- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πούτιν και Ζελένσκι για πρώτη φορά σε ειρηνευτικές συνομιλίες
Με τη διαμεσολάβηση Γαλλίας και Γερμανίας
Ξεκίνησε η σύνοδος κορυφής για την ειρήνευση στο Ντονμπάς. Πρώτη συνάντηση του Ρώσου προέδρου Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του Ζελένσκι.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάθισαν σήμερα για πρώτη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη σύνοδο κορυφής του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας» που ξεκίνησε σήμερα στο Παρίσι με στόχο την ειρήνευση στην ανατολική Ουκρανία.
Πούτιν και Ζελένσκι πραγματοποιούν συνομιλίες μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για την επίλυση της σύγκρουσης στην περιοχή του Ντονμπάς, όπου από το 2014 έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι στις μάχες μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και στρατιωτικών δυνάμεων του Κιέβου.
Οι τέσσερις ηγέτες που συναντώνται υπό το σχήμα αυτό για πρώτη φορά μετά το 2016, έφτασαν στο γαλλικό προεδρικό μέγαρο περίπου στις 16:00 ώρα Ελλάδας και είχαν διμερείς συναντήσεις.
Χωρίς να ανταλλάξουν μεταξύ τους βλέμματα, χωρίς χαμόγελα και χωρίς χειραψία μπροστά στις κάμερες, ο Ρώσος πρόεδρος και ο Ουκρανός ομόλογός του μπήκαν περίπου στις 18:20 ώρα Ελλάδας στην αίθουσα όπου έχει οριστεί η συνάντηση των τεσσάρων ηγετών στο Ελιζέ, έπειτα από συναντήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο και την Γερμανίδα καγκελάριο.
Σύμφωνα με το γραφείο του Ουκρανού προέδρου, Ζελένσκι και Πούτιν αναμένεται να έχουν διμερή συνάντηση αργότερα σήμερα, πριν από τη συνέντευξη Τύπου.
«Το βασικό ζήτημα είναι αν μπορεί να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη, ώστε να προχωρήσουμε προς τον στόχο της αποκατάστασης της κυριαρχίας της Ουκρανίας», δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή.
Η Γαλλία επισημαίνει ότι η σημερινή σύνοδος κορυφής θα βοηθήσει τις δύο πλευρές να προχωρήσουν στη λήψη νέων μέτρων αποκλιμάκωσης και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, βάσει της συμφωνίας του 2015 στο Μινσκ.
Η Ρωσία και η Ουκρανία προχώρησαν σε ανταλλαγή κρατουμένων τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο η Μόσχα επέστρεψε τρία πολεμικά πλοία της Ουκρανίας τα οποία είχε συλλάβει πέρυσι στα ανοικτά της Κριμαίας.
Το Κίεβο επιθυμεί να πετύχει μια βιώσιμη εκεχειρία στο Ντονμπάς, την ανταλλαγή όλων των κρατουμένων και ένα χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση όλων των ενόπλων δυνάμεων που βρίσκονται παράνομα σε περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές, τονίζουν Ουκρανοί αξιωματούχοι.
Λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου, το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι εξέδωσε διαβατήρια για 125.000 κατοίκους της ανταρτοκρατούμενης ανατολικής Ουκρανίας, εμβαθύνοντας τις σχέσεις της Μόσχας με την περιοχή των αυτονομιστών.
Τον Απρίλιο ο Ρώσος πρόεδρος απλοποίησε τη διαδικασία για τους κατοίκους των περιοχών των φιλορώσων αυτονομιστών να κατέχουν ρωσικά διαβατήρια, αναγκάζοντας το Κίεβο να καλέσει τη Δύση να επιβάλει νέες διεθνείς κυρώσεις στην Μόσχα.
Περισσότεροι από 160.000 κάτοικοι της ανταρτοκρατούμενης Ουκρανίας έχουν κάνει αίτηση για ρωσικά διαβατήρια, εκ των οποίων 125.000 τα έχουν λάβει, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εσωτερικών Βλαντίμιρ Κολοκόλτσεφ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
18χρονη οικιακή βοηθός καταλήγει νεκρή από επιπλοκές σε ιδιωτική κλινική κατά τη διάρκεια άμβλωσης – Την είχαν βιάσει ομαδικά ο γιος του ζάμπλουτου εργοδότη της και ο φίλος του
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς ή ζημιές
Η 21χρονη κατέληξε έπειτα από πτώση περίπου 130 ποδιών
Το θέμα έχει πάρει και έμφυλη διάσταση
Μια από τις πιο παράξενες και συναρπαστικές ιστορίες αφοσίωσης στη λογοτεχνία
Οι ηγέτες των ισχυρών κρατών ζητούν από τις ΗΠΑ να αναλάβουν ρόλο μεσολαβητή
Eκτελέστηκε με πέντε σφαίρες σε πάρκινγκ
Το πλήθος θα κινούνταν προς συγκεκριμένη τοποθεσία, εκεί που θα υπήρχαν ελεύθεροι σκοπευτές
Kρίθηκε ένοχος για «διακεκριμένη μαστροπεία», για απόπειρα βιασμού, επίθεση και απειλές
Για «δίκαιη απάντηση» κάνει λόγο ο Ζελένσκι
Ουκρανία και Ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν κοινό έδαφος με τον Αμερικανό πρόεδρο
Το στιγμιότυπο που έγινε viral στα social media
Τι δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις για τον θάνατό της
Ο Γιούρκο έχασε τα πόδια του στο Ντονμπάς και ξαναστάθηκε όρθιος στην Αθήνα
Τι αναφέρει η Wall Street Journal
Σε 1,5 σελίδα η προκαταρκτική συμφωνία - Τι είπε ο Τζέι ντι Βανς
Δεν υπάρχουν επιζώντες
Οι διαβεβαιώσεις Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ και οι αντιρρήσεις της Τεχεράνης
Oι περισσότεροι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.