- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στο εδώλιο η Volkswagen: 450.000 καταναλωτές ζητούν αποζημίωση
Τέσσερα χρόνια μετά το σκάνδαλο «Dieselgate» με τα παραποιημένα λογισμικά
Ξεκίνησε η πρώτη μαζική αγωγή 450.000 κατόχων αυτοκινήτων ντίζελ σε βάρος της Volkswagen, οι οποίοι ζητούν να αποζημιωθούν από την εταιρεία.
Στο εδώλιο κάθεται η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen αντιμέτωπη με την πρώτη μαζική αγωγή 450.000 κατόχων αυτοκινήτων ντίζελ που ζητούν να αποζημιωθούν από την εταιρεία.
Τέσσερα χρόνια μετά το σκάνδαλο «Dieselgate» ο γεραμικός κολοσσός καλείται να λογοδοτήσει εκ νέου για τα αυτοκίνητα ντίζελ με το παραποιημένο λογισμικό για τις εκπομπές αερίων που αγόρασαν χιλιάδες καταναλωτές.
Η πρώτη ακροαματική συνεδρίαση αυτής της δίκης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει χρόνια, άρχισε λίγο μετά τις 11:00 (ώρα Ελλάδας) στο περιφερειακό δικαστήριο του Μπρούνσβικ, που μεταφέρθηκε για τον σκοπό αυτόν στο συνεδριακό κέντρο της πόλης. Μια δεύτερη ακροαματική συνεδρίαση προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στις 18 Νοεμβρίου.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η ένωση καταναλωτών VZBV εμφανίζεται ως μοναδικός ενάγων και κατηγορεί τον όμιλο Volkswagen ότι έβλαψε εσκεμμένα τους πελάτες του εγκαθιστώντας εν αγνοία τους ένα λογισμικό που εμφάνιζε το όχημα λιγότερο ρυπογόνο απ' ό,τι είναι στην πραγματικότητα.
«Θα ήθελα η Volkswagen να επιστρέψει το τίμημα της αγοράς», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντρέας Σαρκλέτι, ένας πελάτης από το Ανόβερο. «Όμως φοβάμαι πως η δίκη θα διαρκέσει πάρα πολύ καιρό».
Αυτή η δικαστική πτυχή είναι προς το παρόν η πιο σημαντική στη Γερμανία στο πλαίσιο αυτού του σκανδάλου, ενώ ο κατασκευαστής επιχειρεί να γυρίσει σελίδα στοιχηματίζοντας στον ηλεκτρισμό.
Συγκεκριμένα οι δικαστές θα πρέπει να αποφανθούν για μια πενηνταριά σημεία, όμως η κύρια ερώτηση θα είναι να διαπιστωθεί αν η Volkswagen «προκάλεσε βλάβη» και έδρασε «με τρόπο αντιδεοντολογικό».
Τριάντα δισεκατομμύρια ευρώ
«Πιστεύουμε πως έχουμε πιθανότητες να κερδίσουμε, επειδή η Volkswagen εξαπάτησε», δήλωσε πριν από την ακροαματική διαδικασία ο Ραλφ Ζάουερ, δικηγόρος της VZBV.
Όμως η Volkswagen εκτιμά πως «δεν υπάρχει βλάβη και συνεπώς δεν υπάρχει βάση για την προσφυγή αυτή». «Σήμερα ακόμη, εκατοντάδες χιλιάδες οχήματα χρησιμοποιούνται» στους δρόμους, επιμένει η Μαρτίνα ντε Λιντ φαν Βάινγκαρντεν, σύμβουλος της επιχείρησης.
Ακόμη κι αν αποδειχθεί δυσμενής για τη Volkswagen, η ετυμηγορία δεν θα επιφέρει άμεσα κάποια επιστροφή χρημάτων: κάθε καταναλωτής που συμμετέχει στην προσφυγή θα πρέπει στη συνέχεια να διεκδικήσει ατομικά τα δικαιώματά του.
Η εξέταση αυτής της συλλογικής προσφυγής αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το 2023, καθώς υπάρχει δυνατότητα έφεσης ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου, σύμφωνα με τη Volkswagen. Οι ατομικές διαδικασίες μπορεί να απαιτήσουν ακόμη πάνω από έναν χρόνο στη συνέχεια.
Για να συντομεύσει τη διαδικασία, η VZBV είναι «ανοικτή» σε έναν φιλικό διακανονισμό, όμως «σ' αυτή την περίπτωση, η Volkswagen θα πρέπει εντούτοις να πληρώσει ένα σημαντικό ποσό», εξήγησε ο Ζάουερ στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο κατασκευαστής εκτιμά πως μια τέτοια συμφωνία «είναι λίγο πιθανή» λόγω της ετερογένεια των καταστάσεων: ένα μέρος των φακέλων αφορούν πελάτες που κατοικούν στο εξωτερικό ή αγόρασαν το όχημά τους μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης.
