- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Γαλλία: Οι καύσωνες προκάλεσαν 1.465 περισσότερους θανάτους
Ο αριθμός είναι μεν υψηλός αλλά δεν αποτελεί ρεκόρ
Οι καύσωνες του Ιουνίου και του Ιουλίου στη χώρα προκάλεσαν 1.465 θανάτους περισσότερους απ΄ό,τι συνήθως, παραδέχτηκε υπουργός.
Οι καύσωνες που έπληξαν τη Γαλλία τον Ιούνιο και τον Ιούλιο προκάλεσαν συνολικά 1.465 περισσότερους θανάτους απ΄ό,τι συνήθως συμβαίνει τη συγκεκριμένη περίοδο παρότι ο αριθμός αυτός ήταν πολύ μικρότερος από τον αντίστοιχο το καλοκαίρι του 2003, παραδέχτηκε χθες η υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζέν.
Ο αριθμός είναι μεν υψηλός αλλά δεν αποτελεί ρεκόρ καθώς όπως ανακοινώθηκε είναι δέκα φορές χαμηλότερος σε σχέση με το καλοκαίρι του 2003, όταν στη διάρκεια καύσωνα τον Αύγουστο εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους 15.000 άνθρωποι.
Το φετινό καλοκαίρι οι καύσωνες ενέσκηψαν στη Γαλλία τον Ιούνιο και τον Ιούλιο με θερμοκρασία ρεκόρ 46 βαθμών Κελσίου να καταγράφεται στην πόλη Βεράργκ, στον νότο, στις 28 Ιουνίου και στην πρωτεύουσα να καταγράφεται θερμοκρασία ρεκόρ τον Ιούλιο 42,6 βαθμοί Κελσίου.
Ενώ ο καύσωνας το 2003 διήρκεσε συνολικά 20 ημέρες, αυτό το καλοκαίρι διήρκεσε 18, αλλά σε δύο κύματα και το δεύτερο έπληξε ένα μεγάλο τμήμα της Γαλλίας, πρόσθεσε η υπουργός.
Τα προληπτικά μέσα που έλαβαν οι αρχές συνέβαλαν στο να κρατηθεί σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο το ποσοστό των θανάτων φέτος σε σχέση με το 2003, τόνισε η ίδια στους ραδιοφωνικούς σταθμούς France Info και France Inter.
Ο καύσωνας του 2003 ήταν ο πιο φονικός που έχει καταγραφεί στη Γαλλία και περισσότερο είχαν πληγεί η κεντρική Γαλλία και και η περιοχή του Παρισιού.
Σύμφωνα με την υπουργό, οι περισσότεροι νεκροί από τον φετινό καύσωνα ήταν άνω των 75 ετών.
Κατά την ίδια, 567 άνθρωποι πέθαναν φέτος στο πρώτο κύμα καύσωνα, που διήρκεσε από τις 24 Ιουνίου ως τις 7 Ιουλίου.
Άλλοι 868 πέθαναν στο δεύτερο κύμα του καύσωνα, από τις 21 ως τις 27 Ιουλίου.
Στη διάρκεια του καλοκαιριού κηρύχθηκε σε πολλές περιοχές της Γαλλίας κόκκινος συναγερμός, που είναι ο υψηλότερος βαθμός προειδοποίησης που εκδίδει η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία. Κατά τις θερμές περιόδους πολλά σχολεία έκλεισαν και ματαιώθηκαν δημόσιες εκδηλώσεις για να περιοριστεί η έκθεση του κοινού στις υψηλές θερμοκρασίες.
Επίσης σε κάποιες πόλεις έμειναν ανοιχτά τα μεγάλα πάρκα και οι πισίνες για να δροσίζονται οι πολίτες, ενώ οι αρχές της πρωτεύουσας έθεσαν στη διάθεση των πολιτών τηλεφωνικές γραμμές για βοήθεια και διέθεσαν προσωρινά στο κοινό «χώρους δροσιάς» σε δημοτικά κτίρια.
Οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν δασικές πυρκαγιές στη γειτονική Ισπανία με την περιοχή της Καταλονίας να βιώνει μερικές από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές της τελευταίας εικοσαετίας.
Πολύ υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν φέτος και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, του Βελγίου, της Γερμανίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας.
Καμία άλλη χώρα δεν έχει δώσει ακόμη στη δημοσιότητα επίσημα στοιχεία για τους θανάτους που προκλήθηκαν από τους καύσωνες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.