- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τερματίζοντας μια πολιτική δεκαετιών, το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι σταματά να διανέμει μάσκες αερίου στους πολίτες του, δείχνοντας προφανώς κατ' αυτό τον τρόπο την εμπιστοσύνη του στην καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας.
Οι Αρχές διένειμαν μάσκες αερίων από το 1991, αφότου το Ισραήλ επλήγη από ιρακινούς πυραύλους Σκουντ στη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου, αν και τα τελευταία χρόνια η κύρια ανησυχία του Ισραήλ ήταν το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας. Αυτό άλλαξε όταν ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, αντιμέτωπος μ' έναν εμφύλιο πόλεμο και υπό την απειλή αμερικανικών στρατιωτικών πληγμάτων, συμφώνησε το 2013 να παραδώσει τα χημικά όπλα του με προθεσμία για την εξάλειψη των χημικών παραγόντων το τέλος Ιουνίου του 2014.
Σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρεται πως η απόφαση να σταματήσει η χορήγηση μασκών αερίου σε όλους τους Ισραηλινούς είναι αποτέλεσμα της «εκτίμησης των αμυντικών αρχών ότι υπήρξε δραματική μείωση της απειλής να εκτοξευθούν χημικά όπλα εναντίον του Ισραήλ».
Η διανομή των μασκών αερίων στο κοινό θα σταματήσει τον Φεβρουάριο και στη συνέχεια θα παράγονται σε πολύ μικρότερες ποσότητες μόνο για τις υπηρεσίες διάσωσης, αναφέρεται στη δήλωση. Κάποιοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν προτείνει να σταματήσει το πρόγραμμα για οικονομικούς λόγους, επισημαίνοντας πως η παραγωγή ενός κιτ μάσκας αερίων κοστίζει κατά μέσο όρο 100 δολάρια (ο πληθυσμός του Ισραήλ ανέρχεται σε περίπου οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους) και έχει περιορισμένη αξία έναντι νευροπαραλυτικών παραγόντων.
«Πιστεύω πως αυτή η απόφαση οφείλεται κυρίως σε δημοσιονομικές ανησυχίες, αλλά και στην αντίληψη ότι η απειλή έχει μειωθεί δεδομένης της διαδικασίας χημικού αφοπλισμού της Συρίας» δήλωσε ο πρώην γενικός διευθυντής του υπουργείου Πολιτικής Άμυνας, Αλόν Ρόζεν, ο οποίος διευθύνει τώρα την εταιρεία συμβούλων Elements HLS.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε πρόσφατη συνέντευξή της η πρώην καγκελάριος κάνει απολογισμό της θητείας της
Η Ντάουνινγκ Στριτ καταγγέλλει «προσπάθειες παρέμβασης» από την Ουάσιγκτον
Η επιχείρηση εξελίχθηκε υπό δύσκολες συνθήκες στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και γρήγορα έγινε viral
«Αχρείαστο το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Αποδέσμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων απαιτεί η Τεχεράνη
Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός από τη φωτιά
Eυτυχώς o ανήλικος δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό
Στο πλευρό της η Ναόμι Κάμπελ, η Κλόντια Σίφερ και η Σίντι Κρόφορντ
Η ρωσική διαστημική εταιρεία Roskosmos δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το πλήρωμα
Άγνωστη η αιτία θανάτου - Tι εξετάζουν οι γαλλικές Αρχές
Η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την πίεση προς την Αβάνα, στοχεύοντας κρατικούς θεσμούς και την ηγεσία της χώρας
Οι κόρες του ανακοίνωσαν την είδηση του θανάτου του
Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την ενίσχυση της βοήθειας προς το Κίεβο
«Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης να είναι έτοιμη», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας
Οι αστροναύτες συμμετέχουν στην αποστολή SpaceX Crew-12
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει αυστηρότερους κανόνες εισόδου στη ζώνη Σένγκεν
Η ελληνική πρεσβεία στην Ελβετία συνεχάρη τη νέα δήμαρχο, ευχόμενη κάθε επιτυχία στη θητεία της
Η φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων στις ευρωπαϊκές χώρες διαφέρει
Η εξέλιξη της πνευμονικής νόσου της πριγκίπισσας είναι σοβαρή και η μεταμόσχευση θα πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.