- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Χριστοδουλίδης -Πομπέο: Περαιτέρω αναβάθμιση σχέσεων Κύπρου -ΗΠΑ
Συζητήσεις για την κατάργηση της βίζας σε Κύπριους που επισκέπτονται για τουρισμό τις ΗΠΑ
Νίκος Χριστοδουλίδης και Μάικ Πομπέο συζήτησαν περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων Κύπρου - ΗΠΑ στη βάση θετική ατζέντας.
Την δέσμευση των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την εμβάθυνση της διμερούς τους σχέσης με την Κυπριακή Δημοκρατία στον τομέα της ασφάλειας, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που υποδέχθηκε σήμερα στο Στειτ Ντιπάρτμεντ τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Η συνομιλία – ήταν η δεύτερη σε ένα χρόνο των δύο Υπουργών μετά τη συνάντηση στα Ιεροσόλυμα - διεξήχθη σε θερμό και φιλικό κλίμα, παρουσία και του Υφυπουργού Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές υποθέσεις Φίλιπ Ρίκερ. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο Υπουργοί καλωσόρισαν την πρώτη επέτειο της διμερούς Δήλωσης Προθέσεως «για την ενίσχυση της σχέσης ασφάλειας, ιδίως σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας και της ασφάλειας των συνόρων και την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας».
O ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ακόμη πως ο Μάικ Πομπέο «επιβεβαίωσε τη μακρόχρονη αμερικανική πολιτική για το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύσσει φυσικούς πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της και τη συνεχιζόμενη στήριξη των ΗΠΑ στις κυπριακής ηγεσίας προσπάθειες υπό τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών, για επανένωση της νήσου ως διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, προς όφελος όλων των Κυπρίων».
Όπως ανέφερε κυπριακή πηγή, έγινε συζήτηση για τα επόμενα βήματα στις διμερείς σχέσεις, στο πλαίσιο της Δήλωσης Προθέσεων, που συμπεριλαμβάνουν συζήτηση για σύναψη συμφωνίας για την ασφάλειας στις πληροφορίες κι άλλα προγράμματα που θα παρακάμπτουν το εμπάργκο που υπάρχει αυτή τη στιγμή, μέχρι την κατάργησή του από το Κογκρέσο.
Θα ξεκινήσουν επίσης συζητήσεις για την κατάργηση της βίζας σε Κύπριους που επισκέπτονται για τουρισμό τις ΗΠΑ και την σύναψη συμφωνίας για αποφυγή διπλής φορολογίας.
Ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε για τις τριμερείς που προωθούν Κύπρος και Ελλάδα στην περιοχή, με τον Αμερικανό υπουργό να επαναλαμβάνει τη στήριξη στο 3+1.
Ο κ. Πομπέο ενημέρωσε τον Κύπριο ομόλογό του και για τις συνομιλίες που είχε την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο της επίσκεψης Ερντογάν. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Πομπέο έστειλε το μήνυμα πως οι ΗΠΑ δεν βλέπουν άλλη λύση στο κυπριακό πέραν της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ενώ έθεσε και το θέμα των εντάσεων που προκαλεί η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ, παρέχοντας στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τη Σελήνη έως τα εμβόλια: Πώς η παραπληροφόρηση, ο φόβος και η ανάγκη του ανήκειν διαμορφώνουν πεποιθήσεις
Η σατιρική αποδόμηση της εξουσίας, ο λαϊκισμός και οι λόγοι πίσω από τη διαρκή απήχηση του Ντόναλντ Τραμπ στους ψηφοφόρους του
Η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να ανεβαίνει
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.