- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Brexit-Έχασε την κυβερνητική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο ο Τζόνσον
Τον εγκατέλειψε ο «αντάρτης» των Τόρις, Φίλιπ Λι. «Δεν θέλω εκλογές» απαντά ο Βρετανός πρωθυπουργός. Κόρμπιν: Όχι στο no-deal Brexit
Έχασε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο ο Τζόνσον. Τον εγκατέλειψε ο Φίλιπ Λι. «Δεν θέλω εκλογές» απαντά ο πρωθυπουργός. Κόρμπιν: Όχι στο no-deal Brexit.
Η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον απώλεσε την οριακή πλειοψηφία που διέθετε στη Βουλή των Κοινοτήτων, μετά την απόφαση του Συντηρητικού βουλευτή Φίλιπ Λι να ενταχθεί στο φιλοευρωπαϊκό Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό κόμμα.
Ο Φίλιπ Λι σηκώθηκε και κάθισε με τους Φιλελεύθερους μόλις ξεκίνησε ο Τζόνσον την ομιλία του στο κοινοβούλιο.
«Η συντηρητική κυβέρνηση επιδιώκει με επιθετικό τρόπο ένα Brexit με επιβλαβείς (συνέπειες). Θέτει σε κίνδυνο ζωές (...) και απειλεί με αδικαιολόγητο τρόπο την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου» ανέφερε ο βουλευτής σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
«Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατόν να υπηρετήσω τους ψηφοφόρους μου και τα συμφέροντα της χώρας ως μέλος του κοινοβουλίου με τους Συντηρητικούς» πρόσθεσε.
Τζόνσον: Δεν θέλω εκλογές, δεν θέλουμε εκλογές
«Δεν θέλω εκλογές, δεν θέλουμε εκλογέ, θέλουμε να πετύχουμε μια συμφωνία και ο καλύτερος τρόπος…να πετύχουμε μια συμφωνία είναι η στήριξη στην κυβέρνηση στην κοινοβουλευτική αίθουσα σήμερα το βράδυ», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στην θυελλώδη συνεδρίαση της βουλής που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Κάλεσε εκ νέου τους βουλευτές να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για την παρεμπόδιση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, το οποίο, όπως είπε, θα καταστρέψει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.
Αν αυτό συμβεί, όλη η πρόοδος που έχουμε κάνει, θα έχει γίνει για το τίποτε….Θα καταστρέψει κάθε ευκαιρία διαπραγματεύσεων», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι σημειώνει πρόοδο στις συνομιλίες με τις Βρυξέλλες για την αλλαγή της συμφωνίας αποχώρησης που διαπραγματεύτηκε η προκάτοχός του Τερέζα Μέι.
«Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι κάποιοι στην βουλή θέλουν να μπλοκάρουν το Brexit», ανέφερε, σημειώνοντας πως οι αντάρτες βουλευτές των Τόρις μειώνουν τις πιθανότητες για μια συμφωνία.
Σε ερώτηση ενός βουλευτή των Εργατικών αν η κυβέρνησή του θα συμμορφωθεί στον νόμο αυτό για την αποφυγή ενός no-deal Brexit, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι θα τηρήσει τον νόμο
«Βεβαίως θα τηρήσουμε το Σύνταγμα και θα υπακούσουμε στον νόμο», απάντησε.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί τη Δευτέρα στο Δουβλίνο με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ στο πλαίσιο των προσπαθειών της επίτευξης μιας συμφωνίας με την ΕΕ.
Υποστήριξε ότι υπάρχουν τρόποι για την αποφυγή κάθε είδους επαναφοράς των «σκληρών» συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας λέγοντας ότι μπορεί να αφαιρεθεί το backstop από τη συμφωνία με την ΕΕ.
«Θα το συζητήσουμε επίσης σύντομα με την ΕΕ, και θα το συζητήσω με τον Βαράντκαρ όταν τον συναντήσω στο Δουβλίνο την Δευτέρα» είπε ο Τζόνσον στο κοινοβούλιο.
