία: «Κόκκινη γραμμή» η κυριαρχία – Άγνοια για όσα συζήτησαν Τραμπ και Ρούτε
Ο πρόεδρος αμφισβητεί τη μεθοδολογία της Times–Siena και μιλά για «εγκληματικές» δημοσκοπήσεις
Γονείς ζήτησαν την απαγόρευσή του από σχολικές βιβλιοθήκες
«Μικροπράγματα» οι καταγγελίες, λέει η υπεράσπιση
Καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Harry σε Σικελία και Καλαβρία, εκτεταμένες ζημιές από την κακοκαιρία στον ιταλικό Νότο
Αγωγή 5 δισ. δολαρίων κατά της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας
Σε ορισμένες περιπτώσεις φέρεται να ζήτησε ακόμη και θέση στο πιλοτήριο
Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η σύλληψη του μικρού Λίαμ και του πατέρα του
Αίτημα πρόωρης αποφυλάκισης από τη φυλακή
Ο τραγικός απολογισμός αυξάνεται μετά τον εντοπισμό δύο ακόμη θυμάτων στο σημείο της σύγκρουσης
Γαλλική ναυτική επιχείρηση στη Μεσόγειο κατά δεξαμενόπλοιου υπό κυρώσεις, με στήριξη συμμάχων
«Έχουμε όλα τα ατού», προειδοποιεί από το Νταβός - Μεγάλα ευρωπαϊκά ταμεία αποσύρουν ήδη τα κεφάλαιά τους από τις ΗΠΑ
Στο τραπέζι το ζήτημα της Γροιλανδίας, οι εμπορικές απειλές Τραμπ και το αμφιλεγόμενο «Συμβούλιο για την Ειρήνη»
Η κρίση ανέδειξε ένα βαθύτερο πρόβλημα για το ευρωπαϊκό αντισυστημικό κίνημα
Ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, παρουσίασε ένα σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας
Η «Top Gun» εμφάνιση στο Νταβός προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον και «έριξε» την ιστοσελίδα της κατασκευάστριας εταιρείας
Σκληρή επίθεση του Ουκρανού προέδρου στην ευρωπαϊκή αδράνεια από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.