Η Boeing αναστέλλει την παραγωγή του 737 MAX, η κρίση κλιμακώνεται για τον αμερικανικό κολοσσό της αεροπορικής βιομηχανίας.
Η Boeing, ο αμερικανικός κολοσσός της αεροπορικής βιομηχανίας, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι θα αναστείλει προσωρινά την παραγωγή αεροσκαφών τύπου 737 MAX, ο στόλος των οποίων παραμένει καθηλωμένος στο έδαφος παγκοσμίως επί εννέα μήνες, έπειτα από δύο δυστυχήματα στην Ινδονησία και στην Αιθιοπία με 346 νεκρούς μέσα σε διάστημα πέντε μηνών.
Η διεύθυνση της εταιρείας διαβεβαίωσε ότι επανεκτιμά και αναπροσαρμόζει «συνεχώς» τα σχέδιά της για την παραγωγή του επιβατικού αεροσκάφους μεσαίων αποστάσεων, λαμβάνοντας υπόψη την πιθανότητα περαιτέρω παράτασης της ακινητοποίησης των MAX. Στο πλαίσιο της διαδικασίας, «αποφασίσαμε να δώσουμε την προτεραιότητα στην παράδοση των αεροσκαφών που έχουμε στο στοκ» και «να αναστείλουμε την παραγωγή στο πλαίσιο του προγράμματος του 737 από τον επόμενο μήνα», αναφέρει ανακοίνωση της Μπόινγκ, στην οποία τονίζεται πως σε αυτό το στάδιο δεν προβλέπεται να γίνουν απολύσεις προσωπικού ή να δοθούν άδειες άνευ αποδοχών.
Η κίνηση ενδέχεται να έχει επιπτώσεις για την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού της Μπόινγκ αλλά και την αμερικανική οικονομία. Η απόφαση ανακοινώθηκε έπειτα από τη διήμερη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας στο Σικάγο και ακολουθεί την ανακοίνωση της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ότι δεν θα εγκρίνει την επάνοδο του τύπου αυτού αεροσκάφους — στο οποίο η Μπόινγκ έχει στοιχηματίσει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της — πριν από το 2020.
Το κόστος της καθήλωσης των 737 MAX υπολογίζεται ότι ανέρχεται για την αμερικανική αεροπορική βιομηχανία σε 9 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι στιγμής.
Ως τώρα, η Μπόινγκ συνέχιζε να παράγει τέτοια αεροσκάφη με ρυθμό που έφθανε τα 42 τον μήνα. Η εταιρεία έχει στο στοκ της περίπου 400.
Η μετοχή της Μπόινγκ έκλεισε με πτώση 4% χθες και είχε πέσει άλλο 1% έπειτα από περίπου μία ώρα σε συναλλαγές μετά το κλείσιμο. Τα στοιχεία για τα αποτελέσματα χρήσης της εταιρείας το τέταρτο τρίμηνο του 2019 πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα στα τέλη του Ιανουαρίου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εκτροχιάστηκε αμαξοστοιχία - Τουλάχιστον 20 τραυματίες
Ο Γιενς-Φρέντερικ Νίλσεν προειδοποιεί για αυξημένη εγρήγορση amid δηλώσεων Τραμπ περί αμερικανικού ελέγχου
Σύμφωνα με οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Τι υποστηρίζει η υπεράσπιση της εφημερίδας
Έκτακτη συνέντευξη για τον έναν χρόνο ως πρόεδρος των ΗΠΑ
Δεν είναι ακόμη σαφές αν τα χρήματα των πελατών έχουν δεσμευτεί σε κρασιά
Επικαλούμενος την επιστολή στον πρωθυπουργό της Νορβηγίας
Πού επικεντρώνονται οι έρευνες
Μια από τις τραγικές ιστορίες του δυστυχήματος
Σε ηλικία μόλις 29 ετών
Η συμφωνία είχε κλειστεί τον Ιούλιο έπειτα από συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν
Οι Κούρδοι ακυρώνουν τη συμφωνία με το καθεστώς της Δαμασκού – Αποχωρούν από το αλ-Χολ, συγκρούσεις και στην Τουρκία
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και η επιβολή ενός νέου τύπου αστυνομικού κράτους
Ο θρυλικός σέντερ του ΝΒΑ συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο
Στο σημείο της τραγωδίας το βασιλικό ζεύγος
Τι σημαίνει το «Nu det NUUK» που κυριαρχεί
Οι κινήσεις του από την ορκομωσία κι έπειτα, το χρονικό του φόβου και οι «τέσσερις ελευθερίες»
Γιατί φοράει γυαλιά ηλίου ο Γάλλος πρόεδρος;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.