«Κάθε φορά που παρουσιάζουμε ιδέες για μια λύση στο Brexit, η ΕΕ ρωτά "θα την ψηφίσει η βουλή;"», είπε.
Κόρμπιν: Οι Εργατικοί θέλουν να αποτρέψουν ένα no-deal Brexit, και να διεξαγάγουμε γενικές εκλογές
Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος για μια εκλογική μάχη, τονίζοντας ότι η προτεραιότητά του είναι η αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία, υπονοώντας ότι οι Εργατικοί μπορεί να στηρίξουν κάποια κίνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Έπειτα από μια συνάντησή του με τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο Κόρμπιν τόνισε ότι «είμαστε ενωμένοι στην αντίθεσή μας στα σχέδια του Μπόρις Τζόνσον για ένα no-deal».
«Είμαστε σίγουροι ότι η νομοθετική οδός που έχουμε υιοθετήσει έχει κάθε ευκαιρία να στεφθεί με επιτυχία και εργαζόμαστε στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αποτρέψουμε τον Μπόρις Τζόνσον να χρησιμοποιήσει τις εκλογές για να εξωθήσει ένα no-deal Brexit».
«Οι Εργατικοί θέλουν να αποτρέψουν ένα no-deal Brexit, και να διεξαγάγουμε γενικές εκλογές, ώστε να τερματίσουμε την λιτότητα και να επενδύσουμε στις κοινότητες μας. Είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να έχουμε και τα δύο, και βρισκόμαστε σε συζητήσεις για τον τρόπο να το πετύχουμε αυτό».
Στην ομιλία του στη βουλή ο Κόρμπιν δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τζόνσον έχασε την δεδηλωμένη, μετά την απόφαση του Συντηρητικού βουλευτή Φίλιπ Λι να ενταχθεί στο φιλοευρωπαϊκό Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό κόμμα.
«Γίνεται ολοένα πιο ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία», τόνισε ο ηγέτης των Εργατικών.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρώην εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σχολίασε τη σύντομη θητεία της Κέιτι Ζακάρια
Χιλιάδες memes δημιουργήθηκαν, περιγελώντας τον πανικό και την απόγνωση της
Η κυβέρνηση Τραμπ προσφεύγει πριν βγουν τα αποτελέσματα
«Πρέπει να βοηθήσουμε τις γυναίκες να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους», δηλώνει
Το μοναδικό μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας που είχε συμμετάσχει κατά το παρελθόν, ήταν η Σάρα Φέργκιουσον, η πρώην σύζυγος του έκπτωτου πρίγκιπα Άντριου. το 2009
Για «τρομοκρατική επίθεση από «ομάδα εξτρεμιστών» , μιλά η κυβέρνηση της Ιορδανίας - Kαταδικάζει το ελληνικό ΥΠΕΞ
Καταστηματάρχες και κάτοικοι επικαλούνται φόβους για την ασφάλειά τους
To κόμμα δεν απαντά σε ερωτήματα για τη γνησιότητα τους
Συναγερμός μετά τον θάνατο δύο Ισραηλινών στρατιωτών σε ανταλλαγή πυρών στη Χεβρώνα
Το κόμμα του προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά ο σχηματισμός κυβέρνησης παραμένει ανοιχτός
Τι επιβεβαιώνουν οι Φιλιππίνες
Φόβοι για έκτροπα και λεηλασίες το Σάββατο - Αναβλήθηκε το ταξίδι Μακρόν στην Αφρική
Η 23χρονη αποδίδει τους θανάτους των παιδιών σε εμβολιασμό
Η Αντιτρομοκρατική εξετάζει ενδεχόμενο φυλετικού ή θρησκευτικού κινήτρου
Η Δούκισσα του Σάσεξ τοποθετήθηκε για τις καταγγελίες που αφορούν υλικό παιδικής κακοποίησης
Στο πλαίσιο της συμφωνίας Τραμπ με Πούτιν
Άνθρωποι τρέχουν πανικόβλητοι
Η απόφαση ανακοινώθηκε μετά από επίθεση κοντά στη Χεβρώνα
Από τον Ιούνιο του 2028 θα τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.