Κοσμος

Αυστραλία: Προ των πυλών του Σίδνεϊ η πύρινη λαίλαπα (video)

Αποπνικτική ατμόσφαιρα και ορατότης μηδέν στην πόλη - Τεράστια οικολογική καταστροφή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εφιαλτικό τοπίο στο Σίδνεϊ λόγω των πυρκαγιών που πλησιάζουν επικίνδυνα
Εφιαλτικό τοπίο στο Σίδνεϊ λόγω των πυρκαγιών που πλησιάζουν επικίνδυνα/© EPA/BIANCA DE MARCHI

Ανεξέλεγκτη παραμένει η κατάσταση με τα πύρινα μέτωπα στην Αυστραλία, τα οποία πλησιάζουν επικίνδυνα το Σίδνεϊ.

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται το Σίδνεϊ. Χιλιάδες πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες για να περιορίσουν περισσότερες από 150 πυρκαγιές σε χαμηλή βλάστηση στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας. Για άλλη μια ημέρα κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης ξύπνησαν μέσα σε ένα εφιαλτικό τοπίο. Ο ήλιος χάθηκε από τον πυκνό καπνό και ο ουρανός έγινε «κόκκινος», την ώρα που η ορατότητα είναι χαμηλή και η ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Μέχρι στιγμής τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές Νοεμβρίου, όταν και ξεκίνησαν οι πρώτες πυρκαγιές. Λόγω των ενισχυμένων ανέμων και της ξηρασίας (σ.σ. στην Αυστραλία είναι καλοκαίρι) οι φωτιές πήραν μεγάλες διαστάσεις. Περισσότερα από 680 σπίτια έχουν καταστραφεί, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των οχημάτων που έγιναν παρανάλωμα του πυρός. Σύμφωνα με δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα «Guardian», πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται και στις πολιτείες Βικτόρια, Νότια Αυστραλία και Κουίνσλαντ.

Σε δηλώσεις του το πρωί της Παρασκευής ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι το μεγαλύτερο βάρος της επιχείρησης κατάσβεσης πέφτει σε 8 πυρκαγιές γύρω από το Σίδνεϊ (σ.σ. 5 εκατ. άνθρωποι κατοικούν στη συγκεκριμένη πόλη).

«Αυτές μπορούν ή αναμένεται να εξαπλωθούν και άλλο ανατολικά, κάτι το οποίο δυστυχώς δείχνει ότι μπορεί να φτάσουν σε περισσότερες κατοικημένες περιοχές, χωριά, κοινότητες, απομονωμένες αγροτικές περιοχές και άλλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και περιοχές με επιχειρήσεις στην περιοχή» εξήγησε. 

Bushfires Leave Sydney Harbour in Red 'Smoke Haze'

Οι φωτιές σε εκτάσεις με χαμηλή βλάστηση είναι κάτι το συνηθισμένο στην Αυστραλία. Ωστόσο, η φετινή περίοδος των πυρκαγιών άρχισε πολύ νωρίτερα από τις άλλες χρονιές, με ισχυρούς ανέμους και τη θερμοκρασία να ξεπερνάει τακτικά τους 40 βαθμούς Κελσίου πριν ακόμη μπει το καλοκαίρι.

Η κρίση αυτή έχει εντείνει τις πιέσεις στον πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον, καθώς οι επικριτές του δηλώνουν ότι δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος από την κλιματική αλλαγή, η οποία, σύμφωνα με μετεωρολόγους, έχει παρατείνει την περίοδο των πυρκαγιών.

Οι χειρότερες φωτιές σε εκτάσεις χαμηλής βλάστησης στην Αυστραλία σημειώθηκαν τον Φεβρουάριο του 2009 στην πολιτεία Βικτόρια. Εκείνη τη χρονιά 173 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους και 414 τραυματίστηκαν, ενώ καταστράφηκαν χιλιάδες σπίτια.

NSW bushfires: the terrifying moment a crowning fire explodes outside Sydney

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