- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Χιλή: Αναθεωρήθηκε προς τα κάτω ο αριθμός των νεκρών (video)
Νέος απολογισμός για το χάος στο Σαντιάγο
Αναθεωρήθηκε προς τα κάτω ο αριθμός των νεκρών εν μέσω χάους στη Χιλή. Δύο τα θύματα, ένας χαροπαλεύει με εγκαύματα στο 75% του σώματός του.
Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα και ένας τρίτος νοσηλεύεται σε πολύ σοβαρή κατάσταση κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν στη Χιλή το Σάββατο, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των αρχών.
Νωρίτερα οι τοπικές αρχές έκαναν λόγο για τρεις νεκρούς από πυρκαγιά μέσα σε ένα σουπερμάρκετ της αλυσίδας Lider στο Σαν Μπερνάρντο, στα προάστια του Σαντιάγο.
«Στο σουπερμάρκετ της κοινότητας Σαν Μπερνάρντο, το οποίο λεηλατήθηκε, εκδηλώθηκε πυρκαγιά από την οποία σκοτώθηκαν δύο γυναίκες. Ένα τρίτο πρόσωπο φέρει εγκαύματα στο 75% του σώματός του» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών και Ασφάλειας, Αντρές Τσάντγουικ.
Εκατοντάδες άνθρωποι μπήκαν διά της βίας στο κατάστημα για να το λεηλατήσουν, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία που χρειάστηκε δύο ώρες για να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση.
Ο Τσάντγουικ είπε ότι άλλοι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από σφαίρες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με μια αστυνομική περίπολο ανάμεσα στις κοινότητες Πουέντε Άλτο και Λα Πιντάνα, στα νότια του Σαντιάγο, όπου επίσης σημειώθηκαν λεηλασίες. Έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας και η κατάστασή τους κρίνεται σοβαρή.
Κατά τη χθεσινή νύχτα αναφέρθηκαν 103 σοβαρά επεισόδια και συνελήφθησαν 716 άνθρωποι.
Αυτά είναι τα πρώτα θύματα της βίας που πλήττει το Σαντιάγο από την Παρασκευή, η οποία ξέσπασε από τις διαδηλώσεις κατά της αύξησης των εισιτηρίων στο μετρό.
Πώς ξεκίνησαν όλα
Όλα ξεκίνησαν όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αύξηση στην τιμή του εισιτηρίου στο μετρό. Μετά τις βίαιες διαδηλώσεις, ο Χιλιανός πρόεδρος Σεμπάστιαν Πινιέρα αναγκάστηκε να ανακοινώσει την αναστολή του μέτρου, ενώ ο στρατός κήρυξε απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα Σαντιάγο των επτά εκατομμυρίων κατοίκων.
«Θέλω να ανακοινώσω σήμερα ότι θα αναστείλουμε την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό», δήλωσε με τηλεοπτικό του διάγγελμα από το προεδρικό μέγαρο του Λα Μονέδα ο Πινιέρα, καθώς οι ογκώδεις διαδηλώσεις συνεχίζονταν σε πολλές γειτονιές της χιλιανής πρωτεύουσας.
«Η προτεραιότητα της κυβέρνησής μας είναι να διασφαλίσουμε τη δημόσια τάξη την ασφάλεια των Χιλιανών», τόνισε ο πρόεδρος, ενώ αναγνώρισε ότι οι διαδηλωτές είχαν «βάσιμους λόγους» για τις κινητοποιήσεις τους. Πρόσθεσε πως κανείς όμως δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί βία, όπως εκείνοι που κατέστρεψαν, πυρπόλησαν ή προκάλεσαν ζημιές σε περισσότερους από 78 σταθμούς του μετρό του Σαντιάγκο.
Χθες, ο Χιλιανός πρόεδρος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Σαντιάγο και ανέθεσε στον στρατό την ευθύνη να εγγυηθεί την ασφάλεια μετά από μια ημέρα πλιάτσικου, εμπρησμών και συγκρούσεων με την αστυνομία.
Σήμερα, ο στρατηγός Χαβιέρ Ιτουριάγκα ντελ Κάμπο κήρυξε απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα από το Σάββατο το βράδυ 22:00 τοπική ώρα έως τις 07:00 το πρωί. «Καλούμε όλους τους ανθρώπους να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να αξιολογήσουν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και να φροντίσουν τις οικογένειές τους και τα σπίτια τους», είπε ο στρατηγός σε δημοσιογράφους.
