- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Μακρόν αποποιείται το δικαίωμα στην προεδρική σύνταξη
Δεν θα λάβει την αποζημίωση που προβλέπεται για όλους τους πρώην προέδρους
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δεν θα λάβει τη σύνταξη που προβλέπεται για όλους τους πρώην προέδρους της χώρας, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων, την ώρα που συνεχίζεται το απεργιακό κύμα στη χώρα κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Ο Μακρόν, που γιόρτασε τα 42α γενέθλιά του χθες και η θητεία του οποίου φτάνει ως το 2022, αποφάσισε επίσης να μην δεχθεί μία θέση στο Συνταγματικό Συμβούλιο. Όλοι οι πρώην πρόεδροι της Γαλλίας γίνονται ισόβια μέλη του και λαμβάνουν αποζημίωση 13.500 μηνιαίως.
Η απόφαση αυτή του Γάλλου προέδρου ανακοινώθηκε την ώρα που συνεχίζεται το κίνημα των απεργιών και των διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που προωθεί ο Μακρόν, ο οποίος χθες –17η ημέρα των κινητοποιήσεων-- ζήτησε από τα συνδικάτα να κηρύξουν "εκεχειρία" για τα Χριστούγεννα.
Σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Μακρόν με την ανακοίνωσή του αυτή έχει στόχο απλώς να επιδείξει "συνέπεια".
Ο Εμανουέλ Μακρόν γίνεται ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας που αρνείται να λάβει τη σύνταξη αυτή των 6.220 ευρώ μηνιαίως μικτά, την οποία δικαιούται αμέσως μόλις λήξει η θητεία του. Σύμφωνα με νόμο του 1955, τη σύνταξη λαμβάνουν όλοι οι πρώην πρόεδροι ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας, διάρκειας της θητείας τους και εισοδημάτων.
"Αποφάσισε να μην εφαρμόσει τον νόμο αυτό το 2022, ούτε το 2027, σε περίπτωση δεύτερης θητείας του", διευκρίνισε το γραφείο του Μακρόν.
Το Μέγαρο των Ηλυσίων σημείωσε ότι στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος θα "δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα". Η συνέπεια απαιτεί ο νόμος του 1955 να μην ισχύει πλέον για κανέναν μελλοντικό πρόεδρο της Γαλλίας, εξήγησε το γραφείο του Μακρόν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Ντραπάτι αντικαθιστά τον Ολεξάντρ Σίρσκι, με απόφαση Ζελένσκι
Στην καριέρα του συνόδευσε με το σαξόφωνό του θρύλους της μουσικής
Ποια θαλάσσια περιοχή δεσμεύει
Η νέα εξαγγελία του νέου πρωθυπουργού στη Βρετανία
Σε βάθος 600 μέτρων ανοιχτά του Πουέρτο Ρίκο
Η πρώτη ανάρτηση της ηθοποιού μετά τη διαμάχη
Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες
Xρησιμοποιήθηκαν σχεδόν 49.000 μυρμήγκια σε πιάτα μέσα σε τέσσερα χρόνια - Κινδυνέυει με φυλάκιση
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Από τη Σελήνη έως τα εμβόλια: Πώς η παραπληροφόρηση, ο φόβος και η ανάγκη του ανήκειν διαμορφώνουν πεποιθήσεις
Η σατιρική αποδόμηση της εξουσίας, ο λαϊκισμός και οι λόγοι πίσω από τη διαρκή απήχηση του Ντόναλντ Τραμπ στους ψηφοφόρους του
Η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να ανεβαίνει
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.