ΗΠΑ: Τουλάχιστον 7 νεκροί από συντριβή βομβαρδιστικού του Β΄ΠΠ
Εκτελούσε πτήση επίδειξης -Δεν είναι σαφή μέχρι στιγμής τα αίτια του δυστυχήματος
Τουλάχιστον επτά νεκροί σε συντριβή βομβαρδιστικού του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που εκτελούσε πτήση επίδειξης στο Κονέκτικατ.
Ένα βομβαρδιστικό του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με 13 επιβαίνοντες συνετρίβη χθες Τετάρτη σε αεροδρόμιο στην Πολιτεία Κονέτικατ, στο βορειοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον επτά άνθρωποι, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλέστηκαν τοπικά ΜΜΕ.
Το βομβαρδιστικό τύπου B-17, γνωστού με το προσωνύμιο «Ιπτάμενο Οχυρό», συνετρίβη λίγο πριν από τις 10:00 [17:00 ώρα Ελλάδας] στο διεθνές αεροδρόμιο Μπράντλι, λίγη ώρα αφότου ο κυβερνήτης του ζήτησε από τον πύργο ελέγχου να κάνει κατεπείγουσα προσγείωση λόγω τεχνικού προβλήματος, λιγότερα από δέκα λεπτά μετά την απογείωσή του, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο διευθυντής του αεροδρομίου Κέβιν Ντίλον.
Το αεροσκάφος, που διαχειριζόταν το ίδρυμα Collings, μετέφερε 13 ανθρώπους, δέκα επιβάτες και τρία μέλη πληρώματος, διευκρίνισε ο Τζέιμς Ροβέλα, αξιωματούχος των πολιτειακών αρχών στο Κονέτικατ αρμόδιος για τη δημόσια ασφάλεια.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπάρχουν νεκροί, αλλά δεν θα αναφερθώ σε αριθμό», είπε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων. «Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε, έγινε ένα δυστύχημα, ξέσπασε φωτιά και υπάρχουν θύματα πολύ δύσκολο να αναγνωριστούν (...). Δεν θέλουμε να κάνουμε λάθη», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Ροβέλα, όλοι οι επιβαίνοντες στο παλιό αεροσκάφος υπέστησαν τραυματισμούς, πολλοί θανατηφόρους, όπως κι ένα πρόσωπο που βρισκόταν σε υπόστεγο των υπηρεσιών συντήρησης το οποίο διαπέρασε το αεροσκάφος όταν έπεσε στο έδαφος κι έπιασε φωτιά.
Το παλιό βομβαρδιστικό χτύπησε πέρα από το υπόστεγο και δεξαμενές με υγρό αποπάγωσης στο αεροδρόμιο.
Το βράδυ μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αξιωματούχους, έκαναν λόγο για τουλάχιστον επτά νεκρούς και συνολικά εννέα τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων τριών ανθρώπων στο έδαφος.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας δεν διέψευσε τον απολογισμό.
Δεν είναι σαφή μέχρι στιγμής τα αίτια του δυστυχήματος. Σε απόσπασμα επικοινωνίας μεταξύ του πιλότου του παλιού βομβαρδιστικού και του πύργου ελέγχου του αεροδρομίου, που μεταφόρτωσαν στους ιστοτόπους τους τοπικά ΜΜΕ, ακούγεται ο χειριστής να ζητεί λίγη ώρα μετά την απογείωση άδεια να επιστρέψει επειγόντως λόγω «κάποιου προβλήματος» στις μηχανές του.
Ο γερουσιαστής του Κονέτικατ Ρίτσαρντ Μπλούμενθαλ επισήμανε πως υπάρχουν συνολικά 18 βομβαρδιστικά B-17 — από τα περίπου 13.000 που είχαν κατασκευαστεί — τα οποία εξακολουθούν να εκτελούν πτήσεις, κυρίως για λόγους επίδειξης και σε αεροπορικές εκθέσεις, στις ΗΠΑ. «Η τραγωδία που έγινε εδώ μπορεί να δώσει διδάγματα σε αυτούς που κάνουν ακόμα πτήσεις με αυτά τα αεροπλάνα», σημείωσε ο γερουσιαστής, επισημαίνοντας πως πρόκειται για «αεροσκάφη εποχής» και πως χρειάζεται να δίνεται μεγάλη έμφαση στη «σωστή συντήρηση» και στον χειρισμό τους.
Τα Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών (NTSB) διενεργεί έρευνα για το δυστύχημα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Καλούμε το καθεστώς να προστατεύσει τον πληθυσμό», δήλωσε ο Φρίντριχ Μερτς
Η εμπλοκή τους ήταν καθοριστική και σε προηγούμενες κρίσεις
Αδιευκρίνιστες συνθήκες θανάτου Ρώσου διπλωμάτη στη Λευκωσία, σε εξέλιξη επαναπατρισμός της σωρού
Ωστόσο η ισορροπία παραμένει εύθραυστη
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων μιλούν για μικρότερο αριθμό
Συμβουλές για την προστασία των καταναλωτών από τις αναδυόμενες απειλές
Εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Ιράν, ενώ το καθεστώς απάντησε με μπλακάουτ και καταστολή. Από την Αθήνα, η Νάζια Ματάνι περιγράφει τη στιγμή που «η πλειοψηφία βγήκε επιτέλους στο φως»
Οδικός χάρτης για ελάχιστες τιμές στα κινεζικά EV, μετά τους δασμούς της ΕΕ
Οι έλεγχοι πυρασφάλειας είχαν γίνει δύο ή τρεις φορές σε δέκα χρόνια λειτουργίας του μπαρ
Συνεχίζεται η έρευνα για το καλώδιο Φινλανδίας–Εσθονίας στον Κόλπο της Βαλτικής
Οι Ιρανοί επιχειρούν να οδηγήσουν μαζικά τη χώρα τους στην επόμενη μέρα
Ο κρίσιμος ρόλος των γυναικών στον αγώνα για την ανατροπή των Αγιατολάχ
Η Κάγια Κάλλας προαναγγέλλει πρόσθετα μέτρα – Διπλωματικές πιέσεις και πολιτικές διαφωνίες
Οι πρώτες δηλώσεις του ΠτΔ της Κύπρου μετά την παραίτηση του διευθυντή του γραφείου του
Νέα Μαχσά Αμινί βάζει φωτιά στη γυναικεία επανάσταση της χώρας
Διακοπή ρεύματος και δύο ελαττωματικά μαχαίρια στην εκδήλωση των ομογενών στην Κωνσταντινούπολη
«Στοχευμένη προσπάθεια να πληγεί ο πρόεδρος» λέει ο κ. Χαραλάμπους
«Αν δεν το κάνουμε εμείς αυτό, θα την καταλάβουν η Ρωσία ή η Κίνα»
Η θέαση των εξελίξεων χωρίς την ουσιαστική πρόταση αποτελεσματικών λύσεων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.