Η διοίκηση του μετρό της πρωτεύουσας - το μεγαλύτερο (140 χλμ.) και το πιο σύγχρονο στη νότια Αμερική – ανακοίνωσε πως όλο το δίκτυο θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον μέχρι την Δευτέρα για την αξιολόγηση των «σοβαρών ζημιών» που συνέβησαν.
Την Παρασκευή, τουλάχιστον 16 λεωφορεία κάηκαν και δέκα σταθμοί του μετρό καταστράφηκαν ολοσχερώς, σύμφωνα με τις αρχές. «Όλο το δίκτυο του μετρό είναι κλειστό λόγω των ταραχών και των καταστροφών», δήλωσε ο διευθυντής του μετρό, έπειτα από επιθέσεις και 164 σταθμούς.
Ο επίσημος απολογισμός από τη βία και τις συγκρούσεις είναι 308 συλλήψεις και 156 αστυνομικοί τραυματίες.
Το μετρό του Σαντιάγο, το μεγαλύτερο (140 χλμ.) και το πιο σύγχρονο στη νότια Αμερική, με το οποίο διακινούνται περίπου 3 εκατομμύρια επιβάτες την ημέρα, μπορεί να ξανανοίξει σταδιακά την επόμενη εβδομάδα.
Καζάνι που βράζει
Μια φωτογραφία του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα που απολαμβάνει ήσυχα πίτσα σε ένα εστιατόριο, ενώ το Σαντιάγκο καίγεται, επέτεινε την οργή των πολιτών σε αυτή τη χώρα όπου βασίλευε σχετική ηρεμία τα τελευταία χρόνια.
«Είναι λυπηρό, αλλά αυτές οι καταστροφές ήταν ο τρόπος που βρήκαν οι πολίτες για να τους ακούσει (η κυβέρνηση). Η Χιλή είναι καζάνι που βράζει και εξερράγη με τον χειρότερο τρόπο, αφήνοντάς μας χωρίς μετρό», σχολίασε στο AFP η Μαρία, μια δημόσια λειτουργός.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένταση στις σχέσεις Βραζιλίας–ΗΠΑ μετά την απέλαση αστυνομικού και υπόθεση Ραμαζέμ
Ενώ εκτίει ποινή κάθειρξης 16 ετών
Ο Ορχάν Αβτζί δικαίως τραβάει τα βλέμματα
Ποινές από τον ισραηλινό στρατό για βανδαλισμό αγάλματος στον νότιο Λίβανο μετά από αντιδράσεις
Ενίσχυση στρατηγικής σχέσης Κύπρου - Γαλλίας με αιχμή ενέργεια, άμυνα και ασφάλεια
Εν ισχύ το ένταλμα σύλληψης για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ
Ο δημοσιογράφος παραδέχτηκε ότι παραπλάνησε τον κόσμο και ανέλαβε την ευθύνη
Πιστοί συρρέουν για να προσκυνήσουν στον τάφο του
Αναδημοσιεύοντας σχόλια που υποστήριζαν ότι ο πατέρας της «δεν θα επέτρεπε ποτέ» τη χρήση της μουσικής του
Άγνωστο για την ώρα αν θα κλείσουν επιπλέον εργοστάσια
Η επανασύνδεση Γκαμπριέλ Ατάλ και Στεφάν Σεζουρνέ εγείρει ζητήματα δεοντολογίας ενόψει των προεδρικών εκλογών
Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι επιβάλλει παράνομους περιορισμούς στην αλιεία στο Αιγαίο
«Σοκαρίστηκα από τους λογαριασμούς ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ», δήλωσε η ιταλίδα πρωθυπουργός
Πρώτη φορά που ελληνικό λογοτεχνικό κείμενο εντοπίζεται σε διαδικασία ταρίχευσης
Μεταξύ αυτών και η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν
Αστυνομικός που επιχείρησε να απευθυνθεί στο συγκεντρωμένο πλήθος αποδοκιμάστηκε έντονα
Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν εκτεταμένες διαρροές – Αυξανόμενος φόβος οικολογικής κρίσης
Μόνιμες οι επιπτώσεις στην υγεία του
Μια δικαστική υπόθεση κινείται σε ένα «γκρίζο» νομικό και ηθικό πεδίο
Ο Ντέιβιντ Γκρος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για έναν πυρηνικό όλεθρο έως το 2061
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.