Κοσμος

Σουαζιλάνδη: Ο βασιλιάς αγόρασε 14 Rolls Royce στις συζύγους του

Αναβρασμός στους πολίτες που βλέπουν τα κρατικά κονδύλια να δαπανώνται για τα ακριβά δώρα του Mswati III

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Mswati III, ο βασιλιάς της Ζουαζιλάνδης
Mswati III, ο βασιλιάς της Ζουαζιλάνδης/©EPA/YESHIEL PANCHIA

Σάλος για τον πακτωλό χρημάτων που ξόδεψε ο βασιλιάς της Σουαζιλάνδης για τις 14 Rolls Royce των συζύγων του.

Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα στη Σουαζιλάνδη, καθώς ο βασιλιάς της φτωχής αφρικανικής χώρας (σ.σ. το 63% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και το 1/4 των ατόμων ηλικίας 15-49 ετών έχει προσβληθεί από τον ιό HIV) αγόρασε πανάκριβα αυτοκίνητα για τις 14 συζύγους του. Ο Mswati ΙΙΙ συνεχίζει να προκαλεί με τον πολυτελή βίο του, την ώρα που δεν σταματούν οι καταγγελίες για την αυταρχική διακυβέρνησή του.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον διεθνή ΜΜΕ, δαπάνησε 15 εκατ. ευρώ για την εισαγωγή 19 Rolls Royce και 120 BMW στη Σουαζιλάνδη. Τα πολυτελή οχήματα ήρθαν από τη Νότια Αφρική. Κάμερα κινητού τηλεφώνου κατέγραψε φορτηγό γεμάτο πολυτελείς BMW X3 και μοντέλα της σειράς 5 σε ένα κράτος, όπου το μέσο ετήσιο εισόδημα φθάνει τις 11.000 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν ο μέσος εργαζόμενος επιθυμεί να αγοράσει ένα τέτοιο αυτοκίνητο, θα πρέπει να δουλέψει σκληρά 70 χρόνια.

Στα κάγκελα η αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον βασιλιά για διασπάθιση χρήματος προκειμένου να καλοπερνά τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του.

«Θα ήταν λίγο να μιλήσει κανείς για κατάφωρη επίδειξη αλαζονείας και πλήρη περιφρόνηση των αισθημάτων του φτωχού λαού της Σουαζιλάνδης από τον μονάρχη της. Ουσιαστικά τους δείχνει το μεσαίο δάκτυλο και αποδεικνύει σε όλους ότι είναι υπεράνω του Νόμου» σχολίασε ο πολιτικός Γουαντίλε Ντλούντλου, μέλος της αντιπολίτευσης.

Mswati III

«Εν μέσω όλων των οικονομικών προκλήσεων της Σουαζιλάνδης ο βασιλιάς Mswati III αποφάσισε να χαρίσει πανάκριβα αυτοκίνητα στις γυναίκες του» τόνισε ο δημοσιογράφος Mzilikazi wa Afrika που ανήρτησε τις φωτογραφίες και το video στα social media.

Υπενθυμίζεται ότι ο Mswati III μετονόμασε τον περασμένο χρόνο τη Σουαζιλάνδη σε... Εσουατίνι για να γιορτάσει τα 50ά γενέθλιά του και τον μισό αιώνα ανεξαρτησίας από τη Μεγάλη Βρετανία.

Τα πανάκριβα αυτοκίνητα που αγόρασε ο βασιλιάς της Ζουαζιλάνδης για τις 14 συζύγους του
Τα πανάκριβα αυτοκίνητα που αγόρασε ο βασιλιάς της Ζουαζιλάνδης για τις 14 συζύγους του/©Twitter

Ο Mswati III βρίσκεται στο θρόνο από το 1986. Έχει 14 συζύγους και περισσότερα από 25 παιδιά. Κυβερνά με σιδηρά πυγμή τη χώρα των 1,3 εκατ. κατοίκων απολαμβάνοντας απόλυτη χλιδή, την ώρα που ο λαός ζει μέσα στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