- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στη Σαουδική Αραβία ο Πούτιν - Πετρέλαιο και Ιράν στην ατζέντα
Στο επίκεντρο και η προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα του
Η παραγωγή πετρελαίου και η προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα του, τα ζητούμενα σχετικά με την επίσκεψη Πούτιν στη Σαουδική Αραβία.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέπτεται σήμερα τη Σαουδική Αραβία για να επιδιώξει συνεννόηση ανάμεσα στη Μόσχα και το Ριάντ όσον αφορά την παραγωγή πετρελαίου και την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα του, αλλά επίσης και για να αποπειραθεί να αξιοποιήσει την επιρροή του για να μειώσει τις αποσταθεροποιητικές εντάσεις που πυροδοτεί η διένεξη του βασιλείου με το Ιράν.
Η Σαουδική Αραβία - ηγετική δύναμη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) - και η Ρωσία, παρότι δεν είναι μέλος του καρτέλ αυτού, συνεργάζονται στενά τα τελευταία χρόνια για να περιορίσουν την προσφορά αργού και να αποπειραθούν να αυξήσουν την τιμή του μαύρου χρυσού.
Και καθώς η πιο πρόσφατη παράταση της μείωσης της παραγωγής, που αποφασίστηκε από 24 πετρελαιοπαραγωγικά κράτη, λήγει στα τέλη του Μαρτίου του 2020, η θεματική αυτή επιβάλλεται ως «το κύριο θέμα συζήτησης» μεταξύ του Πούτιν, του βασιλιά Σαλμάν και του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με τον ρώσο πολιτικό αναλυτή Φιοντόρ Λουκιάνοφ. Μόσχα και Ριάντ - παρότι η Σαουδική Αραβία είναι παραδοσιακά στενός σύμμαχος των ΗΠΑ - εισήλθαν τα τελευταία χρόνια σε μια θεαματική προσέγγιση, στο πλαίσιο της οποίας ο Σαλμάν έγινε τον Οκτώβριο του 2017 ο πρώτος σαουδάραβας μονάρχης στην ιστορία που επισκέφθηκε τη Ρωσία.
Έναν χρόνο αργότερα, ενώ ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν βαλλόταν από πολλές πλευρές μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Τουρκία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε ενθουσιωδώς τον πρίγκιπα διάδοχο κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20.
«Ασφαλώς θα συνεργαστούμε με τη Σαουδική Αραβία και με τους άλλους εταίρους και φίλους μας στον αραβικό κόσμο (...) για να μειωθεί στο μηδέν κάθε προσπάθεια αποσταθεροποίησης της [πετρελαϊκής] αγοράς», είπε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε αραβόφωνα τηλεοπτικά δίκτυα και μεταδόθηκε χθες Κυριακή, παραμονή της άφιξής του στο Ιράν, διαβεβαιώνοντας πως διατηρεί «πολύ καλές σχέσεις με τον βασιλιά, όπως και με τον πρίγκιπα διάδοχο».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παραδέχτηκε στη κοινοβουλευτική συζήτηση το λάθος διορισμό και την άγνοια ελέγχου ασφαλείας
Για απόπειρα εκβιασμού κάνει λόγο η εταιρεία
Έριξε το αυτοκίνητο της έξω από κλαμπ με πεζούς στο δρόμο
Το πάρκο Leinbach βρίσκεται κοντά στο Γυμνάσιο Thomas Jefferson
Η Ζιζέλ Πελικό ήταν μόνο η αρχή...
Υπό φυσιολογικές συνθήκες περνούν καθημερινά περίπου 130 πλοία
Υποχρεωτικός έλεγχος συμβατότητας με την ΕΕ πριν τη Βουλή - Κίνδυνος παγώματος κονδυλίων
Έκρηξη Τραμπ για κατάρριψη F-15, με συμβούλους να τον κρατούν εκτός κρίσιμων αποφάσεων
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο προσωπικής συνάντησης με την ηγεσία της Τεχεράνης
Κράτη της Ευρώπης αναπτύσσουν δικές τους πλατφόρμες επικοινωνίας – Ανησυχία για ασφάλεια και εξάρτηση
Παρά την κατάρρευση της ποινικής δίωξης – Ο ηθοποιός οδηγείται σε αστική διαδικασία
Καθησυχάζει η Επιτροπή για τις αερομεταφορές, παρά την ανησυχία για τη Μέση Ανατολή
Ποιες είναι οι τρεις πόλεις από τις οποίες ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα
Στο στόχαστρο των εισαγγελέων η διακίνηση υλικού παιδικής κακοποίησης, τα deepfakes και η άρνηση του Ολοκαυτώματος
Η ναυτική επιχείρηση της Ουάσιγκτον και οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία
Όταν θέλετε να μείνετε όρθιοι όλη τη νύχτα, αλλά να γλιτώσετε το hangover
Τι ανακοίνωσε η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Είχε μαζί της 55.000 πυροκροτητές βομβών
Κυριαρχία της «Προοδευτικής Βουλγαρίας» και νέα πολιτική κατεύθυνση στη χώρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.