Παράλληλα με την ομαδική διαδικασία, 61.000 ατομικές προσφυγές έχουν κατατεθεί στη Γερμανία, μέρος των οποίων έχουν καταλήξει σε εξωδικαστικές συμφωνίες.
Το σκάνδαλο χρονολογείται από το 2015, όταν η Volkswagen ομολόγησε πως είχε εξοπλίσει 11 εκατομμύρια οχήματα με λογισμικά που παραποιούσαν τις εκπομπές ρύπων. Έκτοτε έχει κοστίσει στον όμιλο περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε δικαστικά έξοδα, πρόστιμα και αποζημιώσεις, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων καταβλήθηκε στις ΗΠΑ.
Προς το παρόν, ο κατασκευαστής δεν έχει πληρώσει στη Γερμανία παρά τρία πρόστιμα συνολικού ύψους 2,3 δισεκ. ευρώ, όμως παραμένει υπό την απειλή πολλών αστικών και ποινικών διώξεων.
Έτσι σε μια δίκη που άρχισε πριν από έναν χρόνο, επενδυτές ζητούν αποζημίωση για τη θεαματική πτώση της μετοχής της Volkswagen στο χρηματιστήριο μετά το ξέσπασμα του dieselgate.
Την περασμένη εβδομάδα, ο νυν επικεφαλής της εταιρείας Χέρμπερτ Ντις και ο πρόεδρος του συμβουλίου επίβλεψης του ομίλου Χανς Ντίτερ Πετς παραπέμφθηκαν ενώπιον των δικαστών για χειραγώγηση μετοχών στο χρηματιστήριο. Ο πρώην επικεφαλής Μάρτιν Βίντερκορν, ο οποίος υποχρεώθηκε να παραιτηθεί το 2015, παραπέμφθηκε για «απάτη».
Για τη Volkswagen, το σκάνδαλο του ντίζελ «ανήκει στην ιστορία του ομίλου», όπως «το κατσαριδάκι και το Golf», αναγνωρίζει ο Ραλφ Μπραντστέτερ, υπεύθυνος της μάρκας VW.
Όμως διαβεβαιώνει πως ο όμιλος «έχει αλλάξει βαθιά»: ο κατασκευαστής ποντάρει 30 δισεκατομμύρια δολάρια στη νέα γκάμα ηλεκτρικών αυτοκινήτων του για να «ξανακερδίσει την εκτίμηση της κοινωνίας».
Πέρα από το δικαστικό μέτωπο, το σκάνδαλο επιτάχυνε την παρακμή του ντίζελ και τα ντιζελοκίνητα οχήματα κινδυνεύουν να απαγορευθούν από πολλές γερμανικές πόλεις λόγω του υψηλού επιπέδου ρύπανσης με οξείδια του αζώτου (NOx).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο σούπερ σταρ βρίσκεται σε άτυπη κόντρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ εδώ και χρόνια
O άλλοτε μεγιστάνας της ραπ αναμένεται να αποφυλακιστεί το 2028
Kαθώς οι φλόγες περικύκλωσαν τη χερσόνησο Καπ Φερέ, στις ακτές του Ατλαντικού
Καθώς η κατάσταση παραμένει τεταμένη
Απογειώθηκαν μαχητικά της RAF
Επίκεντρο της διαμάχης είναι το Jackson Park
Νέα επιτυχής αναχαίτιση από την ελληνική πυροβολαρχία στην περιοχή Γιανμπού
Στρατιωτικά αεροσκάφη επιστρατεύει το Παρίσι - Στάχτη 250.000 στρέμματα στην Ισπανία
Πώς οι επικεφαλής της βρετανικής και της γαλλικής ακροδεξιάς επιχειρούν να μετατρέψουν τους λεκέδες σε παράσημα, στον δρόμο προς τη Downing Street και το Élysée.
Η ελληνική πυροβολαρχία εξουδετέρωσε επίθεση εναντίον κρίσιμων εγκαταστάσεων
Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, τρεις μήνες μετά την επίθεση που είχε οδηγήσει στην αναβολή της
Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές - Αίτημα για ευρωπαϊκή συνδρομή
Η συγγραφέας παιδικών βιβλίων που δεν συμπαθούσε τα παιδιά, και δεν ήθελε με τίποτα ένα δικό της — αλλά τα ήξερε όσο λίγοι
Στο γήπεδο πραγματοποιούνται εδώ και τρία χρόνια εργασίες ανακαίνισης και επέκτασης
Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο από την κάμερα κυκλοφορίας, εξαίροντας την πράξη του νεαρού
Πάνω από 100 πυροσβέστες στη μάχη με τις φλόγες
Θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε την πόλη, λέει ο υπουργός Εσωτερικών
Στην ίδια συνεδρίαση εξελέγη επίσης 80μελές Κομματικό Συμβούλιο και 15μελές Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.