- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Τσαβούσογλου σε ΕΕ: Πάρτε τους πρόσφυγες στις χώρες σας
«Δεν είναι απειλή και δεν είναι μπλόφα»
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επαναλαμβάνει τις προειδοποιήσεις Ερντογάν ότι «θα ανοίξουν οι πόρτες» και θα έρθουν στην Ευρώπη εκατομμύρια πρόσφυγες.
Σε συνέντευξή του προς το τουρκικό πρόγραμμα της Deutsche Welle και τον δημοσιογράφο Can Ertuna ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας καλείται να απαντήσει στο ερώτημα αν η Άγκυρα επιμένει στην προειδοποίηση που είχε διατυπώσει προ ημερών ο πρόεδρος Ερντογάν και λέει μεταξύ άλλων τα εξής: «Εδώ και χρόνια φιλοξενούμε στην Τουρκία Σύρους πρόσφυγες. Είμαστε εγγυητές για τη σταθερότητα της Ευρώπης από κάθε άποψη. Γιατί τώρα αυτή η αντίδραση από την Ευρώπη; Λένε: ‘Αν δεν επιστρέψουν οι Σύροι, δεν θα βοηθήσουμε’. Μα ήδη έχουν επιστρέψει εθελοντικά πάνω από 370.000 Σύροι στις περιοχές των στρατιωτικών επιχειρήσεων 'Ασπίδα του Ευφράτη' και 'Πηγή Ειρήνης΄. (...) Η ΕΕ λέει στους ανθρώπους που θέλουν να γυρίσουν σπίτι ότι ‘εγώ δεν πρόκειται να βοηθήσω’. Τότε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Τουρκία λένε- και δικαίως- το εξής: ‘Τους έχω στη χώρα μου 8-9 χρόνια, το 90% θέλει να πάει σε ευρωπαϊκές χώρες. Αν δεν θέλετε να πάνε σε αυτές τις περιοχές, ορίστε, ας τους αναλάβετε εσείς. Έχουμε το δικαίωμα να το πούμε αυτό».
Σε νέα ερώτηση της Deutsche Welle, εάν η τουρκική κυβέρνηση διατηρεί στο τραπέζι αυτή την επιλογή, ο Νταβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής για τους πρόσφυγες που σήμερα διαμένουν στην Τουρκία: «Τώρα θέλουν να γυρίσουν. ‘Εμείς όμως δεν θέλουμε να βοηθήσουμε όταν γυρίσουν’, λένε οι Βρυξέλλες. Ορίστε λοιπόν, φιλοξενήστε τους στις χώρες σας. Είναι 3,6 εκατομμύρια Σύροι, συνολικά πάνω από 4 εκ. πρόσφυγες. Ως τώρα το τουρκικό κράτος έχει δαπανήσει πάνω από 40 δισεκατομμύρια δολάρια και η ΕΕ δεν μας έδωσε ούτε καν την απαραίτητη στήριξη. Και τώρα δεν θέλουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που θέλουν να γυρίσουν. Έτσι κι αλλιώς οι Σύροι στην Ευρώπη θέλουν να πάνε. Οπότε έχουμε το δικαίωμα να λέμε: ‘Φροντίστε τους Σύρους στη δική σας χώρα’. Δεν είναι απειλή και δεν είναι μπλόφα. Είναι απλώς μία απάντηση στην ΕΕ».
«Πιο δυνατοί» μετά από εμπάργκο
Μετά την επανέναρξη των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών η Ολλανδία, η Γαλλία και η Γερμανία, αποφάσισαν να επιβάλλουν σημαντικούς περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο μέτωπο της Συρίας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δηλώνει: «Για εμάς είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας, είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας, είναι ζήτημα επιβίωσης. Ό,τι κι αν κάνουν, είτε πρόκειται για εμπάργκο όπλων, είτε για κάτι άλλο, απλώς μας κάνει πιο δυνατούς. Πριν 15 χρόνια η παραγωγή μας κάλυπτε μόλις το 20% των (εξοπλιστικών) προϊόντων που χρειαζόμαστε, τώρα είμαστε στο 70%. Όλα αυτά μας κάνουν πιο δυνατούς».
Συνοψίζοντας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δηλώνει ότι η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στρέφεται κατά της τρομοκρατίας και ξεκαθαρίζει: «Ακόμη κι αν οι αντίπαλοί μας υποστηρίξουν την τρομοκρατική οργάνωση, ακόμη κι αν μείνουμε μόνοι μας, ακόμη κι αν επιβληθεί εμπάργκο, ό,τι κι αν κάνουν, ο αγώνας μας έχει στόχο την τρομοκρατική οργάνωση. Και στον αγώνα απέναντι στην τρομοκρατική οργάνωση δεν θα υποχωρήσουμε σε καμία περίπτωση».
Πηγή: Deutsche Welle
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.