- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σίσι: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ελέγξει τη γειτονική Λιβύη
«Είναι ένα θέμα που άπτεται της εθνικής ασφάλειας της Αιγύπτου»
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Σίσι προειδοποίησε ότι δεν θα επιτραπεί σε οποιονδήποτε να ελέγξει τη γειτονική Λιβύη.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι κατήγγειλε σήμερα την προσπάθεια οποιουδήποτε να θέσει υπό τον έλεγχό του τη γειτονική Λιβύη, δύο ημέρες μετά τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης.
Η συνάντηση ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ πραγματοποιήθηκε προχθές, Κυριακή, κεκλεισμένων των θυρών στην Κωνσταντινούπολη, μερικές ημέρες μετά τη δήλωση από την Άγκυρα ότι μπορεί να αποστείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξουν τον επικεφαλής της ΚΕΕ, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.
«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ελέγξει τη Λιβύη (...) είναι ένα θέμα που άπτεται της εθνικής ασφάλειας της Αιγύπτου», δήλωσε ο Σίσι, σύμφωνα με διάφορα ΜΜΕ που ελέγχονται από το κράτος.
Στη Λιβύη μαίνεται μια διαμάχη ανάμεσα στην ΚΕΕ, που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και υποστηρίζεται από την Τουρκία και το Κατάρ, και τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης που υποστηρίζεται από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δυο αντιπάλους της Άγκυρας στην περιοχή.
Στα τέλη Νοεμβρίου, η ΚΕΕ και η Τουρκία συνήψαν μια αμφιλεγόμενη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και μια συμφωνία συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας που προβλέπει ενδεχόμενη αποστολή τουρκικής στρατιωτικής βοήθειας. Το τελευταίο κείμενο εισήχθη στο τουρκικό Κοινοβούλιο το βράδυ του Σαββάτου για συζήτηση και έγκριση.
Οι δυνάμεις του Χάφταρ έχουν εξαπολύσει από τον Απρίλιο επίθεση εναντίον της Τρίπολης, όπου έχει την έδρα της η ΚΕΕ, και οι συγκρούσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο 1.000 και πλέον ανθρώπων ενώ 140.000 άλλοι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Στις 12 Δεκεμβρίου, ο στρατάρχης Χάφταρ ανακοίνωσε την έναρξη μιας νέας «αποφασιστικής μάχης» για την κατάληψη της Τρίπολης.
Η ΚΕΕ διαβεβαίωσε από την πλευρά της πως η κατάσταση είναι «υπό έλεγχο» και ότι διατηρεί τις θέσεις της στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας, όπου συγκεντρώνονται μαχητές από την αρχή της επίθεσης των δυνάμεων που τάσσονται υπέρ του Χάφταρ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η απόφαση δεν είναι τυχαία σε μια χώρα με σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα
Στο επίκεντρο οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Γάζα
Πώς αξιοποίησε ένα ιδιαίτερο νομικό «παράθυρο»
Η πόρτα φέρεται να άνοιξε μερικώς, χωρίς ωστόσο να ενεργοποιηθεί η τσουλήθρα έκτακτης ανάγκης
Στο στόχαστρο διαδηλωτών ο πρωθυπουργός - Καταγγελίες για ελλιπή προστασία της εβραϊκής κοινότητας
Ο Ούλι Πατσούκου κερδίζει δημοσιότητα στα social media, ενώ διατηρεί ενεργό ρόλο στην πολιτική σκηνή
Ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει ποινή έως και 18 χρόνια κάθειρξης
Ποια είναι η απομακρυσμένη χώρα που βγαίνει κερδισμένη από το ράλι πετρελαίου
H ομώνυμη σειρά προβλήθηκε για 130 επεισόδια έως το 1985
Στις 22 Απριλίου, εκατομμύρια πολίτες ενημερώθηκαν μέσω email για την κυβερνοεπίθεση
Αιχμές για Μακρόν, με προειδοποίηση ότι στρατιωτικές πρωτοβουλίες αυξάνουν την ένταση
Οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί
Ο πρόεδρος στηρίζει αμερικανική πρωτοβουλία για ασφάλεια ναυσιπλοΐας στην περιοχή
Το λάθος που προκάλεσε το τροχαίο
Εντοπίστηκε παιδικό εσώρουχο με DNA τόσο του κοριτσιού όσο και του 47χρονου υπόπτου
Ο νικητής του φετινού βραβείου θα ανακοινωθεί στις 9 Οκτωβρίου
Νέο μήνυμα από τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν
Οι αρχές εκτιμούν ότι η συνολική αξία των χελωνών που κατασχέθηκαν ανέρχεται σε περίπου 9.000 δολάρια
Ο μυστηριώδης καλλιτέχνης δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα αν το έργο είναι δικό του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.